Fantastické špagety na pět nejoblíbenějších způsobů
Pro skvělé špagety už nemusíte cestovat až do Středomoří. Rychle a jednoduše si je můžete uvařit i u vás doma. V dnešní době není těžké sehnat kvalitní suroviny, které vám svou chutí určitě přivanou na mysl vzpomínky na letní dovolenou. Přinášíme vám pět nejoblíbenějších receptů. Uvidíte, jak se po nich u vašeho stolu jen zapráší! Takže: Bon apetit!
Špagety s univerzální tomatovou omáčkou
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
- 1 balení špaget
- 800 g loupaných rajčat
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malý svazek bazalky
- sůl
Postup:
Cibuli, mrkev a celer nasekejte najemno. Pak vše zpěňte na oleji. Pak přidejte pokrájená rajčata a polovinu nasekané bazalky. Směs osolte a za častého míchání vařte na prudkém ohni 2 minuty. Stáhněte teplotu a nechte probublávat dalších 15 minut. Tyčovým mixérem směs pak umixujte dohladka. Nakonec ji dochuťte zbytkem bazalky. Špagety uvařte podle návodu a smíchejte s omáčkou.
špagetyAutor: Profimedia.czŠpagety s omáčkou puttanesca
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 balení špaget
- 2 filety z ančoviček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžíci kaparů
- 500 g drcených rajčat
- 2 špetky mleté sladké papriky
- 50 g nakrájených černých oliv
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Ančovičky nechte rozpustit na pánvi na oleji. Přidejte česnek a kapary. Chvíli míchejte a přidejte rajčata, papriku a olivy. Omáčku vařte na prudkém ohni asi 2 minuty, pak stáhněte na minimum a nechte ji 10 minut probublávat. Dejte do ní petrželku, promíchejte a podávejte s uvařenými špagetami.
špagety puttanescaAutor: Shutterstock.com- Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Špagety s omáčkou amatriciana
- 1 balení špaget
- 1 nasekanou cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g drcených rajčat
- 70 g pancetty nakrájené na kostičky
- špetku mleté papriky
- sůl, pepř
- parmezán
Postup:
Cibuli zpěňte na oleji a slanině. Přidejte drcená rajčata a papriku. Za stálého míchání krátce povařte a pak už nechte jen 10 minut probublávat. Omáčku osolte, opepřete a podávejte se špagetami a posypané parmezánem.
špagety amatricianaAutor: Shutterstock.com - Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Zapečené špagety s cuketou
- 1 balení špaget
- 3 hrnky mletého hovězího masa
- 4 malé cukety
- 1 cibuli
- 1 pórek
- 2 šálky nasekaných nakládaných rajčat
- 1/2 šálku rajčatového protlaku
- 1 lžičku oregana
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 1 tvaroh
- 1 šálek strouhaného sýra
- sůl, pepř
- 2 vejce
Postup:
Cukety nakrájejte asi na centimetrové plátky. Osolte je a po obou stranách krátce opečte na oleji. Z masa, nasekané cibule a pórku, rajčatové šťávy, protlaku, oregana, petrželky vypracujte hmotu. Osolte ji, opepřete a promíchejte s uvařenými špagetami. Navrch dejte směs z tvarohu, sýra a vajec. Dejte zapéct do předem vyhřáté trouby.
špagety s cuketouAutor: Shutterstock.com - Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Špagety s masovými kuličkami
- 1 balení špaget
- 500 g mletého masa
- 2 najemno nasekané cibule
- 250 g grilovacích klobásek
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 lžičku sušeného oregana
- 1 vejce
- 30 g strouhanky
- 1 nasekanou chilli papričku
- sůl, pepř
na omáčku:
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 800 g konzervovaných loupaných rajčat
- 250 ml červeného vína
- sůl, pepř
Postup:
V hluboké pánvi osmahněte 2 cibule a 1 prolisovaný česnek. Dejte do mísy, přidejte klobásy vymačkané ze střívek, mleté maso, vejce, strouhanku, chilli papričku a oregano. Podle potřeby osolte, opepřete a vytvarujte kuličky. Poté je na pánvi osmahněte dozlatova a dejte stranou. Do pánve přidejte trochu oleje, zbývající cibuli, česnek a orestujte. Přidejte víno, protlak a rajčata. Promíchejte a omáčku chvilku povařte. Přidejte kuličky a vařte 30 až 40 minut. Podávejte s uvařenými špagetami.
špagety s masovými kuličkamiAutor: Shutterstock.com