Velikonoční pečínky: nejlepší recepty na šťavnaté maso
Na neděli nebo na sváteční oběd? Fantastické pečínky vám provoní celý byt. Neváhejte a pusťte se do nich!
Kuřecí pečínka
...Autor: shutterstock.com- 1 kuře
- 3 rohlíky
- 50 g másla
- 50 g uzeného vařeného masa
- 1 šalotku
- 50 g sušených hub
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce nasekaných bylinek
- 8 brambor
- 200 g dýně
- 1 mrkev
- 1 hlavičku česneku
- sů, pepř
Postup:
Kuře vykostěte tak, aby se neporušila kůže. Rohlíky a uzené maso nakrájejte na kostičky. V hluboké pánvi nechte rozpustit máslo a opečte na něm šalotku, namočené houby, uzené maso a pak přidejte do pánve mléko. Nechte ho ohřát a směs nalejte do mísy s nakrájeným pečivem.Přidejte vejce, bylinky, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Vykostěné kuře naplňte nádivkou, osolte a opepřete. Otvor pro nádivku svažte, aby v průběhu pečení nevytekla.
Maso dejte do pekáčku, přidejte nakrájené brambory, mrkev, dýni a přepůlenou hlavičku česneku. Kuřecí pečínku pečte asi 90 minut.
Krkovice s rozmarýnem
...Autor: shutterstock.com- 1 kg krkovice
- 1 cibuli
- 4 snítky rozmarýnu
- 1 snítku tymiánu
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 1 lžíci hladké mouky
- 300 ml vývaru
Postup:
Vykostěnou krkovici opečte na pánvi ze všech stran. Osolte, opepřete a dejte do pekáčku. Přidejte cibuli nakrájenou na čtvrtky, tymián, rozmarýn a stroužky česneku. Podlejte vývarem a maso pečte asi 2 hodiny.
Pak ho vyjměte z pekáče, výpek zaprašte moukou, zarestujte a podle potřeby přidejte vývar. Chvilku povařte a pak sceďte. Maso podávejte se šťávou a s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.
Telecí roláda
...Autor: shutterstock.com- 1500 g telecího hrudí
- 4 den staré žemle
- 2 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 cibule
- 100 g anglické slaniny
- 4 lžíce nasekaných kopřiv
- 70 ml smetany
- sůl, pepř
- hladkou mouku
Postup:
Telecí maso vykostěte a připravte z něho plát. Pečivo nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete a pak promíchejte s máslem, žloutky a smetanou. Pak přidejte tuhý sníh z bílků a kopřivy. Nádivku rozprotřete na maso, zatočte a roládu svažte provázkem.
Maso dejte do pekáčku spolu s nasekanou cibulí a na kousky nakrájenou slaninou. Podlejte vodou nebo vývarem a pečte asi 2 hodiny. Pak ji vyjměte, pekáč dejte na sporák a výpek zaprašte moukou. Podle potřeby nařeďte vývarem a chvilku vařte. Plátky rolády podávejte se šťávou a s bramborami.
Jehněčí kýta s tymiánem
...Autor: shutterstock.com- 800 g vykostěné jehněčí kýty
- 4 stroužky česneku
- 1 paličku česneku
- 4 snítky tymiánu
- 2 mrkve
- 3 cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rajského protlaku
- 200 ml bílého vína
- vývar podle potřeby
- sůl
Postup:
Z kýty odstraňte tuk, solte ho a obalte ve směsi čtyřech prolisovaných stroužcích česneku a v tymiánu. Zeleninu nakrájejte na větší kousky. Maso opečte na pánvi na oleji ze všech stran tak, aby se zatáhlo. Pak ho dejte do pekáčku se zeleninou a potřete protlakem.
Přidejte překrojenou paličku česneku. Podlejte vínem, trochou vývaru a pečte, dokud není zcela měkké.V průběhu pečení ho přelévejte výpekem. Jehněčí podávejte s polentou a přelejte výpekem spolu se zeleninou.