Božské lívance: Víkendové mlsání na 4 způsoby
Víkendová snídaně, oběd nebo večeře, vždy se pro ně najde ta pravá chvíle. Lívance prostě chutnají skvěle!
Ovocné lívanečky
LívanceAutor: Shutterstock.com
15 g droždí
500 ml mléka
300 g hladké mouky
špetku soli
1 lžičku citronové kůry
1 lžíci cukru
1 vejce
25 g másla do těsta
máslo na smažení
skořicový cukr na obalování
ovocePostup:
Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, špetku soli, cukr a citronovou kůru. Přidejte kvásek a po částech přimíchejte mléko, rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte řidší těsto a nechte ho asi půl hodinky kynout. Mezitím si připravte na kousky nakrájené ovoce (meruňky, třešně, jahody nebo jablka). Předehřátý lívanečník vymažte máslem, nalijte trochu těsta, do něj dejte lžičku ovoce, opět trochu těsta a nakonec pokapejte trochou másla. Pečte lívance z obou stran. Ještě horké je obalujte ve skořicovém cukru a podávejte.Lívance z ovesných vloček
LívanceAutor: Shutterstock.com
10 g droždí
70 g hladké mouky
100 g ovesných vloček
300 ml mléka
1 vejce
250 ml smetany
čerstvé maliny
1 vanilkový cukr
sůl
máslo na smaženíPostup:
Ovesné vločky dejte do mísy, přilijte mléko a nechte je namočené asi hodinku. Přidejte do mísy mouku, rozšlehané vejce, špetku soli, droždí a ušlehejte řidší těsto. Nechte ho asi půl hodinky kynout. Pak na lívanečníku vytřeném máslem pečte lívance z obou stran, dokud nemají zlatou barvu. Podávejte je malinami posypanými vanilkovým cukrem a ušlehanou smetanou.Lívance s vanilkovou omáčkou
LívanceAutor: Shutterstock.com
220 g polohrubé mouky
200 ml mléka
1 vanilkový cukr
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
máslo na smaženíNa omáčku:
1 smetanu
2 žloutky
1 vanilkový cukr
vanilkovou esenci
200 g borůvek
1 lžíci cukru
1 tvaroh
citronovou šťávuPostup:
V míse smíchejte všechny suroviny na lívance a nechte těsto kynout asi 30 minut. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte vanilkový cukr, pár kapek esence a přiveďte k varu. Nechte trochu vychladnout a zašlehejte žloutky. Na mírném ohni pak míchejte, dokud omáčka trochu nezhoustne. Tvaroh ušlehejte s cukrem a citronovou šťávou. Z těsta upečte lívance a podávejte je s tvarohem, vanilkovou omáčkou a borůvkami.S javorovým sirupem
LívanceAutor: Shutterstock.com
200 g hladké nebo polohrubé mouky
250 ml mléka
50 ml kefíru
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
špetku soli
1 lžíci másla
300 g borůvek
máslo na smažení
javorový sirupPostup:
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte špetku soli. V mléce a kefíru rozšlehejte vejce a přidejte k mouce. Promíchejte, přidejte rozpuštěné máslo a ještě jednou dobře promíchejte. Nakonec do těsta dejte polovinu borůvek. Na lívanečníku na másle pečte lívance z obou stran. Podávejte je s borůvkami a přelijte je javorovým sirupem.