Rychlé pomazánky: 10 minut a máte hotovo
Jak připravit pohoštění pro návštěvu nebo jen pro sebe do 10 minut? Vyzkoušejte naše skvělé pomazánky.
Crostini se sardinkami
PomazánkaAutor: Profimedia.cz
4 celozrnné rohlíky
1 konzervu sardinek v tomatě
100 g lučiny
1/4 lžičky harisy (feferonkové
pasty), sůl, 1 citron, 1 rajče
snítku čerstvého tymiánuPostup:
Rohlíky nakrájejte na plátky a opečte je dozlatova. Sardinky i se šťávou rozmačkejte s lučinou. Přidejte harisu, osolte a dochuťte solí a citronovou šťávou. Rajče rozčtvrťte, vydlabejte semínka
a dužinu nakrájejte na kostičky. Pomazánku naneste na crostini, ozdobte snítkou tymiánu a podávejte
s kousky rajčete a plátky citronu.Fazolový dip s krekry
PomazánkaAutor: Profimedia.cz
400 g plechovku bílých fazolí
2 stroužky česneku
150 g fety nebo balkánského
sýra, 1–2 lžíce citronové šťávy
sůl a mletý pepř
malý svazek kopru
salátovou okurku na ozdobu
slané krekry a řapíky celeru k podáváníPostup:
Fazole slejte a rozmixujte s česnekem, sýrem a citronovou šťávou na pastu. Vmíchejte nasekaný kopr. Dochuťte pepřem a, je-li třeba, solí. Podávejte na krekrech a s řapíky celeru. Chuťovky ozdobte koprem a plátky okurky.Sýrová pomazánka
PomazánkaAutor: Profimedia.cz
350 g sýra Apetina
2 lžíce smetany, 3 barevné papriky
1 malou cibuli, sůl a mletý pepř
1 lžička brynzyPostup:
Papriky omyjte, rozkrojte, zbavte semeníku a dužinu nakrájejte nadrobno. Brynzu a smetanu vyšlehejte na hladký krém. Vmíchejte většinu pokrájených paprik a cibuli. Osolte, opepřete a podávejte na pečivu ozdobené zbylými paprikami. Pozor, sýr Apetina je ovčí sýr podobný sýru Feta, ale v jemné a roztíratelné konzistenci, proto je ideální na pomazánky. Koupíte ho běžně v supermarketech.Avokádový dip
Avokádový dipAutor: Shutterstock.com
2 velká vyzrálá avokáda
1 limetu nebo citron
2 lžíce zakysané smetany
1 chilli papričku
hrst čerstvého koriandru
2 stroužky česneku
sůl a mletý pepř na dochuceníPostup:
Avokádo podélně rozpulte, krouživým pohybem vyjměte pecku a lžičkou vyškrábněte ze slupky všechnu dužinu. Rozmačkejte ji vidličkou a pak umíchejte společně s limetovou šťávou, kysanou smetanou, jemně nasekanou chilli papričkou zbavenou semen, utřeným česnekem a nasekaným koriandrem. Osolte a opepřete dle chuti, přikryjte fólií a vychlaďte.Tvarohová pomazánka s rukolou
PomazánkaAutor: Profimedia.cz
400 g měkkého tvarohu
3 lžíce bílého jogurtu
1 malou salátovou okurku
sůl a mletý černý pepř
1 cibulku s natí, 2 hrsti rukolyPostup:
Vyšlehejte tvaroh s jogurtem, solí a trochou pepře na jemný krém. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte, osušte a nasekejte. Cibuli oloupejte, nakrájejte a obojí vmíchejte do tvarohového krému.Pomazánka s vejci a paprikami
PomazánkaAutor: Profimedia.cz
8 plátků veky
2 lžíce olivového oleje
4 vejce
4 lžíce majonézy
4 lžíce hustého jogurtu
1 lžíci citronové šťávy
1 jarní cibulku
2 kyselé okurky
sůl a mletý pepř
hrst klíčků a barevné paprikyPostup:
Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Plátky pečiva pokapejte olejem a opečte dozlatova. Tři vejce nasekejte a promíchejte s majonézou, jogurtem, citronovou šťávou, nadrobno
