Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Velikonoční hodování: Kompletní menu pro sváteční tabuli

  • Ty nejlepší recepty na sváteční stůl.
    6. dubna 2015 | 06:00

    Nevíte, jak vylepšit velikonoční tabuli? Máme pro vás skvělé recepty na jarní polévky, saláty, nádivky, pečínky i něco sladkého. Co třeba pečínka se sezamem nebo mrkvový koláč?

  • Bylinková polévka s noky

    Bylinková polévka s noky
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 200 g čerstvé zeleniny (hrášek, mrkev, fazolky, brokolice, pórek, celer, květák)
    • 2 lžíce másla
    • 1 l zeleninového vývaru
    • na noky:
    • 2 lžíce krupice
    • 1 vejce, sůl, pepř
    • 1/2 lžíce másla
    • bylinky podle chuti

    Postup:

    Zeleninu očistěte, opláchněte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci nechte rozpustit máslo a vše orestujte. Poté, co zelenina trochu zezlátne, přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte, dokud není zelenina měkká. Mezitím připravte krupicové noky. V hrnku rozmíchejte vajíčko, přidejte krupici, máslo a bylinky, osolte. Lžící ukrajujte malé noky a vařte zvlášť v osolené vodě. Takto připravené noky přidejte na talíři do polévky.


  • Žloutková polévka

    6loutková polévka
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 1 lžíci másla
    • 10 jarních cibulek
    • 2 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
    • 750 ml zeleninového vývaru
    • 250 ml mléka
    • špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl
    • 4 žloutky
    • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu
    • 4 lžíce nasekané petrželky

    Postup:

    V hrnci nechte rozpustit máslo a přidejte na kolečka nakrájené jarní cibulky. Poduste zhruba 10 minut. Poté přisypte škrob a dobře promíchejte. Postupně přilévejte vývar a míchejte, aby se v polévce nevytvořily hrudky. Poté vlijte horké mléko, osolte podle chuti a přidejte trochu muškátového oříšku. Vařte na mírném ohni 15 minut. V misce rozmíchejte žloutky a pomocí metličky je zapracujte do polévky. Přisypte parmezán a stáhněte polévku z plotny. Podávejte ji ozdobenou hoblinkami parmezánu a petrželkou.

  • Špenátový krém

    Špenátový krém
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 400 g čerstvého špenátu
    • 1 cibuli 
    • 4 stroužky česneku
    • 2 lžíce másla
    • 1 velkou bramboru
    • 1 l zeleninového vývaru
    • 100 g nasekané petrželky
    • 150 ml smetany
    • sůl, pepř 
    • 1 lžičku oregana
    • 4 plátky opečené bagety
    • 4 plátky opečené slaniny


    Postup:

    Nechte rozpustit máslo a osmahněte najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte na kostičky nakrájenou bramboru a ještě chvilku míchejte. Přilijte vývar, polovinu špenátu a vařte přibližně 10 minut. Vlijte smetanu a dochuťte solí, pepřem a oreganem. Stáhněte z ohně, přidejte zbytek listů špenátu a rozmixujte na hladký krém. Polévku podávejte s plátkem opečené bagety a do křupava opečenou slaninou. Bagetu můžete před podáváním zapéct se sýrem.

  • Pečínka se sezamem

    Pečínka se sezamem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 2 hodiny

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 1 kg vepřové pečeně s kostí 
    • 200 g zeleniny (mrkev, jarní cibulky, fazolové lusky)
    • 2 lžíce sezamových semínek
    • 1 lžíci nasekané petrželky
    • sůl, pepř, kmín
    • 1 lžíci másla


    Postup:

    Maso opláchněte, osušte a na povrchu nařízněte do mřížky. Osolte, opepřete a okmínujte. Dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a vložte do předem vyhřáté trouby. Mezitím smíchejte petrželku s trochou sezamových semínek. Směs nasypte na maso 20 minut před dopečením. Na másle orestujte nakrájenou zeleninu smíchanou se zbytkem sezamu. Maso podávejte s takto připravenou zeleninovou směsí.

  • Nádivka se špenátem a petrželkou

    Nádivka se špenátem a petrželkou
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 1 svazek petrželky
    • 200 g špenátu, sůl, pepř
    • 3 včerejší housky
    • 200 g šunky, 150 g ementálu
    • 4 vejce, 300 ml mléka
    • 8 vařených křepelčích vajíček
    • špetku muškátového květu

    Postup:

    Špenát spařte vroucí vodou a poté ihned studenou, aby zůstal zelený. Nasekejte ho společně s petrželkou. V míse nechte rozmočit housky s mlékem, přidejte špenát s petrželkou, na kousky nakrájenou šunku, strouhaný sýr, vařená křepelčí vejce a rozmixovaná vejce. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Vypracujte směs, kterou přendejte do zapékací mísy nebo malých zapékacích formiček a upečte v troubě předehřáté na 160 °C.

