Božsky nadýchané piškotové rolády: S ovocem i s čokoládou | Pro ženy | Blesk.cz

Božsky nadýchané piškotové rolády: S ovocem i s čokoládou

  • Piškotové rolády jsou skvělé s lehkým ovocem i hříšně hořkou čokoládou
    3. května 2015 | 06:00

    Dokážete si představit nadýchanější moučník k odpolední kávě, než je lehká piškotová roláda? Vyzkoušejte 5 skvělých variant, po kterých se zaručeně zapráší. Čeká vás tak jen opravdu těžká volba – pustíte se do té s jahodami, nebo máte chuť spíš na kávovou?

  • Roláda s jahodami

     

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 10 minut

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    ...

    Na těsto:

    • 90 g hladké mouky
    • 140 g krupicového cukru
    • 6 vajec
    • špetku soli

     

    Na dohotovení:

    • 400 ml smetany ke šlehání
    • 50 g krupicového cukru
    • jahodový džem
    • čerstvé jahody


    Postup:


    V míse ušlehejte bílky do polotuha a postupně zašlehávejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý tuhý sníh. Pak postupně zpracujte do bílků předem rozšlehané žloutky. Nakonec vmíchejte mouku se špetkou soli. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

     

    Hotový piškot přemístěte na vlhkou utěrku i s pečicím papírem, zatočte a nechte vychladnout. Roládu opatrně rozviňte, potřete džemem, pak ušlehanou smetanou a zase zaviňte. Nechte ji asi hodinku v chladu, pak roládu ozdobte čerstvými jahodami.

  • Čokoládová roláda


    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 10 až 12 minut


    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    ...
    Na těsto:

    • 80 g hladké mouky
    • 1 lžíci kakaa
    • 140 g krupicového cukru
    • 6 vajec
    • špetku soli

     

    Na krém:

    • 400 g zakysané smetany
    • 4 lžíce cukru
    • 100 g tmavé čokolády
    • čokoládovou polevu na dozdobení


    Postup:


    V míse ušlehejte bílky a postupně do nich zašlehejte cukr. Pak přidejte žloutky a mouku smíchanou s kakaem a špetkou soli. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Těsto přeložte na vlhkou utěrku a zatočte. Roládu nechte vychladnout.

     

    Mezitím v horké vodní lázni nechte rozpustit čokoládu. Zakysanou smetanu ušlehejte s cukrem a vmíchejte do ní rozpuštěnou čokoládu. Krémem potřete roládu, přelijte ji čokoládovou polevou a nechte ji v chladu ztuhnout.

  • Roláda s tvarohovým krémem


    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 10 až 12 minut

     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    ...
    Na těsto:

    • 80 g hladké mouky
    • 1 lžíci mletých mandlí
    • 1/5 lžíce kakaa
    • 6 vajec
    • 140 g třtinového cukru
    • špetku soli

     

    Na krém:

    • 400 g mascarpone
    • 4 lžíce cukru
    • 1 lžíci citronové šťávy
    • pár kapek mandlového aroma


    Postup:

     

    Bílky ušlehejte do tuha, pak přidávejte postupně cukr a ušlehejte tuhý lesklý sníh. Postupně do něho zapracujte žloutky a mouku smíchanou s mandlemi, kakaem a špetkou soli. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a po upečení ho přemístěte na vlhkou utěrku a zatočte. Takto připravenou roládu nechte vychladnout. Mascarpone ušlehejte s cukrem, citronovou šťávou a mandlovým aroma. Vychladlou roládu potřete krémem a nechte v chladu ztuhnout. Pak ji posypte moučkovým cukrem.

  • Kávová roláda

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 10 až 12 minut

     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    ...
    Na těsto:

    • 90 g hladké mouky
    • 140 g cukru
    • 6 vajec
    • špetku soli

     

    Na krém:

    • 1 vanilkový pudinkový prášek
    • 3 lžíce cukru
    • 400 ml mléka
    • 1 lžíci instantní kávy
    • 100 g tvarohu
    • čokoládovou polevu

     

    Postup:

     

    Z bílků a cukru připravte tuhý a lesklý sníh. Ten pak spojte se žloutky a mouku smíchanou se špetkou soli. Těsto rozetřete na plech a po upečení ho zatočte do vlhké utěrky.

     

    Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Ihned ho přikryjte, aby nevznikl škraloup a nechte ho zcela vychladnout. Kávu smíchejte se lžičkou vody a přidejte ji do tvarohu. Ten pak ušlehejte s vychladlým pudinkem. Krémem potřete rozvinuté těsto, zatočte a přelijte čokoládovou polevou. Roládu nechte ztuhnout v chladu.

  • Pomerančová roláda


    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 10 až 12 minut

     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    ...
    Na těsto:

    • 90 g hladké mouky
    • 1 lžičku pomerančové kůry
    • 1 lžíci pomerančové šťávy
    • 140 g cukru
    • špetku soli
    • 6 vajec


    Na krém:

    • 200 g tvarohu
    • 200 g smetany
    • 3 lžíce cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 2 lžíce pomerančové šťávy


    Postup:

    Bílky ušlehejte s cukrem do hustého a lesklého sněhu. Postupně zapracujte žloutky, pomerančovou šťávu a mouku se špetkou soli a pomerančovou kůrou. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho 10 až 12 minut. Po upečení ho přemístěte na vlhkou utěrku, zatočte a nechte vychladnout.

     

    Tvaroh ušlehejte s cukry a pomerančovou šťávou. Smetanu ušlehejte zvlášť a pak ji postupně vmíchejte do tvarohu. Krémeme potřete piškotové těsto a roládu zatočte. Nechte ji vychladnout a pak nakrájejte.

Autor: pil
Diskuse ke článku
.