Oslaďte si život! Vyzkoušejte chutné skleničkové dezerty!
Malým chutným dezertem ve skleničce potěšíte nejen malé strávníky, ale i ty velké. Recepty jsou jednoduché, ze sezónního ovoce a zaručeně je zvládne každý! Zkuste si doma připravit chutnou panna cottu, kokosový krém s ořechy, nebo rebarborový kompot!
- Budete potřebovat:
Jahody s pusinkami
Jahodový dezert do skleničky.Autor: Shutterstock.com- 200 ml smetany na šlehání
- 150 g jahod
- 1 vanilkový cukr
- 60 g sněhových pusinek
- bílou čokoládu na zdobení
Postup:
Pusinky nalámejte na kousky. Smetanu ušlehejte s vanilkovým cukrem do tuha. Do skleniček navrstvěte jahody, pak pusinky, šlehačku a postup ještě jednou opakujte. Nakonec přidejte ještě jednu vrstvu jahod a a zalijte je rozpuštěnou bílou čokoládou. Ihned podávejte.
- Budete potřebovat:
Panna cotta s malinami
Vyzkoušejte některý z našich receptů na dezerty ve skleničce.Autor: Shutterstock.com- 200 ml mléka
- 2 plátky želatiny
- 1 sáček dortové želatiny
- 200 ml smetany
- 90 g krupicového cukru
- 200 g malin
Postup:
Plátky želatiny nechte nabobtnant ve 100 ml studené vody. V rendlíku smíchejte mléko, smetanu, cukr a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a přidejte vyždímanou želatinu. Do skleniček naskládejte maliny. Do každé nalijte trochu dortové želatiny a nechte ztuhnout. Přidejte smetanový krém a vše nechte asi 5 hodin v chladu.
- Budete potřebovat:
Kokosový krém s ořechy
Kokosový krém s ořechy.Autor: Shutterstock.com- 100 g vlašských ořechů
- 100 g třtinového cukru
- 300 g kokosové smetany
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkového cukru
- 20 ml třešňového likéru
- nastrouhanou kůru z 1/2 pomeranče
Postup:
Ořechy nasekejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit třtinový cukr. Nechte ho zkaramelizovat, přidejte ořechy a promíchejte. Směs přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak vše rozdrťte na křupinky. Smetanu ušlehejte s vanilkovým a moučkovým cukrem. Vmíchejte likér, kůru z pomeranče a křupinky. Směs rozdělte do pohárků nebo misek a nechte 2 hodiny v chladu.
- Budete potřebovat:
Sorbet z černého rybízu
Sorbet z čerstvého ovoce.Autor: Shutterstock.com- 500 g černého rybízu
- 100 g moučkového cukru
- 125 ml vody
- 1 lžíci vaječného bílku
- šťávu z 1/2 citronu
Postup:
Vodu s cukrem přiveďte k varu. Když se cukr rozpustí, hrnec odstavte a směs nechte vychladnout.
Rybíz rozmixujte s citronovou šťávou. Pak ho smíchejte s cukrovou vodou. Vzniklé pyré prolisujte přes sítko. Směs dejte do kovové nádoby, přiklopte a nechte zamrazit.
Když je sorbet částečně zmrzlý, nakrájejte ho na větší kusy a dejte do mixéru. Přidejte bílek a mixujte, dokud se hmota opět nespojí. Nechte opět částečně zmrznout a opět rozmixujte. Pak ho rozdělte do skleniček a podávejte ozdobený ovocem.
- Budete potřebovat:
Rebarborový kompot
Rebarborový kompot.Autor: Shutterstock.com- 500 g rebarbory
- 400 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 25 ml grenadiny
- 1 lžíci citronové šťávy
- 100 ml smetany
- 200 g tvarohu
- 50 ml mandlového likéru
- 1 lžičku citronové kůry
- 1 lžíci citronové šťávy
Postup:
Rebarboru nakrájejte na špalíčky. Povařte ji s cukrem, grenadinou a citronovou šťávou. Kompot nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte na krém a spojte ji s tvarohem. Vmíchejte likér a citronovou kůru se šťávou. Do skleniček dávejte střídavě krém a kompot v několika vrstvách.