Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Osvědčená klasika: 6 receptů na výtečné pomazánky

  • Silvestr se bez chlebíčků a jednohubek prostě neobejde.
    30. prosince 2014 | 06:00

    Silvestr je časem návštěv. Chcete své přátele pohostit, ale máte málo času na přípravu? Připravili jsme pro vás pár snadných a rychlých receptů, které se vám budou hodit.

  • Lososová pomazánka se sýrem

     

    Lososová pomazánka
    Autor: shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    50 g másla
    200 g lososa ve vlastní šťávě
    50 g tvrdého sýra
    trochu smetany
    1 lžíci koňaku
    mletý bílý pepř
    sůl

     

    Postup:
    Máslo utřete, smíchejte s rozmělněným lososem, přidejte nastrouhaný sýr a podle potřeby smetanu. Na konec vmíchejte koňak, mletý pepř a podle chuti osolte.

     

    Náš tip:
    Citron a bylinky dodají lososu správnou chuť, a navíc chlebíček nebo jednohubku dozdobí.

  • Tvarohová pomazánka s česnekem

     

    Tvarohová pomazánka
    Autor: shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    150 g jemného tvarohu (žervé nebo lučina)
    trochu mléka
    3 až 4 stroužky česneku
    špetku cukru
    sůl

    můžete přidat:

    1 lžíci majonézy
    40 g vlašských ořechů

     

    Postup:
    Tvaroh utřete (můžete přidat majonézu), a pokud bude pomazánka příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka. Přidejte prolisovaný česnek a popřípadě nadrobno rozdrcené vlašské ořechy. Dochuťte špetkou cukru a solí.

     

    Náš tip:
    Chcete-li dietnější verzi jednohubek, místo na pečivo plňte pomazánku do vydlabaných cherry rajčátek a ozdobte lístkem petrželky.

  • Maďarská pomazánka

     

    Maďarská pomazánka
    Autor: shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    150 g suchého salámu
    50 až 100 g taveného sýra
    50 g majonézy
    trochu kečupu
    2 stroužky česneku
    kousek červené papriky
    sladkou a pálivou mletou papriku
    sůl

     

    Postup:
    Umletý salám smíchejte se sýrem a majonézou. Přidejte kečup, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou papriku, mletou papriku, osolte a důkladně promíchejte.

     

    Náš tip:
    Zkuste ozdobit plátkem salámu, naříznutého v půlce a srolovaného do vějířku, nebo proužkem nakládané kapie.

  • Sardinková pomazánka

     

    Sardinková pomazánka
    Autor: archiv firem
    Budete potřebovat:

    1 krabička sardinek v oleji
    40 g taveného sýra
    30 g másla
    1 až 2 lžíce hořčice
    1 cibule
    sůl
    pepř
    citronová šťáva

     

    Postup:

    Utřete máslo se sýrem, přidejte sardinky a hořčici a rozmixujte. Nakonec dochuťte nadrobno nakrájenou cibulí, solí, pepřem a popřípadě citronovou šťávou. Promíchejte.

     

    Náš tip:

    Jako ozdoba poslouží kolečko ředkvičky, kousek salátu nebo kolečko vajíčka uvařeného natvrdo.

  • Budapešťská pomazánka

     

    Budapešťská pomazánka
    Autor: profimedia.cz
    Budete potřebovat:

    100 g másla
    100 g měkkého tvarohu
    sůl
    sladkou a pálivou mletou papriku
    1 až 2 stroužky česneku
    1 malou cibuli
    1/2 červené papriky

     

    Postup:

    Máslo utřete do pěny, přidejte tvaroh, sůl, mletou papriku a prolisovaný česnek. Směs důkladně vymíchejte dohladka. Nakonec přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku a promíchejte.

     

    Náš tip:

    Ozdobte plátkem ředkvičky a malou snítkou čerstvé bylinky, jako jsou kopr, petrželka nebo pažitka.

  • Pažitková pomazánka

     

    Pažitková pomazánka
    Autor: shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    100 g másla
    150 g měkkého tvarohu
    trocha smetany nebo bílého jogurtu
    1 menší cibule
    pažitka
    sůl

     

    Postup:

    Máslo utřete do pěny, zašlehejte tvaroh a podle potřeby zřeďte smetanou nebo jogurtem. Dochuťte nadrobno nakrájenou cibulí, pažitkou a osolte.

     

    Náš tip:
    Ozdobte kousky uzeného lososa, který dokonale ladí s jemnou chutí tvarohu a pažitky.