Velikonoční hodování: Kompletní menu pro sváteční tabuli
Nevíte, jak vylepšit velikonoční tabuli? Máme pro vás skvělé recepty na jarní polévky, saláty, nádivky, pečínky i něco sladkého. Co třeba pečínka se sezamem nebo mrkvový koláč?
Bylinková polévka s noky
Bylinková polévka s nokyAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 200 g čerstvé zeleniny (hrášek, mrkev, fazolky, brokolice, pórek, celer, květák)
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- na noky:
- 2 lžíce krupice
- 1 vejce, sůl, pepř
- 1/2 lžíce másla
- bylinky podle chuti
Postup:
Zeleninu očistěte, opláchněte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci nechte rozpustit máslo a vše orestujte. Poté, co zelenina trochu zezlátne, přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte, dokud není zelenina měkká. Mezitím připravte krupicové noky. V hrnku rozmíchejte vajíčko, přidejte krupici, máslo a bylinky, osolte. Lžící ukrajujte malé noky a vařte zvlášť v osolené vodě. Takto připravené noky přidejte na talíři do polévky.
Žloutková polévka
6loutková polévkaAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 lžíci másla
- 10 jarních cibulek
- 2 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 750 ml zeleninového vývaru
- 250 ml mléka
- špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl
- 4 žloutky
- 4 lžíce nastrouhaného parmezánu
- 4 lžíce nasekané petrželky
Postup:
V hrnci nechte rozpustit máslo a přidejte na kolečka nakrájené jarní cibulky. Poduste zhruba 10 minut. Poté přisypte škrob a dobře promíchejte. Postupně přilévejte vývar a míchejte, aby se v polévce nevytvořily hrudky. Poté vlijte horké mléko, osolte podle chuti a přidejte trochu muškátového oříšku. Vařte na mírném ohni 15 minut. V misce rozmíchejte žloutky a pomocí metličky je zapracujte do polévky. Přisypte parmezán a stáhněte polévku z plotny. Podávejte ji ozdobenou hoblinkami parmezánu a petrželkou.
Špenátový krém
Špenátový krémAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 400 g čerstvého špenátu
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 velkou bramboru
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g nasekané petrželky
- 150 ml smetany
- sůl, pepř
- 1 lžičku oregana
- 4 plátky opečené bagety
- 4 plátky opečené slaniny
Postup:Nechte rozpustit máslo a osmahněte najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte na kostičky nakrájenou bramboru a ještě chvilku míchejte. Přilijte vývar, polovinu špenátu a vařte přibližně 10 minut. Vlijte smetanu a dochuťte solí, pepřem a oreganem. Stáhněte z ohně, přidejte zbytek listů špenátu a rozmixujte na hladký krém. Polévku podávejte s plátkem opečené bagety a do křupava opečenou slaninou. Bagetu můžete před podáváním zapéct se sýrem.
Pečínka se sezamem
Pečínka se sezamemAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 2 hodiny
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 kg vepřové pečeně s kostí
- 200 g zeleniny (mrkev, jarní cibulky, fazolové lusky)
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíci nasekané petrželky
- sůl, pepř, kmín
- 1 lžíci másla
Postup:Maso opláchněte, osušte a na povrchu nařízněte do mřížky. Osolte, opepřete a okmínujte. Dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a vložte do předem vyhřáté trouby. Mezitím smíchejte petrželku s trochou sezamových semínek. Směs nasypte na maso 20 minut před dopečením. Na másle orestujte nakrájenou zeleninu smíchanou se zbytkem sezamu. Maso podávejte s takto připravenou zeleninovou směsí.
Nádivka se špenátem a petrželkou
Nádivka se špenátem a petrželkouAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 svazek petrželky
- 200 g špenátu, sůl, pepř
- 3 včerejší housky
- 200 g šunky, 150 g ementálu
- 4 vejce, 300 ml mléka
- 8 vařených křepelčích vajíček
- špetku muškátového květu
Postup:
Špenát spařte vroucí vodou a poté ihned studenou, aby zůstal zelený. Nasekejte ho společně s petrželkou. V míse nechte rozmočit housky s mlékem, přidejte špenát s petrželkou, na kousky nakrájenou šunku, strouhaný sýr, vařená křepelčí vejce a rozmixovaná vejce. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Vypracujte směs, kterou přendejte do zapékací mísy nebo malých zapékacích formiček a upečte v troubě předehřáté na 160 °C.
