Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 nejlepších polévek, které zasytí i zahřejí

  • Gulášovka je sytá sama o sobě. Když ji navíc ještě naservírujete v chlebu, skvěle nahradí oběd či večeři.
    13. prosince 2014 | 06:00

    Přiznejte si, že se vám v předvánočním čase do vaření dvakrát nechce. Vyzkoušejte naše tipy na nepřekonatelně dobré polévky, které vás zahřejí i zasytí, navíc jsou hotové raz dva.

  • Gulášovka s rozmarýnem


    Gulášová polévka
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba vaření: 1 hodinu

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    • 300 g předního hovězího
    • 2 cibule
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 lžičku kmínu
    • 2 brambory
    • 2 mrkve
    • 1 lžíci sladké mleté papriky
    • 3 stroužky česneku
    • 1500 ml hovězího vývaru
    • sůl, pepř
    • sádlo
    • snítku rozmarýnu

    Postup:
    Maso nakrájejte na malé kousky, osolte a opepřete. Na sádle orestujte najemno nasekanou cibuli, přidejte maso a opečte ho. Opékejte dozlatova, pak zaprašte trochou mouky a nechte opražit. Přidejte prolisované stroužky česneku, papriku, kmín a vše zalijte vývarem. Promíchejte a přiveďte polévku k varu. Stáhněte plamen a vařte asi 40 minut. Pak dejte do polévky na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a rozmarýn. Poté, co zelenina změkne, podle chuti ještě osolte a opepřete.

    Náš tip:
    Polévku můžete servírovat ve vydlabaném bochníku chleba.

  • S rajčaty a kořenovou zeleninou


    S rajčaty a kořenovou zeleninou
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 25 minut
    Doba vaření: 1 hodinu

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    • 200 g hovězího masa
    • 300 g kořenové zeleniny
    • 1 cibuli
    • 1 lžičku sladké papriky
    • 2 stroužky česneku
    • 1 konzervu loupaných rajčat
    • 1 lžičku citronové kůry
    • 1200 ml vývaru
    • sůl, pepř
    • 1/2 lžičky řeckého kmínu
    • olej

    Postup:
    Na oleji orestujte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Zasypejte paprikou, řeckým kmínem a promíchejte. Přidejte maso, ještě krátce opečte a zalijte vývarem. Do polévky dejte pokrájená rajčata, citronovou kůru, sůl, pepř a vařte, dokud nebude maso měkké. Krátce před dovařením vmíchejte ještě prolisovaný česnek.

  • Bramborová se zázvorem


    Celerová polévka
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 kg brambor
    • 1 cibuli
    • 1 petržel
    • kousek zázvoru
    • 3 tobolky kardamomu
    • špetku římského kmínu
    • 900 ml vývaru
    • 100 ml smetany
    • 1 lžíci másla
    • sůl, pepř
    • 1 lžíci nasekaných bylinek

    Postup:
    Na másle opečte nakrájenou cibuli a přidejte koření. Krátce orestujte a zalijte vývarem. Do hrnce dejte oloupané a nakrájené brambory a nastrouhaný zázvor. Vařte, dokud brambory nezměknou. Vyjměte tobolky kardamomu, pak polévku rozmixujte na hladký krém a vmíchejte smetanu. Dál už nevařte. Osolte, opepřete a každou porci ozdobte bylinkami a smetanou. Podávejte s opečeným toastem.

  • Dýňová s kokosovou smetanou


    Dýňová polévka s kokosovým mlékem
    Autor: Billa
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 středně velkou dýni
    • 1 šalotku
    • 1 stroužek česneku
    • 1 lžíci šťávy z citronu
    • kousek mletého zázvoru
    • sůl, pepř
    • špetku muškátového oříšku
    • 1 l vývaru
    • pražená dýňová semínka na zdobení
    • 2 lžíce másla
    • 100 ml kokosové smetany

    Postup:
    Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kostky. Na másle orestujte nasekanou šalotku, prolisovaný stroužek česneku a na kousky nakrájenou dýni. Pak vše zalijte vývarem, přidejte nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu a vařte, dokud dýně není zcela měkká. Pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte na hladký krém. Polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vmíchejte smetanu a polévku stáhněte z ohně. Na talíři každou porci polévky dozdobte opraženými dýňovými semínky.

  • Vydatný boršč


    Správný boršč je tak hustý, že v něm stojí lžíce.
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 2 hodiny

    Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

    • 200 g hovězího předního s kostí
    • 200 g hovězí kližky
    • 200 g vepřové plece
    • 1 konzervu loupaných rajčat
    • 5 kuliček nového koření
    • 10 kuliček pepře
    • 3 bobkové listy
    • 1 velkou bramboru
    • 1 cibuli
    • 1 mrkev
    • 1/4 celeru
    • 1 petržel
    • 150 g hlávkového zelí
    • 2 uvařené červené řepy
    • 100 g slaniny
    • 2 lžíce sladké mleté papriky
    • 1 citron
    • 1 kelímek zakysané smetany
    • sůl, pepř

    Postup:
    Maso dejte do hrnce, zalijte studenou vodou (asi 2 l) a přidejte kuličky koření, bobkové listy a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 2 hodiny. Mezitím nakrájejte zeleninu na nudličky a slaninu na kostičky. Slaninu orestujte, přidejte zeleninu a krátce ji opečte. Pak dejte do pánve konzervu loupaných rajčat, dochuťte paprikou a krátce povařte. Hotové maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do hrnce. Přidejte zeleninovou směs a vše společně vařte dalších 15 minut. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jednotlivé porce podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Autor: Erika Pilátová
Klíčová slova:  polévky, recepty, vaření, polévka
Diskuse ke článku
.