Dobroty z tuňáka: Výtečná svačina i lehká večeře
Konzerva tuňáka vám doma rozhodně nesmí chybět, v nouzi z ní vykouzlíte za pár minut rychlé svačinky i a báječné večeře.
Těstovinový salát s tuňákem
tuňákAutor: Shutterstock.comPro 4 osoby budete potřebovat:
1 velkou cibuli, nakrájenou
1 stroužek česneku
1 lžíci olivového oleje
300 g těstovin
1 lžíci kaparů
200 g tuňáka z konzervy, okapaného
2 lžíce sladké zakysané smetany
sůl, čerstvě mletý černý pepř
1 lžíci nasekaných bylinekPostup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Na oleji orestujte ve vyšší pánvi cibuli a přidejte prolisovaný česnek. Vmíchejte bylinky a stáhněte z ohně. Do pánve dejte těstoviny, tuňáka, kapary a zakysanou smetanu. Důkladně promíchejte a podávejte.Tuňákový salát s vejcem
tuňákAutor: Shutterstock.comPro 4 osoby budete potřebovat:
1 ledový salát
200 g okapaného tuňáka z konzervy
2 lžíce černých oliv
4 natvrdo uvařená vejce
hrst rukoly
100 g cherry rajčátek
1 červenou cibuli
2 lžíce olivového oleje
1 lžičku vinného octa
1 lžičku cukru
trochu citronové šťávy
sůl, pepřPostup:
Ledový salát natrhejte a dejte do velké mísy. Přidejte rukolu, na kolečka nakrájenou cibuli, cherry rajčátka olivy. Zeleninu promíchejte s olejem, vinným octem, cukrem a citronovou šťávou. Podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Na konec vmíchejte do salátu opatrně kousky tuňáka a nakrájená vejce.Tuňákový dip
tuňákAutor: Shutterstock.comPro 4 osoby budete potřebovat:
200 g tuňáka v oleji
60 ml zakysané smetany
pár nakládaných cibulek
1 lžičku limetkové šťávy
hrst hladkolisté petrželky
sůl, pepř
500 g na loupačku upravených bramborPostup:
Do misky dejte tuňáka, přidejte zakysanou smetanu, nakrájené cibulky, limetkovou šťávu, nasekanou petrželku a podle potřeby osolte a opepřete. Dip můžete podávat s bramborami nebo s krekry.Těstoviny s tuňákem
tuňákAutor: Shutterstock.comPro 4 osoby budete potřebovat:
1 balení špaget
1 konzervu tuňáka v oleji
1 cibuli
2 lžíce černých oliv
200 g krájených nakládaných rajčat
sůl, pepř
lístky oregana
3 lžíce parmezánu
olejPostup:
Špagety uvařte podle návodu. Na oleji orestujte cibuli a přidejte okapané kousky tuňáka. Pak dejte o pánve rajčata, olivy a vše prohřejte. Směs dobře promíchejte se špagetami a parmezánem. Nakonec dozdobte lístky čerstvého oregana.