Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Polojasno 3°C

Oslaďte si život! Vyzkoušejte chutné skleničkové dezerty!

  • Vyzkoušejte některý z našich receptů na dezerty ve skleničce.
    22. června 2014 | 06:00

    Malým chutným dezertem ve skleničce potěšíte nejen malé strávníky, ale i ty velké. Recepty jsou jednoduché, ze sezónního ovoce a zaručeně je zvládne každý! Zkuste si doma připravit chutnou panna cottu, kokosový krém s ořechy, nebo rebarborový kompot! 

  • Jahody s pusinkami

    Budete potřebovat:

     

    Jahodový dezert do skleničky.
    Autor: Shutterstock.com

    • 200 ml smetany na šlehání
    • 150 g jahod
    • 1 vanilkový cukr
    • 60 g sněhových pusinek
    • bílou čokoládu na zdobení

     

    Postup:

     

    Pusinky nalámejte na kousky. Smetanu ušlehejte s vanilkovým cukrem do tuha. Do skleniček navrstvěte jahody, pak pusinky, šlehačku a postup ještě jednou opakujte. Nakonec přidejte ještě jednu vrstvu jahod a a zalijte je rozpuštěnou bílou čokoládou. Ihned podávejte.

  • Panna cotta s malinami

    Budete potřebovat:

     

    Vyzkoušejte některý z našich receptů na dezerty ve skleničce.
    Autor: Shutterstock.com

    • 200 ml mléka
    • 2 plátky želatiny
    • 1 sáček dortové želatiny
    • 200 ml smetany
    • 90 g krupicového cukru
    • 200 g malin

     

    Postup:

     

    Plátky želatiny nechte nabobtnant ve 100 ml studené vody. V rendlíku smíchejte mléko, smetanu, cukr a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a přidejte vyždímanou želatinu. Do skleniček naskládejte maliny. Do každé nalijte trochu dortové želatiny a nechte ztuhnout. Přidejte smetanový krém a vše nechte asi 5 hodin v chladu.

  • Kokosový krém s ořechy

    Budete potřebovat:

     

    Kokosový krém s ořechy.
    Autor: Shutterstock.com

    •  100 g vlašských ořechů
    • 100 g třtinového cukru
    • 300 g kokosové smetany
    • 1 vanilkový cukr
    • 2 lžíce moučkového cukru
    • 20 ml třešňového likéru
    • nastrouhanou kůru z 1/2 pomeranče

     

    Postup:

     

    Ořechy nasekejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit třtinový cukr. Nechte ho zkaramelizovat, přidejte ořechy a promíchejte. Směs přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak vše rozdrťte na křupinky. Smetanu ušlehejte s vanilkovým a moučkovým cukrem. Vmíchejte likér, kůru z pomeranče a křupinky. Směs rozdělte do pohárků nebo misek a nechte 2 hodiny v chladu.

  • Sorbet z černého rybízu

    Budete potřebovat:

     

    Sorbet z čerstvého ovoce.
    Autor: Shutterstock.com

    • 500 g černého rybízu
    • 100 g moučkového cukru
    • 125 ml vody
    • 1 lžíci vaječného bílku
    • šťávu z 1/2 citronu

     

    Postup:

     

    Vodu s cukrem přiveďte k varu. Když se cukr rozpustí, hrnec odstavte a směs nechte vychladnout.

     

    Rybíz rozmixujte s citronovou šťávou. Pak ho smíchejte s cukrovou vodou. Vzniklé pyré prolisujte přes sítko. Směs dejte do kovové nádoby, přiklopte a nechte zamrazit.

     

    Když je sorbet částečně zmrzlý, nakrájejte ho na větší kusy a dejte do mixéru. Přidejte bílek a mixujte, dokud se hmota opět nespojí. Nechte opět částečně zmrznout a opět rozmixujte. Pak ho rozdělte do skleniček a podávejte ozdobený ovocem.

  • Rebarborový kompot

    Budete potřebovat:

     

    Rebarborový kompot.
    Autor: Shutterstock.com

    •  500 g rebarbory
    • 400 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 25 ml grenadiny
    • 1 lžíci citronové šťávy
    • 100 ml smetany
    • 200 g tvarohu
    • 50 ml mandlového likéru
    • 1 lžičku citronové kůry
    • 1 lžíci citronové šťávy

     

    Postup:

     

    Rebarboru nakrájejte na špalíčky. Povařte ji s cukrem, grenadinou a citronovou šťávou. Kompot nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte na krém a spojte ji s tvarohem. Vmíchejte likér a citronovou kůru se šťávou. Do skleniček dávejte střídavě krém a kompot v několika vrstvách.

     

Autor: pil
Klíčová slova:  recepty, sklenička, sladké, dezerty, léto, ovoce
Diskuse ke článku
.