Velikonoční hodování: Kompletní menu pro sváteční tabuli

Ty nejlepší recepty na sváteční stůl.
Diskuze (0)

Nevíte, jak vylepšit velikonoční tabuli? Máme pro vás skvělé recepty na jarní polévky, saláty, nádivky, pečínky i něco sladkého. Co třeba pečínka se sezamem nebo mrkvový koláč?

Bylinková polévka s noky

Bylinková polévka s noky
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba vaření: 40 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):

  • 200 g čerstvé zeleniny (hrášek, mrkev, fazolky, brokolice, pórek, celer, květák)
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • na noky:
  • 2 lžíce krupice
  • 1 vejce, sůl, pepř
  • 1/2 lžíce másla
  • bylinky podle chuti

Postup:

Zeleninu očistěte, opláchněte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci nechte rozpustit máslo a vše orestujte. Poté, co zelenina trochu zezlátne, přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte, dokud není zelenina měkká. Mezitím připravte krupicové noky. V hrnku rozmíchejte vajíčko, přidejte krupici, máslo a bylinky, osolte. Lžící ukrajujte malé noky a vařte zvlášť v osolené vodě. Takto připravené noky přidejte na talíři do polévky.


Žloutková polévka

6loutková polévka
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba vaření: 40 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):

  • 1 lžíci másla
  • 10 jarních cibulek
  • 2 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml mléka
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu
  • 4 lžíce nasekané petrželky

Postup:

V hrnci nechte rozpustit máslo a přidejte na kolečka nakrájené jarní cibulky. Poduste zhruba 10 minut. Poté přisypte škrob a dobře promíchejte. Postupně přilévejte vývar a míchejte, aby se v polévce nevytvořily hrudky. Poté vlijte horké mléko, osolte podle chuti a přidejte trochu muškátového oříšku. Vařte na mírném ohni 15 minut. V misce rozmíchejte žloutky a pomocí metličky je zapracujte do polévky. Přisypte parmezán a stáhněte polévku z plotny. Podávejte ji ozdobenou hoblinkami parmezánu a petrželkou.

Špenátový krém

Špenátový krém
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba vaření: 40 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 1 cibuli 
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 velkou bramboru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g nasekané petrželky
  • 150 ml smetany
  • sůl, pepř 
  • 1 lžičku oregana
  • 4 plátky opečené bagety
  • 4 plátky opečené slaniny


Postup:

Nechte rozpustit máslo a osmahněte najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte na kostičky nakrájenou bramboru a ještě chvilku míchejte. Přilijte vývar, polovinu špenátu a vařte přibližně 10 minut. Vlijte smetanu a dochuťte solí, pepřem a oreganem. Stáhněte z ohně, přidejte zbytek listů špenátu a rozmixujte na hladký krém. Polévku podávejte s plátkem opečené bagety a do křupava opečenou slaninou. Bagetu můžete před podáváním zapéct se sýrem.

Pečínka se sezamem

Pečínka se sezamem
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 2 hodiny

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):

  • 1 kg vepřové pečeně s kostí 
  • 200 g zeleniny (mrkev, jarní cibulky, fazolové lusky)
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • sůl, pepř, kmín
  • 1 lžíci másla


Postup:

Maso opláchněte, osušte a na povrchu nařízněte do mřížky. Osolte, opepřete a okmínujte. Dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a vložte do předem vyhřáté trouby. Mezitím smíchejte petrželku s trochou sezamových semínek. Směs nasypte na maso 20 minut před dopečením. Na másle orestujte nakrájenou zeleninu smíchanou se zbytkem sezamu. Maso podávejte s takto připravenou zeleninovou směsí.

Nádivka se špenátem a petrželkou

Nádivka se špenátem a petrželkou
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):

  • 1 svazek petrželky
  • 200 g špenátu, sůl, pepř
  • 3 včerejší housky
  • 200 g šunky, 150 g ementálu
  • 4 vejce, 300 ml mléka
  • 8 vařených křepelčích vajíček
  • špetku muškátového květu

Postup:

Špenát spařte vroucí vodou a poté ihned studenou, aby zůstal zelený. Nasekejte ho společně s petrželkou. V míse nechte rozmočit housky s mlékem, přidejte špenát s petrželkou, na kousky nakrájenou šunku, strouhaný sýr, vařená křepelčí vejce a rozmixovaná vejce. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Vypracujte směs, kterou přendejte do zapékací mísy nebo malých zapékacích formiček a upečte v troubě předehřáté na 160 °C.