Nilský candát s petrželkou
Nilský candát s petrželkouAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 4 filety z nilského candáta
- 1 velký svazek hladkolisté petrželky
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce másla
- trochu hladké mouky
Postup:
Rybu opláchněte a osušte. Poté ji osolte, opepřete a zaprašte trochou hladké mouky. Petrželku nasekejte, smíchejte s nasekaným česnekem a promněte se solí. Na pánvi nechte rozpustit máslo a rybu opečte z obou stran. Poté, co je hotová, přímo na pánvi jednotlivé kusy hustě posypte petrželovou směsí, odstavte z ohně a pokličkou přiklopte na přibližně 7 minut. Ihned podávejte. Rybu před podáváním zakapejte citronem, jako příloha je ideální opečený toast.
Kuře na rozmarýnu
Kuře na rozmarýnuAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 2 hodiny
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 kuře
- 400 g zeleniny (mrkev, brambory, hrášek, fazolové lusky, cuketa)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci rozmarýnu
- 1 lžíci másla, sůl, pepř
- 2 lžíce dijonské hořčice
Postup:
Kuře opláchněte a osušte. Osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Položte do pekáče, poklaďte plátky másla a podlijte trochou vody. Poté dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Půl hodinky před dopečením přidejte ke kuřeti na kostičky nakrájenou zeleninu promíchanou s rozmarýnem. V průběhu pečení občas zeleninu promíchejte a kuře přelijte vypečenou šťávou. Než přidáte zeleninu do pekáče ke kuřeti, promíchejte ji se dvěma lžícemi dijonské hořčice.
Kotlety se zázvorem
Kotlety se zázvoremAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 4 vepřové kotlety
- 1 lžíci nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíci rozmarýnu
- 3 lžíce oleje
- sůl, pepř
Postup:Maso opláchněte a osušte. Poté naklepejte, osolte, opepřete, potřete zázvorem a posypte rozmarýnem. Na pánvi nechte rozpálit olej a maso opečte z obou stran. Kotlety podávejte s jarním salátem nebo opečenými bramborami.
Mrkvový koláč
Mrkvový koláčAutor: David HávaDoba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat (pro 6 osob):
- 30 dkg cukru moučka
- 30 dkg polohrubé mouky
- 40 dkg jemně nastrouhané mrkve
- 3 celá vejce
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- 150 ml oleje, 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku citronové kůry
na zdobení:
- zakysanou smetanu
- 2 lžíce cukru
- marcipánové mrkvičky
Postup:
Ušlehejte vejce s cukry a olejem do pěny. Postupně přidávejte mouku spolu s práškem do pečiva. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev, ořechy a citronovou kůru. Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Po upečení nakrájejte, ozdobte oslazenou zakysanou smetanou a marcipánovými mrkvičkami.
Jarní salát
Jarní salátAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 10 křepelčích vajec
- 1 červenou cibuli
- 2 mrkve
- 10 ředkviček
- 200 g špenátu
na dresink:- 1 lžíci dijonské hořčice
- 1 lžičku bílého vinného octa
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:Čerstvý špenát propláchněte studenou vodou a ostatní zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Vše společně promíchejte ve velké míse. Poté přidejte uvařená křepelčí vajíčka. Stačí je povařit 1 1/2 minuty. Oloupejte a nakrájejte na půlky. Salát před podáváním ozdobte dresinkem, který připravíte smícháním hořčice, zakysané smetany, olivového oleje a vinného octa. K salátu můžete přidat i opečené krutony, které předtím trochu obalíte ve směsi soli a nasekaných bylinek.
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánkaAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 1 lžíci jogurtové majonézy
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 4 lžíce krémové zakysané smetany
- 1 lžičku rozmarýnu
- 1 lžičku petrželky
- sůl
- pepř
Postup:Vejce nakrájejte na malé kousky, přidejte majonézu, hořčici a zakysanou smetanu. Promíchejte a přisypte nasekané bylinky. Poté podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opečeným toustem nebo pečivem.
Další recept na velikonoční nádivku naleznete zde>>>