Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S chloupky nebo bez?

Holení dámského přirození
6. června 2009 | 05:00

Holit, či neholit intimní místa? Trend posledních 20 let velí jasně – pryč s ochlupením! Podle průzkumu Češi a sex 2009 má 64,8 % mužů rádo úplně hladké dámské přirození, 26,8 % upřednostňuje nějakou estetickou úpravu.

Hladkou kůži v intimních partiích vnímáme jako esteticky přitažlivější, více vzrušivou nehledě na to, že je to také hygieničtější. Jak ale správně na věc a existuje i ve střizích ochlupení nějaká móda?

PROČ SE ŽENY HOLÍ?

73,3 % žen si pravidelně holí nejen chloupky nohou, podpaždí, ale také ty na přirození. Ve věkové kategorii 15–29 let je to dokonce 93,6 % žen! Profesor Petr Weiss k těmto číslům dodává, že trend, kdy se holí také ženy, je skutečnou módou až posledních 20 let. Za komunistů bylo kompletně oholené dámské tělo vysloveně nedostatkovým zbožím. „Je to kulturní vzorec, který jsme po revoluci převzali z Evropy také jako znak vyspělé kultury,“ podotýká Weiss. Proto se dnes před první milostnou schůzkou oholí více žen než mužů, což nám může přijít stále trochu divné. Na trhu je také pro jejich potřeby dostupno větší množství depilačních prostředků než pro muže.

LÍBÍ SE TO MUŽŮM?

64,8 % mužů má rádo, když je jejich partnerka bez chloupků na místech nejintimnějších. 79,9 % mladých mužů ve věku od 15 do 29 let, preferuje kompletní vyholení, nutno dodat, že se již s »hustým porostem« u svých vrstevnic většinou ani nesetkávají. Pro muže je to také více sexuálně přitažlivé, i když z biologického hlediska by tomu mělo být naopak. „Ženy, které hodně zarůstají ochlupením, mají větší produkci mužského hormonu testosteronu a jsou také sexuálně více náruživé. Člověk ale dává v konečné fázi přednost estetickému kritériu hladké a jemné pokožky,“ říká Weiss. Je to také důkaz kulturní proměny člověka.

VYHOLUJÍ SE I PÁNI?

45,6 % dotázaných mužů odpovědělo kladně na otázku, zda si holí ochlupení kolem svého přirození. Číslo se znovu výrazně zvyšuje v kategorii nejmladších (63,7 %). Profesor Weiss míní, že tak velký počet mužů skutečně podléhá jen módním trendům doby, než že by k tomu měli nějaký hlubší důvod. Představa moderního muže velí být podobný ženě - čistý, hladký, upravený. A tak se stírají hranice mezi pohlavími a to je dnes patrné především mezi nejmladší generací. Pro starší ročníky zůstává stále atraktivnější muž s výrazně mužskými atributy, tedy také zarostlý. Je to především známka »dobrého testosteronového zásobení« a tak větší sexuální atraktivity. Vždy je však nejlepší chodit středem - takže, pánové, pečujte o sebe, ale nepřehánějte to, prosím.

JE VHODNÝ PIERCING?

16,4 % mužů má rádo ozdoby na intimních místech, mezi které patří piercing, tetování, případně nalepovací flitry. Například piercing je ale již na hranici riskování se zdravím. Petr Weiss varuje, že jeho umístění na přirození může v konečných důsledcích způsobit více problémů než sexuálního vzrušení. Hrozí natržení tkáně při milování, infekce, narušení vzrušivosti, a tak může nakonec dojít i k úplnému znemožnění soulože. Piercing může být příjemným překvapením, ale nakonec převládnou jeho nevýhody.

Autor: kava