Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Dobroty z tuňáka: Výtečná svačina i lehká večeře

  • Konzerva tuňáka by ve vaší špajzce rozhodně neměla chybět, dá se s ní totiž doslova čarovat.
    26. března 2014 | 12:00

    Konzerva tuňáka vám doma rozhodně nesmí chybět, v nouzi z ní vykouzlíte za pár minut rychlé svačinky i a báječné večeře.

  • Těstovinový salát s tuňákem

    tuňák
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut/Doba vaření: 15 minut

    Pro 4 osoby budete potřebovat:
    1 velkou cibuli, nakrájenou
    1 stroužek česneku
    1 lžíci olivového oleje
    300 g těstovin
    1 lžíci kaparů
    200 g tuňáka z konzervy, okapaného
    2 lžíce sladké zakysané smetany
    sůl, čerstvě mletý černý pepř
    1 lžíci nasekaných bylinek

    Postup:
    Těstoviny uvařte podle návodu. Na oleji orestujte ve vyšší pánvi cibuli a přidejte prolisovaný česnek. Vmíchejte bylinky a stáhněte z ohně. Do pánve dejte těstoviny, tuňáka, kapary a zakysanou smetanu. Důkladně promíchejte a podávejte.

  • Tuňákový salát s vejcem


    tuňák
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut/Doba vaření: 10 minut

    Pro 4 osoby budete potřebovat:
    1 ledový salát
    200 g okapaného tuňáka z konzervy
    2 lžíce černých oliv
    4 natvrdo uvařená vejce
    hrst rukoly
    100 g cherry rajčátek
    1 červenou cibuli
    2 lžíce olivového oleje
    1 lžičku vinného octa
    1 lžičku cukru
    trochu citronové šťávy
    sůl, pepř

    Postup:
    Ledový salát natrhejte a dejte do velké mísy. Přidejte rukolu, na kolečka nakrájenou cibuli, cherry rajčátka olivy. Zeleninu promíchejte s olejem, vinným octem, cukrem a citronovou šťávou. Podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Na konec vmíchejte do salátu opatrně kousky tuňáka a nakrájená vejce.

  • Tuňákový dip


    tuňák
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut

    Pro 4 osoby budete potřebovat:
    200 g tuňáka v oleji
    60 ml zakysané smetany
    pár nakládaných cibulek
    1 lžičku limetkové šťávy
    hrst hladkolisté petrželky
    sůl, pepř
    500 g na loupačku upravených brambor

    Postup:
    Do misky dejte tuňáka, přidejte zakysanou smetanu, nakrájené cibulky, limetkovou šťávu, nasekanou petrželku a podle potřeby osolte a opepřete. Dip můžete podávat s bramborami nebo s krekry.

  • Těstoviny s tuňákem


    tuňák
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut/Doba vaření: 20 minut

    Pro 4 osoby budete potřebovat:
    1 balení špaget
    1 konzervu tuňáka v oleji
    1 cibuli
    2 lžíce černých oliv
    200 g krájených nakládaných rajčat
    sůl, pepř
    lístky oregana
    3 lžíce parmezánu
    olej

    Postup:
    Špagety uvařte podle návodu. Na oleji orestujte cibuli a přidejte okapané kousky tuňáka. Pak dejte o pánve rajčata, olivy a vše prohřejte. Směs dobře promíchejte se špagetami a parmezánem. Nakonec dozdobte lístky čerstvého oregana.

Autor: pil
Klíčová slova:  recepty, vaření, jídlo, dieta, tuňák, salát, špagety
Diskuse ke článku
.