Sobota 16. listopadu 2024
Svátek slaví Otmar, zítra je Den boje za svobodu a demokracii / Mahulena
Polojasno 7°C

Fantastické špagety na pět nejoblíbenějších způsobů

  • Špagety jsou skvělým jídlem, které potěší každého!
    29. listopadu 2014 | 06:00

    Pro skvělé špagety už nemusíte cestovat až do Středomoří. Rychle a jednoduše si je můžete uvařit i u vás doma. V dnešní době není těžké sehnat kvalitní suroviny, které vám svou chutí určitě přivanou na mysl vzpomínky na letní dovolenou. Přinášíme vám pět nejoblíbenějších receptů. Uvidíte, jak se po nich u vašeho stolu jen zapráší! Takže: Bon apetit!

  • Špagety s univerzální tomatovou omáčkou

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    • 1 balení špaget
    • 800 g loupaných rajčat
    • 1 cibuli
    • 1 mrkev
    • 1 stonek řapíkatého celeru
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 malý svazek bazalky
    • sůl

    Postup:

    Cibuli, mrkev a celer nasekejte najemno. Pak vše zpěňte na oleji. Pak přidejte pokrájená rajčata a polovinu nasekané bazalky. Směs osolte a za častého míchání vařte na prudkém ohni 2 minuty. Stáhněte teplotu a nechte probublávat dalších 15 minut. Tyčovým mixérem směs pak umixujte dohladka. Nakonec ji dochuťte zbytkem bazalky. Špagety uvařte podle návodu a smíchejte s omáčkou.

    špagety
    Autor: Profimedia.cz
  • Špagety s omáčkou puttanesca

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 1 balení špaget
    • 2 filety z ančoviček
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 prolisovaný stroužek česneku
    • 1 lžíci kaparů
    • 500 g drcených rajčat
    • 2 špetky mleté sladké papriky
    • 50 g nakrájených černých oliv
    • 2 lžíce nasekané petrželky

     

    Postup:

    Ančovičky nechte rozpustit na pánvi na oleji. Přidejte česnek a kapary. Chvíli míchejte a přidejte rajčata, papriku a olivy. Omáčku vařte na prudkém ohni asi 2 minuty, pak stáhněte na minimum a nechte ji 10 minut probublávat. Dejte do ní petrželku, promíchejte a podávejte s uvařenými špagetami.

    špagety puttanesca
    Autor: Shutterstock.com
  • Špagety s omáčkou amatriciana

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 balení špaget
    • 1 nasekanou cibuli
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 500 g drcených rajčat
    • 70 g pancetty nakrájené na kostičky
    • špetku mleté papriky
    • sůl, pepř
    • parmezán 

    Postup:

    Cibuli zpěňte na oleji a slanině. Přidejte drcená rajčata a papriku. Za stálého míchání krátce povařte a pak už nechte jen 10 minut probublávat. Omáčku osolte, opepřete a podávejte se špagetami a posypané parmezánem.

    špagety amatriciana
    Autor: Shutterstock.com
  • Zapečené špagety s cuketou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 balení špaget
    • 3 hrnky mletého hovězího masa
    • 4 malé cukety
    • 1 cibuli
    • 1 pórek
    • 2 šálky nasekaných nakládaných rajčat
    • 1/2 šálku rajčatového protlaku
    • 1 lžičku oregana
    • 1 lžíci nasekané petrželky
    • 1 tvaroh
    • 1 šálek strouhaného sýra
    • sůl, pepř
    • 2 vejce

    Postup:

    Cukety nakrájejte asi na centimetrové plátky. Osolte je a po obou stranách krátce opečte na oleji. Z masa, nasekané cibule a pórku, rajčatové šťávy, protlaku, oregana, petrželky vypracujte hmotu. Osolte ji, opepřete a promíchejte s uvařenými špagetami. Navrch dejte směs z tvarohu, sýra a vajec. Dejte zapéct do předem vyhřáté trouby.

    špagety s cuketou
    Autor: Shutterstock.com
  • Špagety s masovými kuličkami

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 balení špaget
    • 500 g mletého masa
    • 2 najemno nasekané cibule
    • 250 g grilovacích klobásek
    • 3 prolisované stroužky česneku
    • 1 lžičku sušeného oregana
    • 1 vejce
    • 30 g strouhanky
    • 1 nasekanou chilli papričku
    • sůl, pepř

    na omáčku:

    • 1 lžíci rajčatového protlaku
    • 800 g konzervovaných loupaných rajčat
    • 250 ml červeného vína
    • sůl, pepř

    Postup:

    V hluboké pánvi osmahněte 2 cibule a 1 prolisovaný česnek. Dejte do mísy, přidejte klobásy vymačkané ze střívek, mleté maso, vejce, strouhanku, chilli papričku a oregano. Podle potřeby osolte, opepřete a vytvarujte kuličky. Poté je na pánvi osmahněte dozlatova a dejte stranou. Do pánve přidejte trochu oleje, zbývající cibuli, česnek a orestujte. Přidejte víno, protlak a rajčata. Promíchejte a omáčku chvilku povařte. Přidejte kuličky a vařte 30 až 40 minut. Podávejte s uvařenými špagetami.

    špagety s masovými kuličkami
    Autor: Shutterstock.com

     

     

Autor: pil
Diskuse ke článku
.