Vařte na pivě, chutná to skvěle!
Pochopitelně, nejlépe chutná pivo na zapití lahodné pečínky, ale skvělou službu poskytne i jako jedna ze základních ingrediencí. Vyzkoušejte pivní cibulačku nebo oblíbené buřty na pivě.
Cibulačka
...Autor: profimediaBudete potřebovat:
500 ml černého piva
400 g cibule
olej
1 lžíci másla
3 stroužky česneku
1 lžičku cukru
800 ml vývaru
sůl, pepř
špetku drceného kmínu
1 lžíci nasekané petrželky
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, stroužky česneku prolisujte. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte trochu oleje a cibuli s česnekem orestujte. Přidejte cukr a cibulovou směs nechte zkaramelizovat. Do hrnce přilejte pivo, vývar, kmín a vařte asi 15 minut. Nakonecpodle potřeby polévku osolte a opepřete. Na talíři ji pak dozdobte nasekanou petrželkou a do každého talíře přidejte chlebové krutony.
Guláš na pivě
...Autor: profimedia1,5 kg hovězího masa
400 ml černého piva
2 cibule
3 stroužky česneku
1 lžíc1 rajského protlaku
3 lžičky worcesterské omáčky
1 lžíci přírodního cukru
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
1 lžíci nasekané petrželky
1 lžíci oleje
hrst malých žampionů
Postup:
V hrnci rozpalte olej a přidejte na kostky nakrájené maso. Opékejte ho asi 4 minuty na prudkém ohni, dokud se nezatáhne. Pak maso vyjměte a vsypte cibuli a česnek, chvilku restujte. Přidejte protlak, worcesterskou omáčku a chvilku opékejte. Vraťte do hrnce maso, přidejte cukr, asi 500 ml vody, pivo a hodinku duste pod pokličkou. Pak odklopte, přidejte houby a na mírném ohni vařte asi půl hodinky. Pak děrovanou naběračkou vyjměte maso a houby a do výpeku vmíchejte hladkou mouku a vařte do zhoustnutí. Vraťte maso i houby, podle chuti osolte, opepřete a podávejte posypané nasekanou petrželkou. Guláš cutná skvěle s křupavým chlebem.
Buřty na pivě
ssAutor: Pivovar Ferdinand8 buřtů
1 sklenici kozích rohů
2 cibule
500 ml černého piva
300 ml kvalitního kečupu
sůl, pepř
Postup:
Buřty podélně nakrojte a každý napěchujte okapanými kozími rohy a na kolečka nakrájenou cibulí. Poskládejte je do pekáčku. zalejte je kečupem a pak pivem. Dejte péct do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte je asi 40 minut. Hotové buřty podávejte s chlebem.