Recepty na oblíbená jídla Kate a Williama: Hodujte jako královský pár!
Vévodkyně Kate je velmi známá tím, že si potrpí na zdravé potraviny v bio kvalitě, zatímco princ William si rád dopřeje i poněkud "zemitější" pokrmy. Oba ale nedají dopustit na britskou kuchyni, která za posledních pár let zaznamenala obrovský vzestup. Chcete jíst jako Kate a William? Připravte si jedny z jejich nejoblíbenějších klasických jídle - od snídaně až po dezert.
Ovocné müsli
Své ráno vévodkyně Catherine začíná většinou kaší z bio ovesných vloček, celozrnným opečeným toustem, čajem a občas také müsli z nepražených bio ovesných vloček, čerstvého ovoce a oříšků.
Müsli s ovocem a ořechyAutor: shutterstock.com- 100ml bílého jogurtu (3,5% tuku)
- 50g borůvek
- polovina jablka nakrájeného na kostičky
- polovina banánu nakrájeného na kostičky
- 50g nepražených bio ovesných vloček
- 10g sekaných lískových oříšků
- kávovou lžičku medu nebo javorového sirupu
Postup:
Všechny suroviny promíchejte a ihned podávejte.
Rajčatový salát Gazpacho
Královský pár se v jednom rozhovoru přiznal, že přímo miluje dát si k večeři studenou polévku gazpacho. Vzhledem k tomu, že Kate je aktivní podporovatelkou lokálních farmářů a bio potravin, oblíbila si i tento recept na zeleninový salát inspirovaný ingrediencemi, které naleznete právě v polévce gazpacho.
Rajčatový salát GazpachoAutor: shutterstock.com- 1kg rajčat různých barev nakrájených na měsíčky
- 1 žlutá paprika nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 2 jarní cibulky nakrájené na kolečka
- hrst najemno nasekané petrželky
na zálivku:
- 2 plátky toustového chleba bez kůrky
- 1 najemno nastrouhaná salátová okurka
- 2 najemno nasekané jarní cibulky
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- polévkovou lžíci panenského olivového oleje
- lžíci červeného vinného octa
- sůl, pepř
- pár kapek tabasca
Postup:
Všechnu zeleninu promíchejte ve velké salátové míse. Toustový chléb opečte a nakrájejte na kostičky. V mixéru rozmixujte zbývající suroviny na zálivku, ochuťte solí, pepřem a tabascem, přidejte k zelenině a promíchejte. Rozdělte do menších misek a ozdobte krutony z opečeného chleba.
Grilovaný losos s bbq glazurou
Jako každý britský pár, i Kate s Williamem milují grilování. Jeden z blízkých přátel vévodkyně dokonce prozradil, že Kate je doslova závislá na fazolích, salátech, lososovi a grilování. Proč tedy tyto chutě nezkombinovat? Vyzkoušejte lehkého lososa s typickou kouřovou vůní díky přípravě na grilu.
Grilovaný lososAutor: shutterstock.com- 4 filety lososa bez kůže
- lžíci chilli omáčky
- lžičku koření na ryby
- lžíci třtinového cukru
- lžíci panenského olivového oleje
- lžíci citronové šťávy
- půl lžičky rozdrceného čerstvého zázvoru
- špetku mletého kmínu
- sůl, pepř
Postup:
Filety z lososa po obou stranách okořeňte kořením na ryby. V misce smíchejte cukr, olivový olej, chilli omáčku, zázvor, kmín, citronovou šťávu, špetku soli a pepř a dobře promíchejte. Filet dejte na rozpálený gril a opékejte jej zhruba 6-10 minut, podle tloušťky filetu a toho, jak propečený filet chcete. Během opékání a otáčení potírejte chilli omáčkou, aby se na povrchu vytvořila lesklá glazura. Podávejte se salátem z čerstvé zeleniny nebo tradičním salátem coleslaw.
Klasické
Zřejmě není britského občana, který by nezbožňoval národní jídlo, kterým je v těstíčku, nebo ve strouhance smažená bílá ryba s hranolkami. Také princ William je věrný této klasice, kterou byste si měli dopřát pokaždé, když britské ostrovy navštívíte. V tomto receptu je ale kalorické smažení v těstíčku nahrazeno pečením a křupavou strouhankou z kukuřičných lupínků.
