Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

Recepty na oblíbená jídla Kate a Williama: Hodujte jako královský pár!

  • William a Kate nedají dopustit na tradiční britské recepty v "odlehčené" verzi
    3. října 2014 | 06:00

    Vévodkyně Kate je velmi známá tím, že si potrpí na zdravé potraviny v bio kvalitě, zatímco princ William si rád dopřeje i poněkud "zemitější" pokrmy. Oba ale nedají dopustit na britskou kuchyni, která za posledních pár let zaznamenala obrovský vzestup. Chcete jíst jako Kate a William? Připravte si jedny z jejich nejoblíbenějších klasických jídle - od snídaně až po dezert.

  • Ovocné müsli

     

    Své ráno vévodkyně Catherine začíná většinou kaší z bio ovesných vloček, celozrnným opečeným toustem, čajem a občas také müsli z nepražených bio ovesných vloček, čerstvého ovoce a oříšků.

     

    Müsli s ovocem a ořechy
    Autor: shutterstock.com
    Na 1 porci budete potřebovat:

    • 100ml bílého jogurtu (3,5% tuku)
    • 50g borůvek
    • polovina jablka nakrájeného na kostičky
    • polovina banánu nakrájeného na kostičky
    • 50g nepražených bio ovesných vloček
    • 10g sekaných lískových oříšků
    • kávovou lžičku medu nebo javorového sirupu

     

    Postup:

    Všechny suroviny promíchejte a ihned podávejte.

  • Rajčatový salát Gazpacho

     

    Královský pár se v jednom rozhovoru přiznal, že přímo miluje dát si k večeři studenou polévku gazpacho. Vzhledem k tomu, že Kate je aktivní podporovatelkou lokálních farmářů a bio potravin, oblíbila si i tento recept na zeleninový salát inspirovaný ingrediencemi, které naleznete právě v polévce gazpacho.

     

    Rajčatový salát Gazpacho
    Autor: shutterstock.com
    Na 6 porcí budete potřebovat:

    • 1kg rajčat různých barev nakrájených na měsíčky
    • 1 žlutá paprika nakrájená na kostičky
    • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
    • 2 jarní cibulky nakrájené na kolečka
    • hrst najemno nasekané petrželky

    na zálivku:

    • 2 plátky toustového chleba bez kůrky
    • 1 najemno nastrouhaná salátová okurka
    • 2 najemno nasekané jarní cibulky
    • 1 rozdrcený stroužek česneku
    • polévkovou lžíci panenského olivového oleje
    • lžíci červeného vinného octa
    • sůl, pepř
    • pár kapek tabasca

     

    Postup:

    Všechnu zeleninu promíchejte ve velké salátové míse. Toustový chléb opečte a nakrájejte na kostičky. V mixéru rozmixujte zbývající suroviny na zálivku, ochuťte solí, pepřem a tabascem, přidejte k zelenině a promíchejte. Rozdělte do menších misek a ozdobte krutony z opečeného chleba.

  • Grilovaný losos s bbq glazurou

     

    Jako každý britský pár, i Kate s Williamem milují grilování. Jeden z blízkých přátel vévodkyně dokonce prozradil, že Kate je doslova závislá na fazolích, salátech, lososovi a grilování. Proč tedy tyto chutě nezkombinovat? Vyzkoušejte lehkého lososa s typickou kouřovou vůní díky přípravě na grilu.

     

    Grilovaný losos
    Autor: shutterstock.com
    Na 4 porce budete potřebovat:

    • 4 filety lososa bez kůže
    • lžíci chilli omáčky
    • lžičku koření na ryby
    • lžíci třtinového cukru
    • lžíci panenského olivového oleje
    • lžíci citronové šťávy
    • půl lžičky rozdrceného čerstvého zázvoru
    • špetku mletého kmínu
    • sůl, pepř


    Postup:

    Filety z lososa po obou stranách okořeňte kořením na ryby. V misce smíchejte cukr, olivový olej, chilli omáčku, zázvor, kmín, citronovou šťávu, špetku soli a pepř a dobře promíchejte. Filet dejte na rozpálený gril a opékejte jej zhruba 6-10 minut, podle tloušťky filetu a toho, jak propečený filet chcete. Během opékání a otáčení potírejte chilli omáčkou, aby se na povrchu vytvořila lesklá glazura. Podávejte se salátem z čerstvé zeleniny nebo tradičním salátem coleslaw.

  • Klasické

     

    Zřejmě není britského občana, který by nezbožňoval národní jídlo, kterým je v těstíčku, nebo ve strouhance smažená bílá ryba s hranolkami. Také princ William je věrný této klasice, kterou byste si měli dopřát pokaždé, když britské ostrovy navštívíte. V tomto receptu je ale kalorické smažení v těstíčku nahrazeno pečením a křupavou strouhankou z kukuřičných lupínků.

