Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Recepty z Prostřeno! Rafinované menu vás dostane do kolen

16. října 2013 | 13:07

Připravte si rafinovanou kombinaci plněného hermelínu, zeleného chřestu a chlebíčku s celerovým krémem, tomatový krém s parmazánem, krůtí a vepřové maso kořeněné tymiánem a česnekem s pečenými bramborovými dukátky s avokádovým dipem. A nakonec limetkové košíčky s tvarohem, posypané pistáciemi.

Variace předkrmů: Rafinovaná kombinace plněného hermelínu, zeleného chřestu a chlebíčku s celerovým krémem
Autor: FTV Prima
Předkrmy:
Knäckebrot se schwarzvaldskou šunkou, smetanovým krémem a chřestem

Ingredience:
5 plátků knäckebrotu
5 plátku schwarczaldské šunky
5 lžic pomazánkového másla
2 lžíce zakysané smetany
5 stonků zeleného chřestu

Postup:
Smetanu smícháme s pomazánkovým máslem, pomažeme jí plátek knackebrotu, který poklademe natrhanou sušenou šunkou (lépe se to jí), a ozdobíme zeleným chřestem (který předtím povaříme 3 minuty ve vroucí vodě).

Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/ mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Doba vaření chřestu: 3 minuty

Tomatový krém s parmazánem
Autor: FTV Prima

Polévka: Tomatová polévka s parmezánem a bazalkou

Ingredience:
2 velké plechovky loupaných rajčat
150 g parmezánu
čerstvá bazalka
pepř
sůl
300 ml vody

Postup:
Loupaná rajčata rozmačkáme a smícháme s vodou, dochutíme a povaříme, přidáme nasekanou bazalku a ozdobíme strouhaným parmezánem.

Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut

Grilovaná zelenina, krůtí a vepřové plátky, pečený brambor s avokádovým dipem
Autor: FTV Prima
Hlavní chod: Grilovaná zelenina, krůtí a vepřové plátky, pečený brambor s avokádovým dipem

Ingredience:
500 g krůtích prsou
500 g brambor
500 g vepřového masa
sůl
pepř
grilovací koření
olivový olej

Na dip:
1 avokádo
2 stroužky česneku
250 g bílého jogurtu
citronová šťáva
sůl, pepř

Na grilovanou zeleninu:
čerstvá zelenina dle chuti (paprika, rajče, cuketa, lilek, cibule, žampiony, kukuřice, chřest atd.)
olej
sůl, pepř

Postup:
1. Zeleninu nakrájíme na libovolné kousky, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem, grilujeme v troubě na grilu 40 minut při 200 stupních. Brambory si omyjeme, nakrájíme na měsíčky, dochutíme grilovacím kořením a pečeme v troubě doměkka.
2. Maso si jemně naklepeme a naložíme a okořeníme dle chuti. Těsně před podáváním je asi 8 minut grilujeme v kontaktním grilu.
3. Avokádo na dip si oloupeme, rozmačkáme a zakápneme citronovou šťávou, aby nezčernalo. Přidáme rozmačkaný česnek, bílý jogurt a dochutíme  solí a pepřem. Uchováváme v chladu.

Teplota: 200, 180°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká/ mezinárodní
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 30-60 minut, 8 minut (maso)

Dezert: Limetkové košíčky
Limetkové košíčky s tvarohem, posypané pistáciemi
Autor: FTV Prima

Ingredience:

Na piškot:
400 g polohrubé mouky
200 g cukru moučky
100 ml oleje
3 vejce
1 bílý jogurt
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva

Na krém:
500 g tvarohu
potravinářské barvivo
1 limeta
2 lžíce cukru moučka
15 g pistácií

Postup:
Ingredience na piškot smícháme dohromady a naplníme těstem papírové košíčky nebo formičky, pečeme na 180 stupňů 20-30 minut. Tvaroh na krém smícháme s nastrouhanou kůrou a šťávou z jedné limety, s cukrem a zeleným potravinářským barvivem. Po vychladnutí piškotových košíčků je ozdobíme tvarohem, sekanými pistáciemi a plátky limety.

Teplota: 180°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/ mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut  
Čas vaření: 20 minut