Fish and chipsAutor: shutterstock.com- 1,5 kg oloupaných brambor nakrájených na širší hranolky
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžičku mleté papriky
- špetku chilli
- 1 lžičku mletého česneku
- sůl, pepř
- velkou hrst kukuřičných lupínků
- 50g hladké mouky
- 2 vejce
- 4 filety bílé ryby (treska, štika apod.) bez kůže
Postup:
Brambory opláchněte od přebytečného škrobu a osušte v utěrce. Poté dejte do mísy nebo pevného igelitového pytlíku olej a polovinu koření, vsypte brambory a promíchejte nebo protřepejte, aby se důkladně obalily v oleji a koření. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě rozehřáté na 220°C zhruba 30-35 minut, dokud nejsou zlatavé. Při pečení zhruba každých 10 minut promíchejte, aby se hranolky opekly ze všech stran.
Mezitím v robotu nebo ručně rozdrťte kukuřičné lupínky na středně hrubou strouhanku a smíchejte ji se zbylou polovinou koření. Rybu obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance z kukuřičných lupínků. Takto obalené filety položte na pečící papír a pečte v troubě vyhřáté na 200°C zhruba 20 minut. Zhruba v polovině pečení rybu otočte, aby byla z obou stran křupavá.Darren McGrady, dvorní kuchař královny Alžběty II. a lady Diany se vždy pyšnil tím, že právě jeho pastýřský koláč se stal nejoblíbenějším pokrmem malého prince Williama. Další z tradičních britských pokrmů je ideální na chladné zimní a podzimní večery, kdy se chcete jen zabalit do deky a koukat na romantické komedie.
pastýřský koláčAutor: shutterstock.com- 700g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 2 najemno nakrájené cibule
- 230g mrkve nakrájené na kostičky
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek hovězího vývaru
- 200g krájených rajčat z konzervy
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 750 - 1000g brambor
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce mléka
- sůl a pepř
Postup:
Maso za častého míchání opékejte nasucho v pánvi se silným dnem, až začne hnědnout. Přidejte cibuli, mrkev a česnek a zvolna opékejte asi 10 minut. Vmíchejte mouku ba zahřívejte 1-2 minuty. Postupně zapracujte vývar a rajčata a přiveďte k varu.Přidejte worcesterskou omáčku, sůl a pepř a za občasného míchání zvolna duste pod pokličkou asi 25 minut. Poté přendejte do zapékací mísy.
Brambory nakrájejte na kostky, uvařte doměkka a rozmačkejte na kaši. Vmíchejte máslo, sůl, pepř a mléko. Kaší přikryjte celý povrch masové směsi a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut dozlatova. Ihned podávejte.
Tentýž kuchař - Darren McGrady pekl pro královské prince Williama i Haryho "zázračné" sušenky které zklidňují dásně a tlumí bolest zubů. Ty stejné sušenky pak také Kate nechala péct pro malého George, když ho trápily první zoubky a kromě toho si na nich William pochutnával i v dospělosti. Jsou totiž delikátní.
Ovesné sušenkyAutor: shutterstock.com- 1 hrnek (250 ml) mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek slazeného strouhaného kokosu
- 2 hrnky ovesných vloček
- 10 polévkových lžic másla
- 2 polévkové lžíce sirupu (může být kukuřičný)
- 1 lžička jedlé sody
- 3 polévkové lžíce vařící vody
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Smíchejte mouku, cukr, kokos a vločky v misce. Poté na pánvi rozehřejte máslo a sirup. Jedlou sodu rozpusťte ve 3 polévkových lžicích vařicí vody. Nakonec všechny ingredience smíchejte dohromady.
Z těsta vytvořte koule a na plechu je rozmáčkněte na placičky. Nechte mezi nimi místo, aby se nespekly k sobě. Pečte 10 až 15 minut dokud neztuhnou a nezezlátnou. Poté je nechte vychladnout.