5 receptů na poctivé polévky, co vás zahřejí a zasytí | Pro ženy | Blesk.cz

5 receptů na poctivé polévky, co vás zahřejí a zasytí

  • Pěkně hutné poctivé polévky snadno nahradí oběd i večeři.
    18. října 2014 | 06:00

    Rtuť teploměru pomalu klesá a venku začíná být někdy pěkně "lezavo". V takových dnech není nic lepšího, než si dát talíř pěkně hutné poctivé polévky, která snadno nahradí oběd nebo večeři.

  • Gulášovka

    Gulášová polévka
    Doba přípravy: 25 minut
    Doba vaření: 1 hodinu

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    • 200 g hovězího masa
    • 200 g kořenové zeleniny
    • 1 cibuli
    • 1 lžičku sladké papriky
    • 2 stroužky česneku
    • 1 konzervu loupaných rajčat
    • 1 lžičku citronové kůry
    • 1200 ml vývaru
    • sůl, pepř
    • 1/2 lžičky řeckého kmínu
    • olej

    Postup:
    Na oleji orestujte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Zasypejte paprikou, řeckým kmínem a promíchejte. Přidejte maso, ještě krátce opečte a zalejte vývarem. Do polévky dejte pokrájená rajčata, citronovou kůru, sůl, pepř a vařte, dokud nebude maso měkké. Krátce před dovařením vmíchejte ještě prolisovaný česnek.

  • Špenátová polévka


    Špenátová polévka
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 2 hrnky čerstvého špenátu
    • 4 hrnky vody
    • 1 cibuli
    • 2 lžíce másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 hrnek mléka
    • 2 lžíce parmezánu
    • 1 stroužek česneku
    • sůl
    • muškátový oříšek

    Postup:
    Očištěné listy špenátu spařte vroucí vodou. v hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Zaprašte ji moukou, udělejte světlou jíšku a nařeďte ji mlékem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte špenát a chvilku ještě polévku povařte. Přidejte česnek, špetku muškátového oříšku a polévku rozmixujte. Podávejte posypanou parmezánem.

  • Čočková se zeleninou


    Italská čočková polévka s rajčaty
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 1 hodinu

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 hrnek čočky
    • 1 mrkev
    • 1 petržel
    • 1 kousek celeru
    • 6 kuliček celého pepře
    • 4 kuličky nového koření
    • 2 bobkové listy
    • 1 zakysanou smetanu
    • 2 lžíce hladké mouky
    • sůl, pepř
    • ocet, cukr

    Postup:
    Čočku namočte na 2 hodiny do vody a ve stejné ji pak spolu s kořenovou zeleninou nastrouhanou nahrubo vařte. Přidejte kuličky pepře, nového koření a bobkový list. Když je čočka měkká, smetanu smíchejte s moukou a přidejte do polévky. Chvilku povařte a nakonec podle chuti přidejte sůl, pepř, ocet a cukr.

  • Fazolová s pórkem


    Fazolová guláš
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba vaření: 1 hodinu

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 2 hrnky tmavých fazolí
    • 1 hrnek na kolečka nakrájené mrkve
    • 1 malý pórek
    • 1/2 hrnku pohanky lámanky
    • 2 stroužky česneku
    • sůl
    • pepř

    Postup:
    Fazole namočte 1 den předem. Ve stejné vodě je pak uvařte doměkka. Přidejte mrkev, na kolečka nakrájený pórek a pohanku. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec do polévky přidejte prolisovaný česnek a podle chuti jí osolte a opepřete. Můžete vmíchat i hrst nasekaných bylinek.

  • Kyselica


    Oravská zelňačka
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 400 g kysaného zelí
    • 300 g brambor
    • 100 g klobásy
    • 100 g slaniny
    • 1 cibuli
    • 200 ml zakysané smetany
    • 20 g másla
    • 1 lžíci hladké mouky
    • 50 ml mléka
    • sůl, pepř
    • kmín
    • bobkový list koření

    Postup:
    Do hrnce dejte vařit zelí i s nálevem. Přidejte hrnek vody, několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. V jiném hrnci uvařte doměkka brambory spolu s kmínem. Po změknutí je přidejte k zelí. V trošce mléka rozmíchejte mouku a přidejte k skoro měkkému zelí. Pak orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou klobásu a přidejte do polévky. Za občasného míchání ještě nechte chvíli probublávat. Pak hrnec odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu. Podle chuti ještě osolte a opepřete.

Autor: pil
Klíčová slova: recepty, vaření, polévky
Diskuse ke článku
.
1080p 720p 360p
DesktopMobile