Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Nejlepší lívance: Skvělý tip na nedělní dezert či večeři!

  • Lívance
    6. července 2014 | 11:25

    Jsou prostě božské. Ať už si je dopřejete jako sladký oběd, dezert ke kávě nebo lehkou večeři, skvěle si pochutnáte.

  • Lívanečky z plechu

    Lívance
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 5 žloutků
    • 110 g cukru
    • špetku soli
    • kůru z 1/2 citronu
    • 4 bílky
    • 70 g hladké mouky
    • 40 g škrobové moučky
    • 40 g rozpuštěného másla
    • 200 g jahod
    • 250 g tvarohu
    • 50 ml jahodového sirupu
    • 1 vanilkový cukr

    Postup:
    Žloutky ušlehejte s 30 g cukru do pěny. Přidejte sůl, citronovou kůru a bílky ušlehané se zbytkem cukru. Do směsi opatrně vmíchejte mouku a škrobovou moučku. Nakonec vmíchejte máslo. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte kolečka. Pečte je asi 10 minut při teplotě 200 °C. Mezitím smíchejte tvaroh, vanilkový cukr, jahodový sirup. Jahody nakrájejte a přidejte k tvarohu. Hotové lívanečky ozdobte jahodovým tvarohem.

  • Lívance se skořicí


    Lívance s ovocem
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 15 g droždí
    • 500 ml mléka
    • 300 g hladké mouky
    • špetku soli
    • 1 lžičku citronové kůry
    • 1 lžíci cukru
    • 1 vejce
    • 25 g másla do těsta
    • máslo na smažení
    • skořicový cukr na obalování
    • ovoce podle sezony

    Postup:
    Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, špetku soli, cukr a citronovou kůru. Přidejte kvásek a po částech přimíchávejte mléko, rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte řídší těsto a nechte ho aso půl hodinky kynout. Mezitím si připravte na kousky nakrájené ovoce. Předehřátý lívanečník vymažte máslem, nelejte do něho trochu těsta, do něj dejte lžičku ovoce, pak opět trochu těsta, pokapejte trochou másla a pečte lívance z obou stran. Ješté horké je obalujte ve skořicovém cukru.

  • Fitness lívance


    Lívance
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 10 g droždí
    • 70 g hladké mouky
    • 100 g ovesných vloček
    • 300 ml mléka
    • 1 vejce
    • 250 ml smetany
    • čerstvé maliny
    • 1 vanilkový cukr
    • sůl
    • máslo na smažení

    Postup:
    Ovesné vločky dejte do mísy, přilejte mléko a nechte je namočené asi hodinku. Pak přidejte do mísy mouku, rozšlehané vejce, špetku soli, droždí a ušlehejte řídší těsto. Nechte ho asi půl hodinky kynout. Pak na lívanečníku vytřeném máslem pečte lívance z obou stran, dokud nemají zlatou barvu. Podávejte je malinami posypanými vanilkovým cukrem a ušlehanou smetanou.

  • S javorovým sirupem


    Lívance
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 200 g hladké nebo polohrubé mouky
    • 250 ml mléka
    • 50 ml kefíru
    • 1/2 prášku do pečiva
    • 1 vejce
    • špetku soli
    • 1 lžíci másla
    • 300 g borůvek
    • máslo na smažení
    • javorový sirup

    Postup:
    V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte špetku soli. V mléce a kefíru rozšlehejte vejce a přidejte k mouce. Promíchejte, přidejte rozpuštěné máslo ještě jednou dobře promíchejte. Nakonec do těsta dejte polovinu borůvek. Na lívanečníku na másle pečte lívance z obou stran. Podávejte je s čerstvými borůvkami a na talíři je přelejte javorovým sirupem.

Autor: Erika Pilátová
Klíčová slova:  recepty, lívance, dezert
Diskuse ke článku
.