Jak na šťavnatá a křupavá žebírka
Ať už je upečete v troubě nebo na grilu, nemají chybu. Žebírka koupíte za pakatel, ale skvěle si pochutnáte.
S javorovým sirupem
Vepřová žebírkaAutor: Shutterstock.com
Doba marinování: 6 hodin
Doba pečení: 30 minutBudete potřebovat
(pro 4 až 6 osob):
1500 g uzených vepřových žebírekNA MARINÁDU:
100 ml chilli omáčky
1 cibuli
50 ml vinného octa
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžičky worcesterské omáčky
150 ml javorového sirupuPostup:
Do mísy dejte všechny suroviny na marinádu, přidejte pokrájená žebírka a dobře promíchejte. Nechte v chladu půl dne marinovat. Pak je rozložte na plech vyložený pečícím papírem a při teplotě 200 °C pečte asi 30 minut. Podávejte s pečivem a zeleninovým salátem.
Pikantní s česnekem
Vepřová žebírkaAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 90 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):1 kg vepřových žebírek
3 stroužky česneku
3 cibule
1 lžičku kmínu
4 lžíce oleje
sůlPostup:
Žebírka můžete nechat vcelku nebo nakrájet na 10 cm kousky. Dejte je do pekáčku, osolte a posypejte kmínem. Potřete je prolisovaným česnekem, přidejte nahrubo nasekanou cibuli a poskládejte ji kolem masa. Vše zalijte horkým olejem, podlijte vodou a pečte asi 90 minut při teplotě 190 °C. Hotová žebírka podávejte s opečenými bramborami.
S medem a zázvorem
Vepřová žebírkaAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 1, 5 hodinyBudete potřebovat
(pro 4 osoby):1 kg vepřových žebírek
1 lžičku kmínu
2 lžíce kečupu
2 lžičky worcestrové omáčky
1 lžíci medu
1 lžici citronové šťávy
kousek zázvoru
sůlPostup:
Jednotlivá žebra posypejt kmínem, osolte, poskládejte do pekáčku a podlijte trochou vody. Pekáč zakryjte přiklopte a pečte asi 40 minut při teplotě 200 °C. Pak maso otočte, podlijte opět trochou vody a pečte dalších 40 minut. Smíchejte kečup, worcestrovou omáčku, med, citronovou šťávu, zázvor a žebírka touto směsí pořádně potřete. V otevřeném pekáčku pak dopékejte asi 10 minut, dokud nevznikne voňavá kůrka.
S chilli
Vepřová žebírkaAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 90 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):1 kg vepřových žebírek
40 ml červeného vinného octa
120 ml kečupu
60 ml jablečného octa
40 ml worcesterové omáčky
30 ml hořčice
30 g másla
50 g přírodního cukru
1 lžičku chilli omáčky
sůlPostup:
Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte asi 100 ml vody a vinný ocet. Tuto směs přelijte žebírka naskládaná do pekáčku a zakryjte alobalem, pečte zhruba 45 minut. V polovině pečení žebírka přelijte šťávou, kterou při pečení pustily. Ve středně velké pánvičce mezitím smíchejte kečup, vodu, jablečný ocet, worcesterovou omáčku, hořčici, máslo, cukr, chilli omáčku a sůl a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen na minimum, pánvičku přikryjte pokličkou a nechte ji na mírném ohni ještě asi hodinku. Pečená žebírka přesuňte na gril a pečte je z každé strany asi 8 minut. Přelijte omáčkou z pánve a pečte ještě jednou z každé strany 8 minut.
S pivem a melasou
Vepřová žebírkaAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 90 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):1 kg vepřových žebírek
80 g melasy
2 lžíce ostré hořčice
200 ml piva
2 lžíce oleje
4 stroužky česneku
1 lžičku drceného pepře
1/2 lžičky citronové kůry
sůlPostup:
V míse smíchejte melasu s hořčicí, přidejte třetinu piva, sůl, čerstvě drcený pepř, plátky česneku, citronovou kůru a dobře promíchejte. Touto směsí potřete přesekaná žebírka a nechte je marinovat nejméně 3 hodiny. Odleželá žebírka přeložte do pekáčku, podlijte je zbylým pivem, pokapejte olejem a dejte péct na 10 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Pak maso zakryjte alobalem a dál pečte za občasného přelévání výpekem. Po 40 minutách stáhněte teplotu na 150 °C a žebírka dopečte za občasného otáčení doměkka.