Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uchovejte si opálení

26. září 2008 | 13:20

Většina z nás má už letní dovolenou za sebou a jediné, co nám po ní zůstalo, jsou vzpomínky a zlatavá pleť. Jak o ni pečovat, aby vydržela co nejdéle?

Dekolt mám hnědý, ale současně suchý. Co mu pomůže?
Váš problém spočívá v tom, že pokožka dekoltu je velmi tenká, a tedy také velmi citlivá na sluneční paprsky. Proto se při opalování vysušuje rychleji než na zbytku těla. To má za následek tvorbu nehezkých vrásek. Proto si jednou do týdne dopřejte uklidňující hydratační masku, která dodá zkoušené pokožce všechny potřebné živiny.

Solárium nebo samoopalovací přípravky?
V soláriích se používají především extrémně silné UVA paprsky. Ty sice způsobují pěkné hnědnutí pokožky, ale také její rychlejší stárnutí, protože pronikají velice hluboko do vaziva. Zdravější alternativou umělého získávání hnědé pokožky je používání samoopalovacích přípravků, kterých je dnes na trhu bezpočet. Zabarvují však pouze povrchovou vrstvu pokožky, takže je zapotřebí vždy po několika dnech přípravek aplikovat.

Zdravější alternativou umělého získávání hnědé pokožky je používání samoopalovacích přípravků.
Autor: Dušan Křístek

Jaký make-up se hodí k opálené pokožce?
Sáhněte nyní po produktech se zlatavými třpytkami a leskem. Zlatá barva krásně zvýrazní vaši bronzovou pleť. Velmi elegantně působí třpytivý pudr nanesený velkým štětcem na čelo, špičku nosu a dekolt.

Co je lepší: tělové mléko, nebo přípravky po opalování?
Obojí působí na vaši pokožku blahodárně. Oba tyto produkty jí dodají tolik potřebnou a většinou chybějící vlhkost. V přípravcích po opalování se kromě jiného skrývají chladivé a uklidňující účinné látky (např.aloe vera), které uvítáte především po opalování.

Pokožku mám opálenou nerovnoměrně a vypadá skvrnitě. Co mi pomůže?
Zde je na místě použití jemného tělového peelingu. Je třeba však myslet na to, že peeling vás sice zbaví skvrn, ale budete po něm vypadat světlejší. Po proceduře proto použijte tělové mléko s obsahem samoopalovacích látek, které opálení trochu zintenzivní.

Jaké tělové mléko je nyní vhodné?
Hnědá pokožka je sušší než světlá. Pokud si chcete udržet opálení co nejdéle, je potřeba natírat ji každý večer tělovými mléky s hydratačními složkami. Předejdete tak jejímu loupání a následně i ztrátě zlatavé barvy.

Pokud si chcete udržet opálení co nejdéle, je potřeba natírat ji každý večer tělovými mléky s hydratačními složkami.
Autor: Dušan Křístek

Je pravda, že koupání opálení škodí?
Bohužel ano. Pokožka se v teplé koupeli napaří, vysuší a rychleji se také obnovuje. Vhodnější je vlažná sprcha, která pokožce nebere tolik vlhkosti. Pokud při sprchování použijete hydratační sprchový gel, který nechá pokožku pěkně vláčnou a vyživenou, vyhrála jste.

Je možné zakonzervovat opálení s pomocí stravy?
Existují potraviny, které váš letní bronz mírně zintenzivní. Například med podporuje tvorbu melaninu. Najdete ho v oříškách nebo v rybách. Stejně tak oživí vaše opálení mrkev. Obsahuje betakaroten, tedy látku, která zabarvuje pokožku do hnědooranžova. Nečekejte však zázraky.

Autor: Petra Kovárová, mif
Související články