Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Rychlé pomazánky: 10 minut a máte hotovo

  • Připravte pro své blízké chutné pohoštění. Budete na to potřebovat jen 10 minut.
    23. prosince 2013 | 12:00

    Jak připravit pohoštění pro návštěvu nebo jen pro sebe do 10 minut? Vyzkoušejte naše skvělé pomazánky.

  • Crostini se sardinkami

    Pomazánka
    Autor: Profimedia.cz
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    4 celozrnné rohlíky
    1 konzervu sardinek v tomatě
    100 g lučiny
    1/4 lžičky harisy (feferonkové
    pasty), sůl, 1 citron, 1 rajče
    snítku čerstvého tymiánu

    Postup:
    Rohlíky nakrájejte na plátky a opečte je dozlatova. Sardinky i se šťávou rozmačkejte s lučinou. Přidejte harisu, osolte a dochuťte solí a citronovou šťávou. Rajče rozčtvrťte, vydlabejte semínka
    a dužinu nakrájejte na kostičky. Pomazánku naneste na crostini, ozdobte snítkou tymiánu a podávejte
    s kousky rajčete a plátky citronu.

  • Fazolový dip s krekry

    Pomazánka
    Autor: Profimedia.cz
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    400 g plechovku bílých fazolí
    2 stroužky česneku
    150 g fety nebo balkánského
    sýra, 1–2 lžíce citronové šťávy
    sůl a mletý pepř
    malý svazek kopru
    salátovou okurku na ozdobu
    slané krekry a řapíky celeru k podávání

    Postup:
    Fazole slejte a rozmixujte s česnekem, sýrem a citronovou šťávou na pastu. Vmíchejte nasekaný kopr. Dochuťte pepřem a, je-li třeba, solí. Podávejte na krekrech a s řapíky celeru. Chuťovky ozdobte koprem a plátky okurky.

  • Sýrová pomazánka


    Pomazánka
    Autor: Profimedia.cz
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    350 g sýra Apetina
    2 lžíce smetany, 3 barevné papriky
    1 malou cibuli, sůl a mletý pepř
    1 lžička brynzy

    Postup:
    Papriky omyjte, rozkrojte, zbavte semeníku a dužinu nakrájejte nadrobno. Brynzu a smetanu vyšlehejte na hladký krém. Vmíchejte většinu pokrájených paprik a cibuli. Osolte, opepřete a podávejte na pečivu ozdobené zbylými paprikami. Pozor, sýr Apetina je ovčí sýr podobný sýru Feta, ale v jemné a roztíratelné konzistenci, proto je ideální na pomazánky. Koupíte ho běžně v supermarketech.

  • Avokádový dip


    Avokádový dip
    Autor: Shutterstock.com
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    2 velká vyzrálá avokáda
    1 limetu nebo citron
    2 lžíce zakysané smetany
    1 chilli papričku
    hrst čerstvého koriandru
    2 stroužky česneku
    sůl a mletý pepř na dochucení

    Postup:
    Avokádo podélně rozpulte, krouživým pohybem vyjměte pecku a lžičkou vyškrábněte ze slupky všechnu dužinu. Rozmačkejte ji vidličkou a pak umíchejte společně s limetovou šťávou, kysanou smetanou, jemně nasekanou chilli papričkou zbavenou semen, utřeným česnekem a nasekaným koriandrem. Osolte a opepřete dle chuti, přikryjte fólií a vychlaďte.

  • Tvarohová pomazánka s rukolou


    Pomazánka
    Autor: Profimedia.cz
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    400 g měkkého tvarohu
    3 lžíce bílého jogurtu
    1 malou salátovou okurku
    sůl a mletý černý pepř
    1 cibulku s natí, 2 hrsti rukoly

    Postup:
    Vyšlehejte tvaroh s jogurtem, solí a trochou pepře na jemný krém. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte, osušte a nasekejte. Cibuli oloupejte, nakrájejte a obojí vmíchejte do tvarohového krému.

  • Pomazánka s vejci a paprikami


    Pomazánka
    Autor: Profimedia.cz
    Na 8 chlebíčků budete potřebovat:

    8 plátků veky
    2 lžíce olivového oleje
    4 vejce
     4 lžíce majonézy
    4 lžíce hustého jogurtu
    1 lžíci citronové šťávy
    1 jarní cibulku
     2 kyselé okurky
    sůl a mletý pepř
    hrst klíčků a barevné papriky

    Postup:
    Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Plátky pečiva pokapejte olejem a opečte dozlatova. Tři vejce nasekejte a promíchejte s majonézou, jogurtem, citronovou šťávou, nadrobno
    Nakrájenými okurkami, bílou částí nasekané cibule, solí a pepřem. Podávejte na opečené vece ozdobené plátkem vejce, klíčky, kostičkami paprik a cibulovou natí.

