Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

10 levných receptů, které si zamilujete

  • Večeře za pár minut, a za pár kaček!
    10. ledna 2015 | 06:00

    Také máte po Vánocích trochu vítr v peněžence? Nevadí, levné večeře vám pomohou ušetřit. A když navaříte dost, ušetříte i druhý den za oběd. Stačí si ho zabalit s sebou.

  • Langoše

    Langoše
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba kynutí: 40 minut
    Doba smažení: 6 až 8 minut

    Budete potřebovat (na 6 až 8 kusů):

    • 500 g hladké mouky 
    • 400 ml mléka 
    • 1 kostku čerstvého droždí
    • 1/2 lžičky cukru 
    • 1/2 lžičky soli 
    • 1 lžičku oleje
    • mouku na posypání pracovní desky 
    • olej na smažení 

    Postup: Vlažné mléko smíchejte s cukrem a rozdrobte do něj droždí. Kvásek nechte asi na 10 minut vzejít v teple. Mouku prosejte do mísy a osolte. Přidejte kvásek a lžičku oleje a ručním hnětačem (nebo ručně) vypracujte vláčné těsto. Hotové dejte na 30 minut kynout na teplé místo. Pak těsto rozválejte na pomoučeném vále na 2 cm vysoký plát a sklenicí vykrajujte větší kolečka. Ta nechte ještě 10 minut vykynout. Na pánvi rozpalte větší množství oleje. Nakynutá kolečka vytáhněte do stran a hned smažte dozlatova. Hotové langoše odkládejte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Potírejte je prolisovaným česnekem s kečupem a sypejte sýrem. Zkuste i sladkou variantu s kakaem, vanilkovým tvarohem nebo ovocným džemem.

  • Kuřecí stehna na medu

    Kuřecí stehna
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 25 minut
    Doba pečení: 35 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 4 kuřecí stehna 
    • 3 trojúhelníčky taveného sýra 
    • 1 cibuli
    • 2 lžíce polohrubé mouky
    • 3 lžíce medu 
    • 2 lžíce citronové šťávy 
    • 2 lžíce hořčice 
    • 1/2 lžičky šalvěje 
    • 1/2 lžičky oregana
    • sůl a mletý černý pepř 
    • 1 lžíci cukru krystal 
    • máslo na vymazání pekáčku


    Postup: Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem, vystelte cibulí nakrájenou na kolečka a na ni rozložte omytá a osušená kuřecí stehna. Med zřeďte citronovou šťávou a podle chuti přidejte sůl, pepř, oregano a šalvěj. Směsí natřete maso, mísu zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C. Zbytek medové marinády zřeďte vodou a na mírném ohni v ní rozpusťte sýr. Přidejte hořčici, posypejte moukou a nechte přejít varem. Omáčku osolte, ochuťte citronovou šťávou, případně ocukrujte. Maso během pečení případně podlijte výpekem a na finální fázi dopékání odkryjte, aby se udělala kůrka. Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.

  • Sýrová omeleta

    Omeleta
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba smažení: 10 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 6 vajec 
    • 1 cibuli 
    • 2 lžíce vody 
    • 5 lžic mléka 
    • 50 g eidamu 
    • hrst nasekaných bylinek (pažitku, petrželku, špenátové listy apod.) 
    • sůl a mletý černý pepř 
    • olej


    Postup: Vejce rozšlehejte s vodou a mlékem, osolte a opepřete. Přidejte nastrouhaný sýr, najemno nasekané bylinky a cibuli a promíchejte.
    Na pánvi rozpalte olej a smažte omelety.

  • Bramborová pánev

    Bramborová pánev
    Autor: Stock Food

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 25 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 kg brambor vařených ve slupce 
    • 1 pórek 
    • 1 cibuli 
    • 250 g šunky 
    • 3 lžíce petrželové natě 
    • sůl a mletý pepř
    • kmín 
    • 4 lžíce másla


    Postup: Pórek očistěte a cibuli oloupejte. Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Šunku pokrájejte na nudličky, pórek a cibuli na kolečka. Na větší pánvi rozehřejte máslo, přidejte brambory, šunku, pórek, cibuli. Podle chuti osolte, opepřete a pokmínujte. Za občasného obracení opékejte 20 až 25 minut.

  • Francouzský toast

    Večeře za pár minut, a za pár kaček!
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba pečení: 6 až 8 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 8 plátků bílého toastového chleba 
    • 4 plátky šunky 
    • 4 plátky tučnějšího sýra 
    • 2 až 3 rajčata 
    • čerstvé zelené bylinky 

    Posatup: Na čtyři plátky toastového chleba navrstvěte vždy plátek šunky, plátek sýra a dvě kolečka rajčete. Přiklopte druhým plátkem chleba a zapečte v toastovači nebo troubě při 170 °C. Na talíři ozdobte zelenými bylinkami a rajčetem.

