Neděle 3. března 2024
Svátek slaví Kamil, zítra Stela
Oblačno 11°C

4 netradiční dietní recepty z jarní zeleniny

  • Zkuste na jaře dietní zeleninové pokrmy
    3. dubna 2014 | 11:59

    Jaro je obdobím čerstvé zeleniny, cukrového hrášku a fazolek, které na našem talíři nejen pěkně vypadají, ale také jsou plné vitamínů a energie. Vyzkoušejte 4 lehká jarní zeleninová jídla, která vás doslova okouzlí.

  • Hráškové lusky s jarní cibulkou a baby patyzonem


    Jarní zeleninový pokrm
    Autor: Shutterstock.com
    Chcete ochutnat netradiční salát plný vitamínů? Pak vyzkoušejte právě tento s hráškovými lusky, jarní cibulkou a baby patyzonem.

    Ingredience na 4 porce

    1 svazek jarní cibulky
    400 g lusků cukrového hrášku
    2 lžíce olivového oleje
    400 g baby patyzonu
    1 lžíce pomerančové kúry
    ¼ šálku vlašských ořechů
    Sůl a pepř

    Postup:
    Jarní cibulku nakrájejte asi na 2 cm kousky, cukrové hrášky zbavte tvrdé stopky a společně s pokrájenou bílou částí cibulek dejte na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Přidejte baby patyzon a opékejte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte pomerančovou kúru, sůl a pepř, zelené stonky cibulky a vlašské ořechy a ještě minutku opékejte.

  • Zelený chřest s kozím sýrem


    Jarní zeleninový pokrm
    Autor: Shutterstock.com
    Už jste zkoušeli zapéct chřest s kozím sýrem? Jestli ne, je nejvyšší čas.

    Ingredience pro 4 osoby

    500 g zeleného chřestu
    4 lžičky olivového oleje
    1 lžíce citronové šťávy
    30 g kozího sýra
    1 lžíce strouhané citronové kúry
    Mořská sůl a pepř
    Tmavý chléb nebo bageta

    Postup:
    Předehřejte troubu na 200° C. Chléb nebo bagetu nakrájejte na kostičky a rozvrstvěte na plech pokapaný olivovým olejem a dejte na 5 minut do trouby, aby se dozlatova opekl. Mezitím si připravte zapékací misku, pokapejte ji olivovým olejem a naskládejte do ní chřest. Osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a přidejte citronovou kúru. Promíchejte a navrch rozdrobte kozí sýr. Dejte do trouby zapéct na 15 minut, dokud chřest nezměkne. Podávejte na talíři posypané chlebovými krutonky a zakápnuté olivovým olejem s citronovou šťávou, který nám zůstal v zapékací misce.

  • Zelené fazolky s cukrovým hráškem a citronovou šťávou


    Jarní zeleninový pokrm
    Autor: Shutterstock.com
    Zelená energetická bomba na talíři, tak by se dal popsat tento lehký svěží jarní pokrm ze zelených fazolek, cukrového hrášku a dochucený citronem.

    Ingredience pro 4 osoby

    2 lžíce olivového oleje
    1 malá šalotka
    1 stroužek česneku
    300 g lusků cukrového hrášku
    300 g zelených fazolek
    1 lžíce citronové šťávy
    1 lžíce citronové kúry
    Sůl a pepř

    Postup:
    Rozehřejte pánev s olivovým olejem, přidejte nahrubo nakrájenou šalotku, na plátky pokrájený česnek, fazolky a hrášek a nechte 5 minut opékat. Dochuťte solí a pepřem, přidejte citronovou kúru a šťávu, promíchejte a ještě minutu nechte pod pokličkou prohřívat. Podávejte s opečenou bagetou.

  • Salát z polníčku s medem, hořčicí a hruškami


    Jarní zeleninový pokrm
    Autor: Shutterstock.com
    Máte-li rádi saláty s nasládlou chutí v kombinaci s trochu ostřejší, pak budete z tohoto receptu doslova nadšeni.

    Ingredience pro 4 osoby

    2 lžíce balzamikového octa
    1 lžíce medu
    ½ lžíce dijonské hořčice
    1 lžíce olivového oleje
    Sůl a pepř
    1 malá červená řepa
    1 sladká hruška
    30 g kozího sýra
    ¼ šálku vlašských ořechů
    1 šálek polníčku
    1 lžíce citronové šťávy

    Postup:
    V misce si připravte zálivku na salát. Smíchejte balzamikový ocet, med, hořčici, sůl a pepř a postupně přidávejte olivový olej. Vyšlehejte do jemného dressingu a nechte vychladit. Mezitím oloupejte a na tenké plátky nakrájejte řepu, kterou společně s citronovou šťávou nechte podusit na pánvi doměkka. Nechte vychladnout, smíchejte s polníčkem, na kostičky pokrájenou hruškou a vlašskými ořechy. Posypte kozím sýrem a přidejte zálivku.

Klíčová slova:  zelenina, recepty, dieta, hubnutí
Diskuse ke článku
.