     

    Fish and chips
    Autor: shutterstock.com
    Na 4 porce budete potřebovat:

    • 1,5 kg oloupaných brambor nakrájených na širší hranolky
    • 4 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 lžičku mleté papriky
    • špetku chilli
    • 1 lžičku mletého česneku
    • sůl, pepř
    • velkou hrst kukuřičných lupínků
    • 50g hladké mouky
    • 2 vejce
    • 4 filety bílé ryby (treska, štika apod.) bez kůže


    Postup:

    Brambory opláchněte od přebytečného škrobu a osušte v utěrce. Poté dejte  do mísy nebo pevného igelitového pytlíku olej a polovinu koření, vsypte brambory a promíchejte nebo protřepejte, aby se důkladně obalily v oleji a koření. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě rozehřáté na 220°C zhruba 30-35 minut, dokud nejsou zlatavé. Při pečení zhruba každých 10 minut promíchejte, aby se hranolky opekly ze všech stran.


    Mezitím v robotu nebo ručně rozdrťte kukuřičné lupínky na středně hrubou strouhanku a smíchejte ji se zbylou polovinou koření. Rybu obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance z kukuřičných lupínků. Takto obalené filety položte na pečící papír a pečte v troubě vyhřáté na 200°C zhruba 20 minut. Zhruba v polovině pečení rybu otočte, aby byla z obou stran křupavá.

  •  

    Darren McGrady, dvorní kuchař královny Alžběty II. a lady Diany se vždy pyšnil tím, že právě jeho pastýřský koláč se stal nejoblíbenějším pokrmem malého prince Williama. Další z tradičních britských pokrmů je ideální na chladné zimní a podzimní večery, kdy se chcete jen zabalit do deky a koukat na romantické komedie.

     

    pastýřský koláč
    Autor: shutterstock.com
    Na 4-5 porcí budete potřebovat:

    • 700g mletého jehněčího nebo hovězího masa
    • 2 najemno nakrájené cibule
    • 230g mrkve nakrájené na kostičky
    • 2 prolisované stroužky česneku
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 hrnek hovězího vývaru
    • 200g krájených rajčat z konzervy
    • 1 lžíce worcesterské omáčky
    • 750 - 1000g brambor
    • 2 lžíce másla
    • 3 lžíce mléka
    • sůl a pepř

     

    Postup:

    Maso za častého míchání opékejte nasucho v pánvi se silným dnem, až začne hnědnout. Přidejte cibuli, mrkev a česnek a zvolna opékejte asi 10 minut. Vmíchejte mouku ba zahřívejte 1-2 minuty. Postupně zapracujte vývar a rajčata a přiveďte k varu.Přidejte worcesterskou omáčku, sůl a pepř a za občasného míchání zvolna duste pod pokličkou asi 25 minut. Poté přendejte do zapékací mísy.

     

    Brambory nakrájejte na kostky, uvařte doměkka a rozmačkejte na kaši. Vmíchejte máslo, sůl, pepř a mléko. Kaší přikryjte celý povrch masové směsi a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut dozlatova. Ihned podávejte.

  •  

    Tentýž kuchař - Darren McGrady pekl pro královské prince Williama i Haryho "zázračné" sušenky které zklidňují dásně a tlumí bolest zubů. Ty stejné sušenky pak také Kate nechala péct pro malého George, když ho trápily první zoubky a kromě toho si na nich William pochutnával i v dospělosti. Jsou totiž delikátní.


    Ovesné sušenky
    Autor: shutterstock.com
    Zhruba na 20 sušenek budete potřebovat:

    • 1 hrnek (250 ml) mouky
    • 1 hrnek cukru krystal
    • 1 hrnek slazeného strouhaného kokosu
    • 2 hrnky ovesných vloček
    • 10 polévkových lžic másla
    • 2 polévkové lžíce sirupu (může být kukuřičný)
    • 1 lžička jedlé sody
    • 3 polévkové lžíce vařící vody

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Smíchejte mouku, cukr, kokos a vločky v misce. Poté na pánvi rozehřejte máslo a sirup. Jedlou sodu rozpusťte ve 3 polévkových lžicích vařicí vody. Nakonec všechny ingredience smíchejte dohromady.

     

    Z těsta vytvořte koule a na plechu je rozmáčkněte na placičky. Nechte mezi nimi místo, aby se nespekly k sobě. Pečte 10 až 15 minut dokud neztuhnou a nezezlátnou. Poté je nechte vychladnout.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.