  • Sedlácké makarony

    Sedlácké makarony
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 25 minut
    Doba vaření: 15 až 20 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 400 g makaronů
    • 300 g vařeného uzeného masa 
    • 200 ml zakysané smetany 
    • 1 cibuli
    • 2 vejce 
    • sůl a mletý černý pepř
    • 3 lžíce oleje 
    • olej na vymazání a strouhanku na vysypání mísy 

    Postup: Makarony uvařte v osolené vodě. Sceďte. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte uzené maso pokrájené na kostičky, sůl a pepř. Krátce orestujte a smíchejte s makarony. Směs vložte do olejem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, zalijte zakysanou smetanou, ve které jste rozšlehali vejce, a zapečte v dobře vyhřáté troubě.

  • Květákové placičky

    Květákové placičky
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 20 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 květák 
    • 2 vejce 
    • 10 lžic polohrubé mouky
    • 10 lžic mléka
    • sůl a mletý bílý pepř 
    • bylinky podle chuti 
    • olej na smažení

    Postup: Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Zasyrova nahrubo nastrouhejte. Přidejte mouku, mléko, žloutky a sníh ušlehaný z bílků, podle chuti osolte a opepřete. Rukama tvořte ze směsi placičky a smažte je na pánvi na rozpáleném oleji. Podávejte s bramborami a tatarkou nebo s bramborovou kaší. Do směsi zkuste přidat i nasekané čerstvé bylinky, které máte rádi.

  • Kuřecí krémové rizoto

    Kuřecí krémové rizoto
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 500 g kulatozrnné rýže 
    • 350 g kuřecího masa 
    • 1 velkou cibuli 
    • 3 stroužky česneku 
    • 1 l masového vývaru (bujon) 
    • 200 ml bílého vína 
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce másla 
    • 2 lžičky parmezánu 
    • hrst rukoly 
    • sůl a mletý bílý pepř 

    Postup: Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek najemno nasekejte. Orestujte společně v pánvi na rozpáleném másle dozlatova. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky a přidejte na pánev k cibuli. Opečte. Ve vyšším hrnci nechte rozpálit olivový olej a přidejte rýži (neproplachujte předem). Smažte ji aspoň 5 minut za důkladného míchání. Ke konci smažení přidejte k rýži cibuli s orestovaným kuřecím masem. Přilijte část vroucího vývaru a bílého vína (dolévejte opakovaně po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina odpařila a „vsákla“). Nezapomínejte nepřetržitě promíchávat. Vařte takto asi 20 minut, dochuťte solí a pepřem. Odstavte z plotýnky a zamíchejte do směsi 2 lžičky strouhaného parmezánu. Na talířích ozdobte lístky rukoly.

  • Drůbeží játra na cibulce

    Drůbeží játra na cibulce
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 20 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 600 g drůbežích jater 
    • 2 velké cibule 
    • 200 g slaniny 
    • 2 lžíce hladké mouky (nebo solamylu) 
    • 100 ml masového vývaru (bujon)
    • sůl a mletý černý pepř 
    • kmín 
    • 2 lžíce sádla nebo oleje


    Postup: Játra očistěte, propláchněte, osušte a pokrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky, slaninu na kostičky. Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej a orestujte na něm slaninu, dokud se nezačne mírně škvařit. Pak přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Nakonec přidejte játra. Maso nechte zatáhnout, pak opepřete a okořeňte kmínem. Restujte doměkka. Hotová játra osolte. Pokud chcete mít víc omáčky, přilijte do výpeku vývar a přidejte trochu hladké mouky nebo solamylu. Chvilku povařte. Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami.

  • Rybářský koláč

    Rybářský koláč
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 25 minut
    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    • 200 g listového těsta 
    • 300 g rybího filé 
    • 2 malé pórky
    • 2 cibule 
    • 1 lžíci másla 
    • 1 lžíci oleje 
    • 200 g tvrdého sýra 
    • 4 až 5 stroužků česneku
    • 2 vejce 
    • 1 hermelín 
    • 200 ml smetany na vaření 
    • 2 lžičky bylinek dle chuti
    • 2 lžíce sekané petrželky 
    • sůl a mletý pepř 
    • kari 
    • hladkou mouku na posypání pracovní desky


    Postup: Pórek očistěte a omyjte, cibuli oloupejte a obojí nakrájejte na kolečka. Duste na rozehřátém másle s olejem asi 10 minut.
    Sýry nastrouhejte, smíchejte s prolisovaným česnekem, vejci a smetanou. Osolte, opepřete a přidejte špetku kari a bylinky. Rybí filé nakrájejte na malé kousky. Listové těsto rozválejte a vložte do kulaté koláčové formy, kterou jste předtím vypláchli studenou vodou. Přečnívající okraje těsta odřízněte. Obložte zeleninou a rybími kousky, zalijte smetanovou směsí a posypejte nastrouhaným sýrem a petrželkou. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

     

Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.