  • Nilský candát s petrželkou

    Nilský candát s petrželkou
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Postup:

    Rybu opláchněte a osušte. Poté ji osolte, opepřete a zaprašte trochou hladké mouky. Petrželku nasekejte, smíchejte s nasekaným česnekem a promněte se solí. Na pánvi nechte rozpustit máslo a rybu opečte z obou stran. Poté, co je hotová, přímo na pánvi jednotlivé kusy hustě posypte petrželovou směsí, odstavte z ohně a pokličkou přiklopte na přibližně 7 minut. Ihned podávejte. Rybu před podáváním zakapejte citronem, jako příloha je ideální opečený toast.

  • Kuře na rozmarýnu

    Kuře na rozmarýnu
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 2 hodiny

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 kuře
    • 400 g zeleniny (mrkev, brambory, hrášek, fazolové lusky, cuketa) 
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžíci rozmarýnu
    • 1 lžíci másla, sůl, pepř
    • 2 lžíce dijonské hořčice

    Postup:

    Kuře opláchněte a osušte. Osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Položte do pekáče, poklaďte plátky másla a podlijte trochou vody. Poté dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Půl hodinky před dopečením přidejte ke kuřeti na kostičky nakrájenou zeleninu promíchanou s rozmarýnem. V průběhu pečení občas zeleninu promíchejte a kuře přelijte vypečenou šťávou. Než přidáte zeleninu do pekáče ke kuřeti, promíchejte ji se dvěma lžícemi dijonské hořčice.

  • Kotlety se zázvorem

    Kotlety se zázvorem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 4 vepřové kotlety
    • 1 lžíci nastrouhaného zázvoru
    • 1 lžíci rozmarýnu
    • 3 lžíce oleje
    • sůl, pepř


    Postup:

    Maso opláchněte a osušte. Poté naklepejte, osolte, opepřete, potřete zázvorem a posypte rozmarýnem. Na pánvi nechte rozpálit olej a maso opečte z obou stran. Kotlety podávejte s jarním salátem nebo opečenými bramborami.


  • Mrkvový koláč

    Mrkvový koláč
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 40 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    • 30 dkg cukru moučka 
    • 30 dkg polohrubé mouky 
    • 40 dkg jemně nastrouhané mrkve 
    • 3 celá vejce
    • hrst nasekaných vlašských ořechů
    • 150 ml oleje, 1 prášek do pečiva 
    • 1 vanilkový cukr 
    • 1 lžičku citronové kůry

    na zdobení:

    • zakysanou smetanu
    • 2 lžíce cukru 
    • marcipánové mrkvičky

    Postup:

    Ušlehejte vejce s cukry a olejem do pěny. Postupně přidávejte mouku spolu s práškem do pečiva. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev, ořechy a citronovou kůru. Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Po upečení nakrájejte, ozdobte oslazenou zakysanou smetanou a marcipánovými mrkvičkami.

  • Jarní salát


    Jarní salát
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 10 křepelčích vajec
    • 1 červenou cibuli
    • 2 mrkve
    • 10 ředkviček
    • 200 g špenátu


    na dresink:

    • 1 lžíci dijonské hořčice
    • 1 lžičku bílého vinného octa
    • 2 lžíce zakysané smetany
    • 2 lžíce olivového oleje


    Postup:

    Čerstvý špenát propláchněte studenou vodou a ostatní zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Vše společně promíchejte ve velké míse. Poté přidejte uvařená křepelčí vajíčka. Stačí je povařit 1 1/2 minuty. Oloupejte a nakrájejte na půlky. Salát před podáváním ozdobte dresinkem, který připravíte smícháním hořčice, zakysané smetany, olivového oleje a vinného octa. K salátu můžete přidat i opečené krutony, které předtím trochu obalíte ve směsi soli a nasekaných bylinek.

  • Vajíčková pomazánka


    Vajíčková pomazánka
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 4 natvrdo uvařená vejce
    • 1 lžíci jogurtové majonézy
    • 1 lžičku dijonské hořčice
    • 4 lžíce krémové zakysané smetany
    • 1 lžičku rozmarýnu
    • 1 lžičku petrželky
    • sůl
    • pepř


    Postup:

    Vejce nakrájejte na malé kousky, přidejte majonézu, hořčici a zakysanou smetanu. Promíchejte a přisypte nasekané bylinky. Poté podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opečeným toustem nebo pečivem.

    Další recept na velikonoční nádivku naleznete zde>>>

Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.