5 nejlepších polévek, které zasytí i zahřejí
Přiznejte si, že se vám v předvánočním čase do vaření dvakrát nechce. Vyzkoušejte naše tipy na nepřekonatelně dobré polévky, které vás zahřejí i zasytí, navíc jsou hotové raz dva.
Gulášovka s rozmarýnem
Gulášová polévkaAutor: Shutterstock.com
Doba vaření: 1 hodinu
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):- 300 g předního hovězího
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžičku kmínu
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 1 lžíci sladké mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- 1500 ml hovězího vývaru
- sůl, pepř
- sádlo
- snítku rozmarýnu
Postup:
Maso nakrájejte na malé kousky, osolte a opepřete. Na sádle orestujte najemno nasekanou cibuli, přidejte maso a opečte ho. Opékejte dozlatova, pak zaprašte trochou mouky a nechte opražit. Přidejte prolisované stroužky česneku, papriku, kmín a vše zalijte vývarem. Promíchejte a přiveďte polévku k varu. Stáhněte plamen a vařte asi 40 minut. Pak dejte do polévky na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a rozmarýn. Poté, co zelenina změkne, podle chuti ještě osolte a opepřete.Náš tip:
Polévku můžete servírovat ve vydlabaném bochníku chleba.S rajčaty a kořenovou zeleninou
S rajčaty a kořenovou zeleninouAutor: Shutterstock.com
Doba vaření: 1 hodinu
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):- 200 g hovězího masa
- 300 g kořenové zeleniny
- 1 cibuli
- 1 lžičku sladké papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 konzervu loupaných rajčat
- 1 lžičku citronové kůry
- 1200 ml vývaru
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky řeckého kmínu
- olej
Postup:
Na oleji orestujte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Zasypejte paprikou, řeckým kmínem a promíchejte. Přidejte maso, ještě krátce opečte a zalijte vývarem. Do polévky dejte pokrájená rajčata, citronovou kůru, sůl, pepř a vařte, dokud nebude maso měkké. Krátce před dovařením vmíchejte ještě prolisovaný česnek.Bramborová se zázvorem
Celerová polévkaAutor: Shutterstock.com
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 1 kg brambor
- 1 cibuli
- 1 petržel
- kousek zázvoru
- 3 tobolky kardamomu
- špetku římského kmínu
- 900 ml vývaru
- 100 ml smetany
- 1 lžíci másla
- sůl, pepř
- 1 lžíci nasekaných bylinek
Postup:
Na másle opečte nakrájenou cibuli a přidejte koření. Krátce orestujte a zalijte vývarem. Do hrnce dejte oloupané a nakrájené brambory a nastrouhaný zázvor. Vařte, dokud brambory nezměknou. Vyjměte tobolky kardamomu, pak polévku rozmixujte na hladký krém a vmíchejte smetanu. Dál už nevařte. Osolte, opepřete a každou porci ozdobte bylinkami a smetanou. Podávejte s opečeným toastem.Dýňová s kokosovou smetanou
Dýňová polévka s kokosovým mlékemAutor: Billa
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 1 středně velkou dýni
- 1 šalotku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci šťávy z citronu
- kousek mletého zázvoru
- sůl, pepř
- špetku muškátového oříšku
- 1 l vývaru
- pražená dýňová semínka na zdobení
- 2 lžíce másla
- 100 ml kokosové smetany
Postup:
Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kostky. Na másle orestujte nasekanou šalotku, prolisovaný stroužek česneku a na kousky nakrájenou dýni. Pak vše zalijte vývarem, přidejte nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu a vařte, dokud dýně není zcela měkká. Pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte na hladký krém. Polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vmíchejte smetanu a polévku stáhněte z ohně. Na talíři každou porci polévky dozdobte opraženými dýňovými semínky.Vydatný boršč
Správný boršč je tak hustý, že v něm stojí lžíce.Autor: Shutterstock.com
Doba vaření: 2 hodiny
Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):- 200 g hovězího předního s kostí
- 200 g hovězí kližky
- 200 g vepřové plece
- 1 konzervu loupaných rajčat
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- 1 velkou bramboru
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 150 g hlávkového zelí
- 2 uvařené červené řepy
- 100 g slaniny
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 citron
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl, pepř
Postup:
Maso dejte do hrnce, zalijte studenou vodou (asi 2 l) a přidejte kuličky koření, bobkové listy a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 2 hodiny. Mezitím nakrájejte zeleninu na nudličky a slaninu na kostičky. Slaninu orestujte, přidejte zeleninu a krátce ji opečte. Pak dejte do pánve konzervu loupaných rajčat, dochuťte paprikou a krátce povařte. Hotové maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do hrnce. Přidejte zeleninovou směs a vše společně vařte dalších 15 minut. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jednotlivé porce podávejte s kopečkem zakysané smetany.