Nilský candát s petrželkou

Nilský candát s petrželkou
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

Postup:

Rybu opláchněte a osušte. Poté ji osolte, opepřete a zaprašte trochou hladké mouky. Petrželku nasekejte, smíchejte s nasekaným česnekem a promněte se solí. Na pánvi nechte rozpustit máslo a rybu opečte z obou stran. Poté, co je hotová, přímo na pánvi jednotlivé kusy hustě posypte petrželovou směsí, odstavte z ohně a pokličkou přiklopte na přibližně 7 minut. Ihned podávejte. Rybu před podáváním zakapejte citronem, jako příloha je ideální opečený toast.

Kuře na rozmarýnu

Kuře na rozmarýnu
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 2 hodiny

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1 kuře
  • 400 g zeleniny (mrkev, brambory, hrášek, fazolové lusky, cuketa) 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci rozmarýnu
  • 1 lžíci másla, sůl, pepř
  • 2 lžíce dijonské hořčice

Postup:

Kuře opláchněte a osušte. Osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Položte do pekáče, poklaďte plátky másla a podlijte trochou vody. Poté dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Půl hodinky před dopečením přidejte ke kuřeti na kostičky nakrájenou zeleninu promíchanou s rozmarýnem. V průběhu pečení občas zeleninu promíchejte a kuře přelijte vypečenou šťávou. Než přidáte zeleninu do pekáče ke kuřeti, promíchejte ji se dvěma lžícemi dijonské hořčice.

Kotlety se zázvorem

Kotlety se zázvorem
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 4 vepřové kotlety
  • 1 lžíci nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíci rozmarýnu
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř


Postup:

Maso opláchněte a osušte. Poté naklepejte, osolte, opepřete, potřete zázvorem a posypte rozmarýnem. Na pánvi nechte rozpálit olej a maso opečte z obou stran. Kotlety podávejte s jarním salátem nebo opečenými bramborami.


Mrkvový koláč

Mrkvový koláč
 • David Háva

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat (pro 6 osob):

  • 30 dkg cukru moučka 
  • 30 dkg polohrubé mouky 
  • 40 dkg jemně nastrouhané mrkve 
  • 3 celá vejce
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 150 ml oleje, 1 prášek do pečiva 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 lžičku citronové kůry

na zdobení:

  • zakysanou smetanu
  • 2 lžíce cukru 
  • marcipánové mrkvičky

Postup:

Ušlehejte vejce s cukry a olejem do pěny. Postupně přidávejte mouku spolu s práškem do pečiva. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev, ořechy a citronovou kůru. Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Po upečení nakrájejte, ozdobte oslazenou zakysanou smetanou a marcipánovými mrkvičkami.

Jarní salát


Jarní salát
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 10 křepelčích vajec
  • 1 červenou cibuli
  • 2 mrkve
  • 10 ředkviček
  • 200 g špenátu


na dresink:

  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 lžičku bílého vinného octa
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje


Postup:

Čerstvý špenát propláchněte studenou vodou a ostatní zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Vše společně promíchejte ve velké míse. Poté přidejte uvařená křepelčí vajíčka. Stačí je povařit 1 1/2 minuty. Oloupejte a nakrájejte na půlky. Salát před podáváním ozdobte dresinkem, který připravíte smícháním hořčice, zakysané smetany, olivového oleje a vinného octa. K salátu můžete přidat i opečené krutony, které předtím trochu obalíte ve směsi soli a nasekaných bylinek.

Vajíčková pomazánka


Vajíčková pomazánka
 • David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 1 lžíci jogurtové majonézy
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 4 lžíce krémové zakysané smetany
  • 1 lžičku rozmarýnu
  • 1 lžičku petrželky
  • sůl
  • pepř


Postup:

Vejce nakrájejte na malé kousky, přidejte majonézu, hořčici a zakysanou smetanu. Promíchejte a přisypte nasekané bylinky. Poté podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opečeným toustem nebo pečivem.

Další recept na velikonoční nádivku naleznete zde>>>

Diskuze (0)

Doporučujeme

Články odjinud