Nejlepší žemlovky: 4 recepty, kterým neodoláte!
Pro někoho noční můra ze školních jídelen, pro jiného božská mana, na kterou nedá dopustit. Žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů. Ta poctivá domácí je ale vždycky vynikající.
Banánová
ŽemlovkaAutor: profimedia.cz
Doba pečení. 30 – 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 8 plátků toustového chleba
- 4 vejce
- 5 banánů
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Špetku soli
- 500 ml smetany
- 100 g rozinek namočených v rumu
Postup:
Banány nakrájejte na kolečka a toustové chleby natrhejte nebo nakrájejte na čtverce. Vejce rozšlehejte ve velké míse s cukry a smetanou. Přidejte chleby, banány, rozinky a pomocí rukou vše opatrně promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy vymazané máslem. Vložte ji do trouby předehřáté na 160 °C. Žemlovku pečte 30 až 40 minut. Nechte ji trochu vychladnout, posypjte moučkovým cukrem a podávejte.Náš tip: Chuť banánů skvěle doplní sladké jahody. V jejich sezóně je proto do téhle dobroty rozhodně nezapomeňte přidat.
Žemlovka z vánočky
vánočkaAutor: Shutterstock.com
Doba pečení. 30 - 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 1 vánočku
- 4 vejce
- 2 bílky
- 300 ml smetany
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- máslo
- 1 vanilkový cukr
- čerstvé nebo kompotované jahody
- rozinky
Postup:
Vánočku nakrájejte na plátky a z jedné strany potřete máslem. 4 žloutky a 2 bílky rozšlehejte s cukry a smetanou. Ze zbylých bílků připravte tuhý sníh. Obě hmoty opatrně promíchejte. Na dno zapékací formy poskládejte máslem dolů polovinu plátků vánočky. Poklaďte jahodami, rozinkami a přelijte polovinou vaječné směsi. Postup ještě jednou zopakujte. Žemlovku pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.Z croissantů
Žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů. Ta poctivá domácí je ale vždycky vynikající.Autor: profimedia.cz
Doba pečení: 30 až 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 6 croissantů
- 1 malý broskvový kompot
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíci mletého kokosu
- 4 vejce
- 300 ml smetany
- 100 g moučkového cukru
- máslo
Postup:
Croissanty natrhejte a dejte do velké mísy. Přidejte nakrájené broskve a zakapejte trochou kompotové šťávy. Vejce rozšlehejte s cukry, kokosem a se smetanou. Přidejte k pečivu a opatrně vše promíchejte. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po opečení posypte moučkovým cukrem.Náš tip: Pokud máte rádi mandle, posypejte nakonec před zapečením žemlovku těmi na plátky nasekanými.
Se smetanou, jablky a brusinkami
Božská žemlovkaAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 3 jablka
- 12 plátků veky
- hrst brusinek
- džem podle chuti
- 250 ml smetany
- 250 ml mléka
- 4 vejce
- 50 g másla
- 100 g moučkového cukru
Postup:
Pečivo potřete tenkou vrstvou másla. Pak polovinu z nich potřete z jedné strany džemem. Poskládejte je do máslem vymazané zapékací mísy. Navrch dejte nastrouhaná jablka a nakonec vše přelijte rozšlehanými vejci s mlékem, smetanou a cukrem. Žemlovku zapékejte asi 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Po upečení posypte moučkovým cukrem.Náš tip: Povrch žemlovky můžete ještě posypat nasekanými sušenými meruňkami.