10 levných receptů, které si zamilujete
Také máte po Vánocích trochu vítr v peněžence? Nevadí, levné večeře vám pomohou ušetřit. A když navaříte dost, ušetříte i druhý den za oběd. Stačí si ho zabalit s sebou.
Langoše
LangošeAutor: ProfimediaDoba přípravy: 20 minut
Doba kynutí: 40 minut
Doba smažení: 6 až 8 minutBudete potřebovat (na 6 až 8 kusů):
- 500 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 1 kostku čerstvého droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžičku oleje
- mouku na posypání pracovní desky
- olej na smažení
Postup: Vlažné mléko smíchejte s cukrem a rozdrobte do něj droždí. Kvásek nechte asi na 10 minut vzejít v teple. Mouku prosejte do mísy a osolte. Přidejte kvásek a lžičku oleje a ručním hnětačem (nebo ručně) vypracujte vláčné těsto. Hotové dejte na 30 minut kynout na teplé místo. Pak těsto rozválejte na pomoučeném vále na 2 cm vysoký plát a sklenicí vykrajujte větší kolečka. Ta nechte ještě 10 minut vykynout. Na pánvi rozpalte větší množství oleje. Nakynutá kolečka vytáhněte do stran a hned smažte dozlatova. Hotové langoše odkládejte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Potírejte je prolisovaným česnekem s kečupem a sypejte sýrem. Zkuste i sladkou variantu s kakaem, vanilkovým tvarohem nebo ovocným džemem.
Kuřecí stehna na medu
Kuřecí stehnaAutor: ProfimediaDoba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 35 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 4 kuřecí stehna
- 3 trojúhelníčky taveného sýra
- 1 cibuli
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce hořčice
- 1/2 lžičky šalvěje
- 1/2 lžičky oregana
- sůl a mletý černý pepř
- 1 lžíci cukru krystal
- máslo na vymazání pekáčku
Postup: Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem, vystelte cibulí nakrájenou na kolečka a na ni rozložte omytá a osušená kuřecí stehna. Med zřeďte citronovou šťávou a podle chuti přidejte sůl, pepř, oregano a šalvěj. Směsí natřete maso, mísu zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C. Zbytek medové marinády zřeďte vodou a na mírném ohni v ní rozpusťte sýr. Přidejte hořčici, posypejte moukou a nechte přejít varem. Omáčku osolte, ochuťte citronovou šťávou, případně ocukrujte. Maso během pečení případně podlijte výpekem a na finální fázi dopékání odkryjte, aby se udělala kůrka. Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.Sýrová omeleta
OmeletaAutor: ProfimediaDoba přípravy: 10 minut
Doba smažení: 10 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 6 vajec
- 1 cibuli
- 2 lžíce vody
- 5 lžic mléka
- 50 g eidamu
- hrst nasekaných bylinek (pažitku, petrželku, špenátové listy apod.)
- sůl a mletý černý pepř
- olej
Postup: Vejce rozšlehejte s vodou a mlékem, osolte a opepřete. Přidejte nastrouhaný sýr, najemno nasekané bylinky a cibuli a promíchejte.
Na pánvi rozpalte olej a smažte omelety.Bramborová pánev
Bramborová pánevAutor: Stock FoodDoba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 25 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 1 pórek
- 1 cibuli
- 250 g šunky
- 3 lžíce petrželové natě
- sůl a mletý pepř
- kmín
- 4 lžíce másla
Postup: Pórek očistěte a cibuli oloupejte. Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Šunku pokrájejte na nudličky, pórek a cibuli na kolečka. Na větší pánvi rozehřejte máslo, přidejte brambory, šunku, pórek, cibuli. Podle chuti osolte, opepřete a pokmínujte. Za občasného obracení opékejte 20 až 25 minut.Francouzský toast
Večeře za pár minut, a za pár kaček!Autor: ProfimediaDoba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 6 až 8 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 8 plátků bílého toastového chleba
- 4 plátky šunky
- 4 plátky tučnějšího sýra
- 2 až 3 rajčata
- čerstvé zelené bylinky
Posatup: Na čtyři plátky toastového chleba navrstvěte vždy plátek šunky, plátek sýra a dvě kolečka rajčete. Přiklopte druhým plátkem chleba a zapečte v toastovači nebo troubě při 170 °C. Na talíři ozdobte zelenými bylinkami a rajčetem.
