Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak na šťavnatá a křupavá žebírka

  • Udělejte si o víkendu skvělá křupavá vepřová žebírka. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
    9. května 2014 | 12:00

    Ať už je upečete v troubě nebo na grilu, nemají chybu. Žebírka koupíte za pakatel, ale skvěle si pochutnáte.

  • S javorovým sirupem


    Vepřová žebírka
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 15 minut
    Doba marinování: 6 hodin
    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 až 6 osob):

    1500 g uzených vepřových žebírek

    NA MARINÁDU:

    100 ml chilli omáčky
    1 cibuli
    50 ml vinného octa
    2 lžíce dijonské hořčice
    2 lžičky worcesterské omáčky
    150 ml javorového sirupu

    Postup:

    Do mísy dejte všechny suroviny na marinádu, přidejte pokrájená žebírka a dobře promíchejte. Nechte v chladu půl dne marinovat. Pak je rozložte na plech vyložený pečícím papírem a při teplotě 200 °C pečte asi 30 minut. Podávejte s pečivem a zeleninovým salátem.

  • Pikantní s česnekem


    Vepřová žebírka
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 90 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    1 kg vepřových žebírek
    3 stroužky česneku
    3 cibule
    1 lžičku kmínu
    4 lžíce oleje
    sůl

    Postup:

    Žebírka můžete nechat vcelku nebo nakrájet na 10 cm kousky. Dejte je do pekáčku, osolte a posypejte kmínem. Potřete je prolisovaným česnekem, přidejte nahrubo nasekanou cibuli a poskládejte ji kolem masa. Vše zalijte horkým olejem, podlijte vodou a pečte asi 90 minut při teplotě 190 °C. Hotová žebírka podávejte s opečenými bramborami.

  • S medem a zázvorem


    Vepřová žebírka
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 15 minut
    Doba pečení: 1, 5 hodiny

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    1 kg vepřových žebírek
    1 lžičku kmínu
    2 lžíce kečupu
    2 lžičky worcestrové omáčky
    1 lžíci medu
    1 lžici citronové šťávy
    kousek zázvoru
    sůl

    Postup:

    Jednotlivá žebra posypejt kmínem, osolte, poskládejte do pekáčku a podlijte trochou vody. Pekáč zakryjte přiklopte a pečte asi 40 minut při teplotě 200 °C. Pak maso otočte, podlijte opět trochou vody a pečte dalších 40 minut. Smíchejte kečup, worcestrovou omáčku, med, citronovou šťávu, zázvor a žebírka touto směsí pořádně potřete. V otevřeném pekáčku pak dopékejte asi 10 minut, dokud nevznikne voňavá kůrka.

  • S chilli


    Vepřová žebírka
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 90 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    1 kg vepřových žebírek
    40 ml červeného vinného octa
    120 ml kečupu
    60 ml jablečného octa
    40 ml worcesterové omáčky
    30 ml hořčice
    30 g másla
    50 g přírodního cukru
    1 lžičku chilli omáčky
    sůl

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte asi 100 ml vody a vinný ocet. Tuto směs přelijte žebírka naskládaná do pekáčku a zakryjte alobalem, pečte zhruba 45 minut. V polovině pečení žebírka přelijte šťávou, kterou při pečení pustily. Ve středně velké pánvičce mezitím smíchejte kečup, vodu, jablečný ocet, worcesterovou omáčku, hořčici, máslo, cukr, chilli omáčku a sůl a přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen na minimum, pánvičku přikryjte pokličkou a nechte ji na mírném ohni ještě asi hodinku. Pečená žebírka přesuňte na gril a pečte je z každé strany asi 8 minut. Přelijte omáčkou z pánve a pečte ještě jednou z každé strany 8 minut.

  • S pivem a melasou


    Vepřová žebírka
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 90 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    1 kg vepřových žebírek
    80 g melasy
    2 lžíce ostré hořčice
    200 ml piva
    2 lžíce oleje
    4 stroužky česneku
    1 lžičku drceného pepře
    1/2 lžičky citronové kůry
    sůl

    Postup:

    V míse smíchejte melasu s hořčicí, přidejte třetinu piva, sůl, čerstvě drcený pepř, plátky česneku, citronovou kůru a dobře promíchejte. Touto směsí potřete přesekaná žebírka a nechte je marinovat nejméně 3 hodiny. Odleželá žebírka přeložte do pekáčku, podlijte je zbylým pivem, pokapejte olejem a dejte péct na 10 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Pak maso zakryjte alobalem a dál pečte za občasného přelévání výpekem. Po 40 minutách stáhněte teplotu na 150 °C a žebírka dopečte za občasného otáčení doměkka.

Autor: pil
Klíčová slova:  recepty, grilování, vepřová žebírka, maso
Diskuse ke článku
.