Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pěkná do nového roku: První pomoc po náročné oslavě

Pěkná do nového roku
30. prosince 2008 | 14:48

Obáváte se, jak budete po silvestrovské probdělé noci vypadat? Je to pokaždé stejné, člověku připadá, že vypadá minimálně o dvacet let starší... Nechte si poradit, jak tomuhle stavu předejít.

Čím jsme starší, tím více se nám na obličeji objevují jemné vrásky, pigmentové skvrnky, rozšířené cévky, zvětšené póry a pleť ochabuje. V běžném dni lze tyto nedostatky zamaskovat dobrým make-upem. Ovšem prohýřená noc si vybírá svou daň. Po bujarých oslavách jsou i ty nejjemnější vrásky daleko viditelnější, pod očima se objeví kruhy a pleť má šedavý nádech. Co s tím?

Pěkná do nového roku
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

VEČER PŘED VEČÍRKEM

Připravte se!
Extra dávka vitaminu C vás perfektně ochrání před bolestí hlavy. Navíc pomáhá tělu rychleji odbourávat alkohol.

NÁŠ TIP
Nejlépe uděláte, když si ve sklence vody rozpustíte 1 až 2 šumivé tablety vitaminu C a vypijete. Riziko nepříjemné kocoviny snižují také tuky a bílkoviny. Proto si můžete dát před večírkem, ale i po něm vydatnější jídlo.

Pěkná do nového roku
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

V průběhu noci platí...
... na každou sklenku alkoholu byste měla vypít jednu sklenku vody. Šampaňské, víno apod. odebírají tělu tekutiny. Ztratila byste tak důležité minerální látky, např. hořčík, draslík a sodík. Právě to má na svědomí pocit, že máte hlavu jako ve svěráku a špatně vnímáte.

Co je dobré vědět
Některé alkoholické nápoje způsobují větší bolesti hlavy než jiné. Rozhodující je podíl výpalku (nižší obsah alkoholu), který tělo velmi pomalu odbourává

NÁŠ TIP
Bílé víno, džin a vodka obsahují méně výpalků než např. brandy, rum nebo laciné červené víno. K alkoholu chroupejte slané tyčinky. Doplní tělu rezervu minerálních látek.

Večírek skončil a vy jste totálně unavená? Přesto se přinuťte a pečlivě se odličte a obličej ošetřete nočním krémem.

NÁŠ TIP
Vyvětrejte ložnici. Čerstvý a chladný vzduch pomůže tělu se přes noc zregenerovat.

RÁNO POTÉ

Najezte se
Po prohýřené noci zpravidla přichází velká chuť na zavináče a kyselé okurky. Dopřejte si ale kvalitní snídani. Při zažehnání kocoviny je účinný také med, který obsahuje ovocný cukr (fruktózu). Prostřednictvím určitých aminokyselin urychluje odbourávání alkoholu také omeleta.

Víte, že tavináče dokážou zázraky?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Hodně pijte!
Ráno po večírku nastává pocit vyprahnutí, protože alkohol odbourává v těle tekutiny. Především mozek reaguje na tento stav velmi citlivě a protestuje bolestmi hlavy a závratěmi. Nejlépe uděláte, jestliže budete celý den pít hodně minerální vody (asi 4 l). Tak dodáte tělu nejen chybějící tekutiny, ale současně také důležité minerály. Kromě toho tato malá pitná kúra zásobí tekutinami i pokožku, která bude díky tomu vypadat svěží.

Zkuste chilli
Váš krevní oběh je slabý, doslova mrznete a cítíte se zničeně? Na nohy vás opět postaví ostré koření, např. chilli. Ostré látky totiž aktivují látkovou přeměnu a podpoří prokrvení. To vás probudí a zahřeje zevnitř.

Vstaňte před polednem
Po tak dlouhé noci by člověk nejraději zůstal celý den v posteli a vůbec se nehýbal. Ale navzdory tomu se pokuste vstát ještě před polednem. Pohyb vás rychleji postaví na nohy a přejde vás pocit malátnosti.

Feferonky, pálivé papričky a čili jsou zdojem kapsaicínu. A ten je právě zdrojem vaší dobré nálady.
Autor: Michal Protivanský

Dopřejte si ozdravnou kúru
Hodně cigaretového dýmu a nedostatek kyslíku z předešlého večera způsobí, že pokožka vypadá následující ráno našedle a povadle. Žádný strach, pomerančový peeling ji probudí k životu! Smíchejte dvě polévkové lžíce jogurtu, nastrouhejte trochu pomerančové kůry, po jedné polévkové lžíci ovesných vloček a oleje z bodláků. Tuto směs naneste na obličej a vmasírujte. Vynechte oblast očí a okolí rtů. Poté vše smyjte vlažnou vodou. Pomeranč obsahuje peelingové ovocné kyseliny, kterými odstraníte odumřelé kožní buňky. Jako bonus posilňuje kyselina mléčná v jogurtu přirozený kyselý ochranný plášť pokožky. Jako druhý chod dopřejte své pokožce ještě tvarohovou masku. Bílkoviny zásobí buňky extra porcí vlhkosti! Vrásky budou jemnější. Smíchejte tři polévkové lžíce tvarohu (právě vyndaného z ledničky) s jednou lžičkou medu a jednou lžičkou olivového oleje a naneste na 15 minut na tvář. Zbytky masky setřete kosmetickým ubrouskem a poté smyjte vlažnou vodou.

Napařování pomůže vaší pokožce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Pokožku zbavte nečistot
Napařování heřmánkem osvobodí póry od zanesené špíny. Heřmánek vyčerpanou pokožku uklidní. Nasypte pět polévkových lžic heřmánku do misky a zalijte horkou vodou. Poté si přes hlavu přehoďte ručník a se zavřenýma očima se nakloňte nad misku asi na 15 minut.

NÁŠ TIP
Vlhké teplo póry na tváři otevře. Následná péče (máme tím na mysli krém) bude tedy velmi dobře přijata.

Dejte si do pořádku hlas
Pokud budete celou silvestrovskou noc zpívat a křepčit, čeká vás ráno s největší pravděpodobností nepříjemný chrapot. Žádný problém. Rostlinné látky ve lněných semínkách skoncují se škrábáním v krku. Na přípravu čaje zalijte dvě polévkové lžíce lněných semínek půl litrem studené vody. Nechte asi 40 minut vylouhovat, potom sceďte a vypijte.

Udělejte si čaj ze lněných semínek.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Pomoc potřebují i oči
I když se vám bude zdát, že jste pro sebe už udělala maximum, přece jen něco zbývá... Oči! Jejich víčka bývají po noci bez spánku ošklivě nateklá. Zkuste černý čaj. Je výjimečně bohatý na třísloviny, které perfektně zmírňují otoky víček. Jednoduše přiložte vychladlý pytlíček černého čaje na 10 minut na oči, a bude po otoku.

Archív
Autor: Archív

Autor: peťa, mif
Diskuse ke článku
.
Související články