Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Recepty z Prostřeno! Čtvrteční menu pohodové cukrářky Žanety

Uvařte si menu pohodové cukrářky Žanety
18. října 2013 | 14:00

Nekonfliktní Žaneta (32), která ve čtvrtek přivítala soupeřky u sebe doma, není jen na sladké. I když krémový dortík samozřejmě nemohl chybět. Připravila jim špenátovou roládu, jihočeskou kulajdu a zapečenou krkovici se šťouchanými bramborami. Zaujalo vás její menu? Uvařte si ho!

Recpty z prostřeno
Autor: FTV Prima
Špenátová roláda

Ingredience:

400 g mrazeného špenátu
3 vejce
120 g polohrubé mouky
2 stroužky česneku
0,5 lžičky soli

Náplň:
125 g másla
160 g taveného sýra
1 vejce natvrdo
1 cibule
sůl

Postup:
Do povoleného špenátu vmícháme tři žloutky a mouku. Ochutíme a přidáme sníh ušlehaný ze tří bílků. V troubě na plechu pokrytém pečicím papírem upečeme placku, základ naší rolády.
Na náplň vyšleháme máslo a sýr, přidáme nadrobno posekané natvrdo uvařené vejce a nadrobno nakrájenou cibuli. Po upečení natřeme vychlazený plát náplní a stočíme ho do rolády.

Recpty z prostřeno
Autor: FTV Prima
Jihočeská kulajda

Ingredience:

4 brambory
0,5 l mléka
3 vejce
250 ml smetany ke šlehání
5 lžic hladké mouky
2 hrsti sušených hřibů
čerstvý kopr
kmín
sůl a pepř

Postup:
Do litru vroucí vody dáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme a okmínujeme. Houby předem namočíme a dáme vařit k bramborám. Když jsou brambory měkké, uděláme si „závarek“ z hladké mouky a mléka. Zavaříme, promícháme a dále vaříme na mírném ohni asi deset minut. Pak přidáme šlehačku a kopr. Na závěr vlijeme rozkvedlané vejce. Můžeme dochutit octem, cukrem, jak to má kdo rád.

Recpty z prostřeno
Autor: FTV Prima
Zapečená krkovice se šťouchanými bramborami, zeleninový salát

Ingredience:

5 plátků krkovice
2 cibule
300 g anglické slaniny
křen podle chuti
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce instantní jíšky
sůl a pepř

Šťouchané brambory:
1 kg brambor
50 g anglické slaniny nebo špeku
1 cibule
kousek másla nebo sádla

Míchaný zeleninový salát:
1 okurka hadovka
3 barevné papriky
5 rajských jablíček
1 lžíce cukru
1 lžička soli
2–3 lžíce oleje
1 lžíce octa
špetka pepře
100 g balkánského sýra

Postup:
Naklepanou vepřovou krkovici dáme do pekáče, osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí, posypeme nastrouhaným křenem a na kostičky nakrájenou cibulí a slaninou. Pekáč přikryjeme a pečeme necelou hodinu při 180 °C. Pak ještě odkryté dopečeme dorůžova. Do výpeku přidáme trochu instantní jíšky a povaříme šťávu.
K jídlu podáváme vařené brambory, rozšťouchané se slaninou a restovanou cibulkou. Jako další příloha se hodí míchaný šopský salát se zálivkou z oleje a octa. Nastrouhaný balkánský sýr podáváme zvlášť.

Recpty z prostřeno
Autor: FTV Prima
Chutný krémový dortík

Ingredience:

Na piškot:
3 vejce
60 g cukru krupice
90 g polohrubé mouky

Na náplň:
600 ml mléka
2 vanilkové pudinky s pravou vanilkou
120 g cukru krupice
1 máslo

Na dohotovení a ozdobení:
2 smetany ke šlehání
2 lžičky moučkového cukru
nastrouhaná čokoláda
3–4 čerstvé jahody

Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, ručně vmícháme mouku. Pečeme ve vysypané dortové formě při 180 °C asi deset minut. Necháme vychladnout a na piškotový korpus natřeme náplň – mléko s pudinkem a cukrem uvaříme podle návodu a necháme zchladnout. Teprve pak zašleháme máslo. Na vrch moučníku dáme asi dvě třetiny ušlehané smetany a necháme jej vychladit. Ve finále dort ozdobíme zbylou šlehačkou, čokoládou a jahodami.