Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zázračné šťávy

Pravidelnou konzumací ovocných a zeleninových šťáv dopřejete svému tělu množství potřebných přírodních vitaminů a zároveň se dopracujete i k vytoužené štíhlé linii.
21. října 2008 | 12:45

Z lenosti a nedostatku času saháme po "krabicových džusech", které se však s čerstvě vylisovanými šťávami nedají porovnat. Vždyť čerstvé šťávy jsou plné energie.

O prospěšných účincích ovocných a zeleninových šťáv na naše zdraví nemůžeme pochybovat.

Proč jsou tak zdravé
Pevná strava se musí nejprve rozložit, a až potom se stane tekutinou. Čerstvé šťávy ušetří zažívacímu ústrojí množství energie, kterou by muselo vynaložit, ke zkapalnění pevné stravy. Tuhou potrava naše tělo zpracovává tři až pět hodin, čerstvé šťávy jsou strávené během několika minut a tělo je přijme ve velice krátkém čase. Nezapomínejte ale, že ovoce a zelenina je nejzdravější v původním syrovém stavu, protože velké množství vlákniny a vitaminů se nachází právě ve slupce. Čerstvé šťávy by měly sloužit jen ke zpestření a oživení stravy.

Pravidelnou konzumací ovocných a zeleninových šťáv dopřejete svému tělu množství potřebných přírodních vitaminů a zároveň se dopracujete i k vytoužené štíhlé linii.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Správné odšťavňování
Dnes už seženete kvalitní odšťavňovače, které vám celou přípravu urychlí. Výrobek by měl být kvalitní a též jednoduchý na údržbu a čištění. Při výběru ovoce a zeleniny na odšťavňování vybírejte jen nepoškozené a čerstvé plody. Před použitím je umyjte. Připravenou šťávu vypijte hned po přípravě. Jen tak přijmete plonohodnotné vitamíny a minerální látky důležité pro váš organismus.

Podpora zdraví, krásy a štíhlosti
Pravidelnou konzumací ovocných a zeleninových šťáv dopřejete svému tělu množství potřebných přírodních vitaminů a zároveň se dopracujete i k vytoužené štíhlé linii. Zkuste si občas místo tuhé snídaně připravit chutný džus. Když do něj přidáte například banán, určitě vás zasytí. Šťávy prospívají naší kráse i zdraví a v období chřipek slouží jako prevence proti nemocem. Jsou také vhodnou alternativou pro děti, které odmítají konzumovat ovoce a zeleninu v syrovém stavu.

Mrkvová šťáva vám pomůže pročistit krev a celý organismus. Působí močopudně a svým obsahem železa a vápníku též posiluje tvorbu kostní tkáně. V mrkvové šťávě najdete bohaté zásoby draslíku, vitaminy B,C, E a samozřejmě také A. Mrkev patří mezi nejdostupnější druhy zeleniny během celého roku. Jestliže vám nechutná zasyrova samostatně, vyzkoušejte oblíbenou kombinaci s jablky. Jablečná šťáva obsahuje mléčné kyseliny podporující trávení a také množství viaminů a minerálních látek

Šťáva ze zelí podporuje činost střev, a to díky bakteriím, které za normálních okolností zajišťují kvašení zelí. Štáva z kysaného zelí obsahuje i mnoho dalších vitaminů a minerálních látek, které podporují naši obranyschopnost.

Červené pomeranče jsou po odšťavení výborné na podporu trávení. Látky, které výrazně přispívají našemu trávení, se nacházejí v dužině.

Autor: Katarína Podolinská
Související články