5 receptů na poctivé polévky, co vás zahřejí a zasytí
Rtuť teploměru pomalu klesá a venku začíná být někdy pěkně "lezavo". V takových dnech není nic lepšího, než si dát talíř pěkně hutné poctivé polévky, která snadno nahradí oběd nebo večeři.
Gulášovka
Gulášová polévkaAutor: Daniel Zahrádka
Doba vaření: 1 hodinu
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):- 200 g hovězího masa
- 200 g kořenové zeleniny
- 1 cibuli
- 1 lžičku sladké papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 konzervu loupaných rajčat
- 1 lžičku citronové kůry
- 1200 ml vývaru
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky řeckého kmínu
- olej
Postup:
Na oleji orestujte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Zasypejte paprikou, řeckým kmínem a promíchejte. Přidejte maso, ještě krátce opečte a zalejte vývarem. Do polévky dejte pokrájená rajčata, citronovou kůru, sůl, pepř a vařte, dokud nebude maso měkké. Krátce před dovařením vmíchejte ještě prolisovaný česnek.Špenátová polévka
Špenátová polévkaAutor: Shutterstock.com
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 2 hrnky čerstvého špenátu
- 4 hrnky vody
- 1 cibuli
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce parmezánu
- 1 stroužek česneku
- sůl
- muškátový oříšek
Postup:
Očištěné listy špenátu spařte vroucí vodou. v hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Zaprašte ji moukou, udělejte světlou jíšku a nařeďte ji mlékem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte špenát a chvilku ještě polévku povařte. Přidejte česnek, špetku muškátového oříšku a polévku rozmixujte. Podávejte posypanou parmezánem.Čočková se zeleninou
Italská čočková polévka s rajčatyAutor: Thinkstock.cz
Doba vaření: 1 hodinu
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 1 hrnek čočky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 6 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 zakysanou smetanu
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
- ocet, cukr
Postup:
Čočku namočte na 2 hodiny do vody a ve stejné ji pak spolu s kořenovou zeleninou nastrouhanou nahrubo vařte. Přidejte kuličky pepře, nového koření a bobkový list. Když je čočka měkká, smetanu smíchejte s moukou a přidejte do polévky. Chvilku povařte a nakonec podle chuti přidejte sůl, pepř, ocet a cukr.Fazolová s pórkem
Fazolová gulášAutor: Isifa.cz
Doba vaření: 1 hodinu
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 2 hrnky tmavých fazolí
- 1 hrnek na kolečka nakrájené mrkve
- 1 malý pórek
- 1/2 hrnku pohanky lámanky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Postup:
Fazole namočte 1 den předem. Ve stejné vodě je pak uvařte doměkka. Přidejte mrkev, na kolečka nakrájený pórek a pohanku. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec do polévky přidejte prolisovaný česnek a podle chuti jí osolte a opepřete. Můžete vmíchat i hrst nasekaných bylinek.Kyselica
Oravská zelňačkaAutor: isifa.com, Recepty ze života (17), Lacné jedlá, vydavatelství Ringier
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 400 g kysaného zelí
- 300 g brambor
- 100 g klobásy
- 100 g slaniny
- 1 cibuli
- 200 ml zakysané smetany
- 20 g másla
- 1 lžíci hladké mouky
- 50 ml mléka
- sůl, pepř
- kmín
- bobkový list koření
Postup:
Do hrnce dejte vařit zelí i s nálevem. Přidejte hrnek vody, několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. V jiném hrnci uvařte doměkka brambory spolu s kmínem. Po změknutí je přidejte k zelí. V trošce mléka rozmíchejte mouku a přidejte k skoro měkkému zelí. Pak orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou klobásu a přidejte do polévky. Za občasného míchání ještě nechte chvíli probublávat. Pak hrnec odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu. Podle chuti ještě osolte a opepřete.