Pátek 22. listopadu 2024
Svátek slaví Cecílie, zítra Klement
Oblačno, sněžení 2°C

Božské lívance: Víkendové mlsání na 4 způsoby

  • Lívance jsou báječnou víkendovou volbou.
    29. března 2014 | 06:00

    Víkendová snídaně, oběd nebo večeře, vždy se pro ně najde ta pravá chvíle. Lívance prostě chutnají skvěle!

  • Ovocné lívanečky


    Lívance
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    15 g droždí
    500 ml mléka
    300 g hladké mouky
    špetku soli
    1 lžičku citronové kůry
    1 lžíci cukru
    1 vejce
    25 g másla do těsta
    máslo na smažení
    skořicový cukr na obalování
    ovoce

    Postup:
    Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, špetku soli, cukr a citronovou kůru. Přidejte kvásek a po částech přimíchejte mléko, rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte řidší těsto a nechte ho asi půl hodinky kynout. Mezitím si připravte na kousky nakrájené ovoce (meruňky, třešně, jahody nebo jablka). Předehřátý lívanečník vymažte máslem, nalijte trochu těsta, do něj dejte lžičku ovoce, opět trochu těsta a nakonec pokapejte trochou másla. Pečte lívance z obou stran. Ještě horké je obalujte ve skořicovém cukru a podávejte.

  • Lívance z ovesných vloček


    Lívance
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    10 g droždí
    70 g hladké mouky
    100 g ovesných vloček
    300 ml mléka
    1 vejce
    250 ml smetany
    čerstvé maliny
    1 vanilkový cukr
    sůl
    máslo na smažení

    Postup:
    Ovesné vločky dejte do mísy, přilijte mléko a nechte je namočené asi hodinku. Přidejte do mísy mouku, rozšlehané vejce, špetku soli, droždí a ušlehejte řidší těsto. Nechte ho asi půl hodinky kynout. Pak na lívanečníku vytřeném máslem pečte lívance z obou stran, dokud nemají zlatou barvu. Podávejte je malinami posypanými vanilkovým cukrem a ušlehanou smetanou.

  • Lívance s vanilkovou omáčkou


    Lívance
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    220 g polohrubé mouky
    200 ml mléka
    1 vanilkový cukr
    1 lžičku nastrouhané citronové kůry
    máslo na smažení

    Na omáčku:
    1 smetanu
    2 žloutky
    1 vanilkový cukr
    vanilkovou esenci
    200 g borůvek
    1 lžíci cukru
    1 tvaroh
    citronovou šťávu

    Postup:
    V míse smíchejte všechny suroviny na lívance a nechte těsto kynout asi 30 minut. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte vanilkový cukr, pár kapek esence a přiveďte k varu. Nechte trochu vychladnout a zašlehejte žloutky. Na mírném ohni pak míchejte, dokud omáčka trochu nezhoustne. Tvaroh ušlehejte s cukrem a citronovou šťávou. Z těsta upečte lívance a podávejte je s tvarohem, vanilkovou omáčkou a borůvkami.

  • S javorovým sirupem


    Lívance
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    200 g hladké nebo polohrubé mouky
    250 ml mléka
    50 ml kefíru
    1/2 prášku do pečiva
    1 vejce
    špetku soli
    1 lžíci másla
    300 g borůvek
    máslo na smažení
    javorový sirup

    Postup:
    V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte špetku soli. V mléce a kefíru rozšlehejte vejce a přidejte k mouce. Promíchejte, přidejte rozpuštěné máslo a ještě jednou dobře promíchejte. Nakonec do těsta dejte polovinu borůvek. Na lívanečníku na másle pečte lívance z obou stran. Podávejte je s borůvkami a přelijte je javorovým sirupem.

Autor: pil
Diskuse ke článku
.