Velikonoční pečínky: nejlepší recepty na šťavnaté maso | Pro ženy | Blesk.cz

Velikonoční pečínky: nejlepší recepty na šťavnaté maso

  • Voňavá pečínka je tím nejlepším nedělním obědem, jaký můžete připravit.
    18. dubna 2014 | 06:00

    Na neděli nebo na sváteční oběd? Fantastické pečínky vám provoní celý byt. Neváhejte a pusťte se do nich!

  • Kuřecí pečínka

    ...
    Budete potřebovat:

    • 1 kuře
    • 3 rohlíky
    • 50 g másla
    • 50 g uzeného vařeného masa
    • 1 šalotku
    • 50 g sušených hub
    • 100 ml mléka
    • 1 vejce
    • 2 lžíce nasekaných bylinek
    • 8 brambor
    • 200 g dýně
    • 1 mrkev
    • 1 hlavičku česneku
    • sů, pepř

    Postup:

    Kuře vykostěte tak, aby se neporušila kůže. Rohlíky a uzené maso nakrájejte na kostičky. V hluboké pánvi nechte rozpustit máslo a opečte na něm šalotku, namočené houby, uzené maso a pak přidejte do pánve mléko. Nechte ho ohřát a směs nalejte do mísy s nakrájeným pečivem.

    Přidejte vejce, bylinky, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Vykostěné kuře naplňte nádivkou, osolte a opepřete. Otvor pro nádivku svažte, aby v průběhu pečení nevytekla.

    Maso dejte do pekáčku, přidejte nakrájené brambory, mrkev, dýni a přepůlenou hlavičku česneku. Kuřecí pečínku pečte asi 90 minut.

  • Krkovice s rozmarýnem


    ...
    Budete potřebovat:

    • 1 kg krkovice
    • 1 cibuli
    • 4 snítky rozmarýnu
    • 1 snítku tymiánu
    • 4 stroužky česneku
    • sůl, pepř
    • 1 lžíci hladké mouky
    • 300 ml vývaru

    Postup:

    Vykostěnou krkovici opečte na pánvi ze všech stran. Osolte, opepřete a dejte do pekáčku. Přidejte cibuli nakrájenou na čtvrtky, tymián, rozmarýn a stroužky česneku. Podlejte vývarem a maso pečte asi 2 hodiny.

    Pak ho vyjměte z pekáče, výpek zaprašte moukou, zarestujte a podle potřeby přidejte vývar. Chvilku povařte a pak sceďte. Maso podávejte se šťávou a s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.

  • Telecí roláda

    ...
    Budete potřebovat:

    • 1500 g telecího hrudí
    • 4 den staré žemle
    • 2 vejce
    • 50 g rozpuštěného másla
    • 2 cibule
    • 100 g anglické slaniny
    • 4 lžíce nasekaných kopřiv
    • 70 ml smetany
    • sůl, pepř
    • hladkou mouku

    Postup:

    Telecí maso vykostěte a připravte z něho plát. Pečivo nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete a pak promíchejte s máslem, žloutky a smetanou. Pak přidejte tuhý sníh z bílků a kopřivy. Nádivku rozprotřete na maso, zatočte a roládu svažte provázkem.

    Maso dejte do pekáčku spolu s nasekanou cibulí a na kousky nakrájenou slaninou. Podlejte vodou nebo vývarem a pečte asi 2 hodiny. Pak ji vyjměte, pekáč dejte na sporák a výpek zaprašte moukou. Podle potřeby nařeďte vývarem a chvilku vařte. Plátky rolády podávejte se šťávou a s bramborami.

  • Jehněčí kýta s tymiánem

    ...
    Budete potřebovat:

    • 800 g vykostěné jehněčí kýty
    • 4 stroužky česneku
    • 1 paličku česneku
    • 4 snítky tymiánu
    • 2 mrkve
    • 3 cibule
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce rajského protlaku 
    • 200 ml bílého vína
    • vývar podle potřeby
    • sůl

    Postup:

    Z kýty odstraňte tuk, solte ho a obalte ve směsi čtyřech prolisovaných stroužcích česneku a v tymiánu. Zeleninu nakrájejte na větší kousky. Maso opečte na pánvi na oleji ze všech stran tak, aby se zatáhlo. Pak ho dejte do pekáčku se zeleninou a potřete protlakem.

    Přidejte překrojenou paličku česneku. Podlejte vínem, trochou vývaru a pečte, dokud není zcela měkké.V průběhu pečení ho přelévejte výpekem. Jehněčí podávejte s polentou a přelejte výpekem spolu se zeleninou.

Autor: pil
Diskuse ke článku
.