Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Nejlepší vánoční cukroví - 1. díl

Zkuste letos překvapit blízké novými chutnými kousky.
20. prosince 2013 | 10:30

Vánoce jsou tu už za pár dní. Pokud jste ale ještě nestačila napéct, přinášíme vám několik netradičních receptů na vánoční cukroví, která vašim blízkým zachutná. Z naší nabídky si určitě vyberete ty, které obohatí váš stálý repertoár.

Pomerančové věžičky
Autor: Michal Protivanský, z knihy 'Vánoční pečení', vydavatelství Ringier Slovakia
Pomerančové věžičky

Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 8 minut

Budete potřebovat (na 30 kusů):
1 vejce
250 g hladké mouky
1 balíček vanilkového cukru
110 g cukru moučky
150 g másla nastrouhanou kůru z půlky pomeranče
200 g lískových oříšků
200 g pomerančového džemu

Postup:
Oddělte žloutek od bílku. Mouku, vanilkový cukr, 90 g cukru moučky, kůru z pomeranče, žloutek a máslo zpracujte na hladké těsto. Přikryjte ho a uložte na hodinu do chladu. Odeberte 30 oříšků a nasekejte je nahrubo, zbylé nasekejte najemno a smíchejte s pomerančovým džemem. Vychlazené těsto rozválejte na plát a vykrajujte z něj kolečka (asi 90 kusů). Vyrovnejte je na plechy vyložené pečicím papírem. Třetinu kleček potřete bílkem a posypejte lískovými ořechy nasekanými nahrubo. Upečte je ve vyhřáté troubě a nechte vychladnout. Vždy dvě prázdná kolečka spojte džemem a navrch přilepte kolečko s oříšky. Věžičky posypejte cukrem moučkou.

Dvoubarevní šneci
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia
Dvoubarevní šneci

Doba přípravy: 20 minut (+ 30 minut chlazení)
Doba pečení: 12 minut

Budete potřebovat (na 80 kusů):
500 g hladké mouky
půl balíčku prášku do pečiva
200 g cukru moučky
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce 200 g másla nebo rostlinného tuku
1 polévkovou lžíci kakaa
1 bílek na potření

Postup:
Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr moučku a vanilkový cukr, vejce a nakrájené máslo. Přísady rozdělte na dvě části. Do jedné přidejte kakao a důkladně vypracujte tmavé a pak i světlé těsto. Z každého těsta zvlášť vyválejte plát silný asi 3 mm. Světlý plát potřete bílkem a na něj položte kakaový plát. Oba pláty srolujte jako roládu a dejte na 30 minut do lednice. Vychlazenou roládu nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm, vyskládejte je na plech dál od sebe a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C.

Koňakové věnečky
Autor: Michal Protivanský, z knihy 'Vánoční pečení', vydavatelství Ringier Slovakia
Koňakové věnečky

Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 8 minut

Budete potřebovat (na 70 kusů):
1 vejce
250 g hladké mouky
150 g másla
100 g cukru moučky
50 g vlašských ořechů
3 lžíce koňaku

Postup:
Oddělte žloutek do bílku. Z mouky, másla, cukru, koňaku a žloutku vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a uložte na hodinu do ledničky. Vlašské ořechy nasekejte nadrobno. Vychlazené těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm a s pomocí vykrajovacích koleček s menším a větším průměrem vykrajujte věnečky. Každý potřete bílkem a posypejte sekanými ořechy. Cukroví pečte v troubě vyhřáté na 200 °C.

Autor: archiv BPŽ
Klíčová slova: Vánoce, vánoční cukroví
Související články