4 netradiční dietní recepty z jarní zeleniny
Jaro je obdobím čerstvé zeleniny, cukrového hrášku a fazolek, které na našem talíři nejen pěkně vypadají, ale také jsou plné vitamínů a energie. Vyzkoušejte 4 lehká jarní zeleninová jídla, která vás doslova okouzlí.
Hráškové lusky s jarní cibulkou a baby patyzonem
Jarní zeleninový pokrmAutor: Shutterstock.comIngredience na 4 porce
1 svazek jarní cibulky
400 g lusků cukrového hrášku
2 lžíce olivového oleje
400 g baby patyzonu
1 lžíce pomerančové kúry
¼ šálku vlašských ořechů
Sůl a pepřPostup:
Jarní cibulku nakrájejte asi na 2 cm kousky, cukrové hrášky zbavte tvrdé stopky a společně s pokrájenou bílou částí cibulek dejte na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Přidejte baby patyzon a opékejte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte pomerančovou kúru, sůl a pepř, zelené stonky cibulky a vlašské ořechy a ještě minutku opékejte.Zelený chřest s kozím sýrem
Jarní zeleninový pokrmAutor: Shutterstock.comIngredience pro 4 osoby
500 g zeleného chřestu
4 lžičky olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
30 g kozího sýra
1 lžíce strouhané citronové kúry
Mořská sůl a pepř
Tmavý chléb nebo bagetaPostup:
Předehřejte troubu na 200° C. Chléb nebo bagetu nakrájejte na kostičky a rozvrstvěte na plech pokapaný olivovým olejem a dejte na 5 minut do trouby, aby se dozlatova opekl. Mezitím si připravte zapékací misku, pokapejte ji olivovým olejem a naskládejte do ní chřest. Osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a přidejte citronovou kúru. Promíchejte a navrch rozdrobte kozí sýr. Dejte do trouby zapéct na 15 minut, dokud chřest nezměkne. Podávejte na talíři posypané chlebovými krutonky a zakápnuté olivovým olejem s citronovou šťávou, který nám zůstal v zapékací misce.Zelené fazolky s cukrovým hráškem a citronovou šťávou
Jarní zeleninový pokrmAutor: Shutterstock.comIngredience pro 4 osoby
2 lžíce olivového oleje
1 malá šalotka
1 stroužek česneku
300 g lusků cukrového hrášku
300 g zelených fazolek
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce citronové kúry
Sůl a pepřPostup:
Rozehřejte pánev s olivovým olejem, přidejte nahrubo nakrájenou šalotku, na plátky pokrájený česnek, fazolky a hrášek a nechte 5 minut opékat. Dochuťte solí a pepřem, přidejte citronovou kúru a šťávu, promíchejte a ještě minutu nechte pod pokličkou prohřívat. Podávejte s opečenou bagetou.Salát z polníčku s medem, hořčicí a hruškami
Jarní zeleninový pokrmAutor: Shutterstock.comIngredience pro 4 osoby
2 lžíce balzamikového octa
1 lžíce medu
½ lžíce dijonské hořčice
1 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř
1 malá červená řepa
1 sladká hruška
30 g kozího sýra
¼ šálku vlašských ořechů
1 šálek polníčku
1 lžíce citronové šťávyPostup:
V misce si připravte zálivku na salát. Smíchejte balzamikový ocet, med, hořčici, sůl a pepř a postupně přidávejte olivový olej. Vyšlehejte do jemného dressingu a nechte vychladit. Mezitím oloupejte a na tenké plátky nakrájejte řepu, kterou společně s citronovou šťávou nechte podusit na pánvi doměkka. Nechte vychladnout, smíchejte s polníčkem, na kostičky pokrájenou hruškou a vlašskými ořechy. Posypte kozím sýrem a přidejte zálivku.