  • Pomazánka z pečené kachny


    Pomazánka
    Autor: Profimedia.cz
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    300 g pečeného kachního masa
    100 ml bílého suchého vína
    2 lžíce kachního sádla
    1 lžičku dijonské hořčice
    1 cibuli s natí, 4 kyselé okurky
    sůl a mletý pepř

    Postup:
    Z kachního skeletu oberte zbylé maso a umelte ho nebo rozmixujte najemno. Postupně přilévejte víno a rozpuštěné kachní sádlo a šlehejte do jemné pěny. Dochuťte hořčicí, solí, pepřem a pořádně promíchejte. Podávejte s nakrájenou cibulkou a okurkami.

  • Pikantní mrkvová pomazánka

    Mrkvová pomazánka
    Autor: Shutterstock.com
    Pro 4 osoby budete potřebovat

    250 g mrkve
    2 lžíce panenského olivového oleje
    1 lžíci vinného octa
    1 červenou cibuli
    1–2 lžičky cukru nebo medu
    sůl
    špetku mletého chilli
    špetku mletého koriandru
    150 g žervé
    1 červenou cibuli
    Pažitku nebo petrželku

    Postup:
    Cibuli oloupejte, polovinu nakrájejte nadrobno a polovinu na plátky. Mrkev očistěte, nastrouhejte najemno a promíchejte s olivovým olejem, octem, jemně nakrájenou cibulí, cukrem nebo medem, trochou soli a kořením. Vmíchejte žervé, bylinky a podle potřeby dochuťte a ozdobte plátky cibule. Podobně můžete připravit pomazánku z mrkve orestované na olivovém oleji nebo z uvařené a do žervé přidat trochu majonézy.

  • Crostini s tuňákem


    Pomazánka
    Autor: Profimedia.cz
    Na 20 crostini budete potřebovat:

    20 plátků bagety
    2 lžíce olivového oleje
    2 konzervy tuňáka
    2 lžíce kapar
    1 šalotku nebo malou cibuli
    hrst hladkolisté petržele
    1/2 citronu, sůl a mletý pepř

    Postup:
    Plátky bagety pokapejte olejem a opečte je dozlatova. Tuňáka slijte, promíchejte s nasekanými kapary, nadrobno nakrájenou šalotkou, sekanou petrželkou a zbylým olejem. Dochuťte citronovou
    šťávou, solí a pepřem. Podávejte na opečené bagetě.

  • Pomazánka s uzeným lososem


    Lososvá pomazánka
    Autor: Shutterstock.com
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    250 g jemného tvarohu
    125 g uzeného lososa
    1 svazek čerstvého kopru
    1 citron
    1 malou bulvu fenyklu
    sůl a mletý pepř

    Postup:
    Lososa nakrájejte na kousky. Bulvu fenyklu rozčtvrťte, odstraňte tuhý střed a fenykl nakrájejte na tenké plátky. Tvaroh promíchejte s kousky uzeného lososa, nasekaným koprem, citronovou šťávou a fenyklem. Dochuťte solí a pepřem.

  • Pomazánka s pažitkou


    Pažitková pomazánka
    Autor: Shutterstock.com
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    200 g lučiny
    200 g pomazánkového másla
    sůl a mletý pepř
    1 malou cibuli
    1 svazek pažitky

    Postup:
    Promíchejte lučinu, pomazánkové máslo, jemně nakrájenou cibuli a pažitku. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pažitku můžete zaměnit za jiné bylinky nebo pomazánku ochutit křenem.

  • Hermelínová pomazánka


    Hermelínová pomazánka
    Autor: Shutterstock.com
    Pro 4 osoby budete potřebovat:

    2 hermelíny
    1 malý pórek
    100 g trvanlivého salámu
    150 g tvrdého sýra
    4 lžíce majonézy
    4 lžíce zakysané smetany
    sůl a mletý pepř
    2 rajčata
    4 housky k podávání

    Postup:
    Hermelíny i tvrdý sýr nastrouhejte, polovinu tvrdého sýra odložte stranou na ozdobu. Salám nakrájejte nadrobno, několik plátků si nechte stranou. Pórek omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Sýry promíchejte s majonézou, kysanou smetanou, nakrájeným salámem, většinou pórku a osolte a opepřete. Housky rozpulte, namažte pomazánkou a každou obložte plátkem rajčete, kornoutkem salámu s nastrouhaným sýrem a ozdobte pórkem.

Autor: red
Klíčová slova:  jídlo, návštěva, vánoce, pomazánky, recepty
Diskuse ke článku
.