Sedlácké makarony
Sedlácké makaronyAutor: ProfimediaDoba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 15 až 20 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 400 g makaronů
- 300 g vařeného uzeného masa
- 200 ml zakysané smetany
- 1 cibuli
- 2 vejce
- sůl a mletý černý pepř
- 3 lžíce oleje
- olej na vymazání a strouhanku na vysypání mísy
Postup: Makarony uvařte v osolené vodě. Sceďte. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte uzené maso pokrájené na kostičky, sůl a pepř. Krátce orestujte a smíchejte s makarony. Směs vložte do olejem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, zalijte zakysanou smetanou, ve které jste rozšlehali vejce, a zapečte v dobře vyhřáté troubě.
Květákové placičky
Květákové placičkyAutor: ProfimediaDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 květák
- 2 vejce
- 10 lžic polohrubé mouky
- 10 lžic mléka
- sůl a mletý bílý pepř
- bylinky podle chuti
- olej na smažení
Postup: Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Zasyrova nahrubo nastrouhejte. Přidejte mouku, mléko, žloutky a sníh ušlehaný z bílků, podle chuti osolte a opepřete. Rukama tvořte ze směsi placičky a smažte je na pánvi na rozpáleném oleji. Podávejte s bramborami a tatarkou nebo s bramborovou kaší. Do směsi zkuste přidat i nasekané čerstvé bylinky, které máte rádi.
Kuřecí krémové rizoto
Kuřecí krémové rizotoAutor: ProfimediaDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 500 g kulatozrnné rýže
- 350 g kuřecího masa
- 1 velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 l masového vývaru (bujon)
- 200 ml bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky parmezánu
- hrst rukoly
- sůl a mletý bílý pepř
Postup: Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek najemno nasekejte. Orestujte společně v pánvi na rozpáleném másle dozlatova. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky a přidejte na pánev k cibuli. Opečte. Ve vyšším hrnci nechte rozpálit olivový olej a přidejte rýži (neproplachujte předem). Smažte ji aspoň 5 minut za důkladného míchání. Ke konci smažení přidejte k rýži cibuli s orestovaným kuřecím masem. Přilijte část vroucího vývaru a bílého vína (dolévejte opakovaně po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina odpařila a „vsákla“). Nezapomínejte nepřetržitě promíchávat. Vařte takto asi 20 minut, dochuťte solí a pepřem. Odstavte z plotýnky a zamíchejte do směsi 2 lžičky strouhaného parmezánu. Na talířích ozdobte lístky rukoly.
Drůbeží játra na cibulce
Drůbeží játra na cibulceAutor: ProfimediaDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 600 g drůbežích jater
- 2 velké cibule
- 200 g slaniny
- 2 lžíce hladké mouky (nebo solamylu)
- 100 ml masového vývaru (bujon)
- sůl a mletý černý pepř
- kmín
- 2 lžíce sádla nebo oleje
Postup: Játra očistěte, propláchněte, osušte a pokrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky, slaninu na kostičky. Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej a orestujte na něm slaninu, dokud se nezačne mírně škvařit. Pak přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Nakonec přidejte játra. Maso nechte zatáhnout, pak opepřete a okořeňte kmínem. Restujte doměkka. Hotová játra osolte. Pokud chcete mít víc omáčky, přilijte do výpeku vývar a přidejte trochu hladké mouky nebo solamylu. Chvilku povařte. Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami.Rybářský koláč
Rybářský koláčAutor: ProfimediaDoba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 30 minutBudete potřebovat (na 1 kulatou formu):
- 200 g listového těsta
- 300 g rybího filé
- 2 malé pórky
- 2 cibule
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci oleje
- 200 g tvrdého sýra
- 4 až 5 stroužků česneku
- 2 vejce
- 1 hermelín
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžičky bylinek dle chuti
- 2 lžíce sekané petrželky
- sůl a mletý pepř
- kari
- hladkou mouku na posypání pracovní desky
Postup: Pórek očistěte a omyjte, cibuli oloupejte a obojí nakrájejte na kolečka. Duste na rozehřátém másle s olejem asi 10 minut.
Sýry nastrouhejte, smíchejte s prolisovaným česnekem, vejci a smetanou. Osolte, opepřete a přidejte špetku kari a bylinky. Rybí filé nakrájejte na malé kousky. Listové těsto rozválejte a vložte do kulaté koláčové formy, kterou jste předtím vypláchli studenou vodou. Přečnívající okraje těsta odřízněte. Obložte zeleninou a rybími kousky, zalijte smetanovou směsí a posypejte nastrouhaným sýrem a petrželkou. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.