Nakrájenými okurkami, bílou částí nasekané cibule, solí a pepřem. Podávejte na opečené vece ozdobené plátkem vejce, klíčky, kostičkami paprik a cibulovou natí.Pomazánka z pečené kachny
PomazánkaAutor: Profimedia.cz
300 g pečeného kachního masa
100 ml bílého suchého vína
2 lžíce kachního sádla
1 lžičku dijonské hořčice
1 cibuli s natí, 4 kyselé okurky
sůl a mletý pepřPostup:
Z kachního skeletu oberte zbylé maso a umelte ho nebo rozmixujte najemno. Postupně přilévejte víno a rozpuštěné kachní sádlo a šlehejte do jemné pěny. Dochuťte hořčicí, solí, pepřem a pořádně promíchejte. Podávejte s nakrájenou cibulkou a okurkami.Pikantní mrkvová pomazánka
Mrkvová pomazánkaAutor: Shutterstock.com
250 g mrkve
2 lžíce panenského olivového oleje
1 lžíci vinného octa
1 červenou cibuli
1–2 lžičky cukru nebo medu
sůl
špetku mletého chilli
špetku mletého koriandru
150 g žervé
1 červenou cibuli
Pažitku nebo petrželkuPostup:
Cibuli oloupejte, polovinu nakrájejte nadrobno a polovinu na plátky. Mrkev očistěte, nastrouhejte najemno a promíchejte s olivovým olejem, octem, jemně nakrájenou cibulí, cukrem nebo medem, trochou soli a kořením. Vmíchejte žervé, bylinky a podle potřeby dochuťte a ozdobte plátky cibule. Podobně můžete připravit pomazánku z mrkve orestované na olivovém oleji nebo z uvařené a do žervé přidat trochu majonézy.Crostini s tuňákem
PomazánkaAutor: Profimedia.cz
20 plátků bagety
2 lžíce olivového oleje
2 konzervy tuňáka
2 lžíce kapar
1 šalotku nebo malou cibuli
hrst hladkolisté petržele
1/2 citronu, sůl a mletý pepřPostup:
Plátky bagety pokapejte olejem a opečte je dozlatova. Tuňáka slijte, promíchejte s nasekanými kapary, nadrobno nakrájenou šalotkou, sekanou petrželkou a zbylým olejem. Dochuťte citronovou
šťávou, solí a pepřem. Podávejte na opečené bagetě.Pomazánka s uzeným lososem
Lososvá pomazánkaAutor: Shutterstock.com
250 g jemného tvarohu
125 g uzeného lososa
1 svazek čerstvého kopru
1 citron
1 malou bulvu fenyklu
sůl a mletý pepřPostup:
Lososa nakrájejte na kousky. Bulvu fenyklu rozčtvrťte, odstraňte tuhý střed a fenykl nakrájejte na tenké plátky. Tvaroh promíchejte s kousky uzeného lososa, nasekaným koprem, citronovou šťávou a fenyklem. Dochuťte solí a pepřem.Pomazánka s pažitkou
Pažitková pomazánkaAutor: Shutterstock.com
200 g lučiny
200 g pomazánkového másla
sůl a mletý pepř
1 malou cibuli
1 svazek pažitkyPostup:
Promíchejte lučinu, pomazánkové máslo, jemně nakrájenou cibuli a pažitku. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pažitku můžete zaměnit za jiné bylinky nebo pomazánku ochutit křenem.Hermelínová pomazánka
Hermelínová pomazánkaAutor: Shutterstock.com
2 hermelíny
1 malý pórek
100 g trvanlivého salámu
150 g tvrdého sýra
4 lžíce majonézy
4 lžíce zakysané smetany
sůl a mletý pepř
2 rajčata
4 housky k podáváníPostup:
Hermelíny i tvrdý sýr nastrouhejte, polovinu tvrdého sýra odložte stranou na ozdobu. Salám nakrájejte nadrobno, několik plátků si nechte stranou. Pórek omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Sýry promíchejte s majonézou, kysanou smetanou, nakrájeným salámem, většinou pórku a osolte a opepřete. Housky rozpulte, namažte pomazánkou a každou obložte plátkem rajčete, kornoutkem salámu s nastrouhaným sýrem a ozdobte pórkem.