Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nádherné vlasy i pleť díky čokoládě

19. listopadu 2008 | 15:52

Vyzkoušejte domácí čokoládové recepty. Ne, tentokrát nemyslíme na váš mlsný jazýček. Čokoláda obsahuje i látky, díky kterým se budete pyšnit sametově hebkou pokožkou.

Lahodné pokušení
Čokoláda lahodí nejen chuti, ale prospívá i zdraví. Tato vynikající pochoutka obsahuje množství výživných látek, které povzbudí organismus zevnitř i zvenku.

Čokoláda lahodí nejen chuti, ale prospívá i zdraví.
Autor: Dušan Křístek

Zevnitř: Kousek čokolády jednou za čas nikomu neublíží. Právě naopak! Postará se o dobrou náladu, protože při mlsání této pochoutky se vylučuje hormon štěstí – serotonin.

Zvenku: Kakaové máslo obsažené v čokoládě pokožku důkladně promastí a podpoří tvorbu kolagenu, díky čemuž bude jemná a pevná.

Jemná pleťová maska
Čokoládová maska na tvář vitalizuje a sjednocuje pleť. Bioaktivní látky obsažené v kakau zase pokožku zpevní. Jednoduše rozehřejte tabulku mléčné čokolády ve vodní lázni, nechte ji mírně vychladnout a naneste na vyčištěnou pleť. Nechte působit 10 až 15 minut a potom opláchněte teplou vodou.

Jemná pleťová maska vitalizuje a sjednocuje pleť.
Autor: Dušan Křístek

Koupel v čokoládě
Láká vás čokoládová koupel? Potřebujete jen 1 litr plnotučného mléka a 3 polévkové lžíce kakaového prášku. Nejprve vymíchejte kakaový prášek se 2 polévkovými lžícemi mléka na kaši. Zbytek mléka ohřejte a přimíchejte do ní kakaovou směs. Směs vlijte do vany plné vody a na 15 minut se ponořte do čokoládové koupele, která povzbudí mikrocirkulaci v pokožce a důkladně ji promastí. Následné potírání pokožky pleťovým mlékem je tedy zbytečné.

Vanilkovo-čokoládový peeling
Smíchejte 2 polévkové lžíce krystalového cukru s 1 polévkovou lžící neslazeného vanilkového prášku, se dření z 1 vanilkového struku a s malým množstvím olivového oleje, aby vznikla kaše. Tu pak krouživými pohyby naneste na pokožku, přičemž na hýždích a na stehnech při masírování jemně přitlačte. Nechte pár minut působit. Nakonec se důkladně opláchněte a natřete se krémem nebo pleťovým mlékem. Vaše pokožka získá nádhernou růžovou barvu.

Čokoláda obsahuje také kofein, který podporuje látkovou přeměnu, a teobromin, který zase stimuluje cévy, zpevňuje a vyhlazuje pokožku.
Autor: Dušan Křístek

Pevná pokožka
Rozehřejte tabulku hořké čokolády a smíchejte ji se 2 polévkovými lžícemi olivového oleje. Směs nechte chvilku odstát a ještě vlažnou naneste na tělo. Jemnými krouživými pohyby vmasírujte do pokožky, nakonec opláchněte. Čokoláda totiž obsahuje také kofein, který podporuje látkovou přeměnu, a teobromin, který zase stimuluje cévy, zpevňuje a vyhlazuje pokožku.

Kakaová kúra na vlasy
Poskytněte vlasům novou sílu! V misce rozmíchejte 3 polévkové lžíce nízkotučného tvarohu s vlažnou vodou, aby vznikla hladká masa. Přidejte 1 polévkovou lžíci kakaa. Směs naneste rovnoměrně na vlasy. Nechte 10 minut působit a nakonec důkladně opláchněte. Tento tvarohovo-kakaový zábal si vás získá nejen příjemnou vůní, ale i svými regeneračními a hydratačními účinky. Vaše vlasy získají nádherný lesk.

ilustračné foto
Autor: archív

Autor: Petra Kovárová, mif
Klíčová slova: bpž;bpz;krása;čokoláda;
Související články