Nepečené cukroví: Dobroty, které stihnete i den před Štědrým dnem
Výhodou nepečeného cukroví je, že je rychle hotové, nepotřebuje uležet, můžete ho tedy dělat na poslední chvíli. No a stejně rychle ze stolu i zmizí!
Marcipánové koule
Marcipánové kouleAutor: David Háva- 250 g dětských kulatých piškotů
- 145 g másla
- 220 g moučkového cukru
- 4 lžíce salka
- 2 lžíce rumu
- 150 g marcipánu
- 1 lžička kakaa
- čokoládová rýže na obalení
Postup:
Piškoty rozdrťte a smíchejte s máslem, cukrem, salkem a rumem. Důkladně promíchejte a tvarujte kuličky o průměru asi 1 a půl centimetru. Marcipán promíchejte s kakaem a vyválejte z něj tenkou placku. Vykrajujte kolečka a obalujte v nich piškotové kuličky. Poté je ještě obalujte v čokoládové rýži.
Tip: Kuličky před obalováním nechte trochu ztuhnout v lednici, budou se vám lépe obalovat.
Nepečený salám
Nepečený salámAutor: David Háva- 320 g piškotů
- 250 g másla
- 2 lžíce rumu
- 60 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 plechovky kondenzovaného mléka
- kokos na obalení
Postup:Máslo smíchejte s cukrem, kakaem a kondenzovaným mlékem. Piškoty nadrťe nahrubo a zakapejte rumem. Spojte je s máslovou směsí a vypracujte tužší hmotu. z té pak vytvarujte váleček, obalte ho v kokosu a zabalte do folie. nechte ztuhnout v chladu a pak nakrájejte na kolečka.
Čokoládové kuličky
Čokoládové kuličkyAutor: David Háva- 125 g strouhaných lískových oříšků
- 1 lžíci másla
- 50 g hořké čokolády
- 50g kakaových sušenek
- čokoládovou polevu
- 100 g kokosu
Postup:
Do mísy dejte oříšky, máslo a nastrouhanou čokoládu. Vše nechte změknout ve vodní lázni. Přidejte nadrcené sušenky a vypracujte tužší hmotu. Tvarujte kuličky a pak je polejte čokoládovou polevou a obalte v kokosu.
Vosí hnízda
Vosí hnízdaAutor: David Háva- 200 g moučkového cukru
- 200 g mletých piškotů
- 1 lžíci kakaa
- 200 g lískových oříšků
- 2 vejce
- 30 piškotů na zalepení
NA KRÉM:
- 120 g másla
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
Postup:
V míse smíchejte moučkový cukr, mleté piškoty, oříšky, kakao a vejce. vypracujte tužší hmotu. Pomocí formičky pak tvarujte úly. Na krém ušlehejte máslo, rum, cukr a žloutky. Naplňte úly a přimáčkněte na piškot.
Kuličky z bílé čokolády
Kuličky z bílé čokoládyAutor: David Háva- 60 g bílé čokolády
- 70 g kokosu
- 50 g másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíci rumu
- kokos na obalení
- mandle na zdobení
Postup:
Do mísy nastrouhejte čokoládu. Přidejte máslo, cukr, rum a kokos. vypracujte hmotu, kterou nechte chvíli v chladu. Pak vytvarujte kuličky, obalte je v kokosu a ozdobte mandlí.