Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Recepty z Prostřeno: Italské menu vás nadchne!

Vyzkoušejte italské menu pondělní hostitelky Kateřiny.
14. října 2013 | 13:30

Po kulinářské stránce tentokrát zažijete vyrovnaný týden – se zajímavými recepty, šikovnými kuchařkami a vstřícnými hostitelkami z Jižních Čech. Vyzkoušejte recepty sympatické a sebejisté hostitelky Kateřina z Českých Velenic, která si pro své soupeřky připravila italské menu.

Prostřeno
Autor: FTV Prima
Bruschetta – opékaná bagetka s rajčatovo-bazalkovou směsí a parmezánem

Ingredience:

1 kg keříkových rajčat,
1 plná hrst čerstvé bazalky,
2 stroužky česneku,
5 malých bagetek,
olivový olej,
50 g strouhaného parmezánu,
sůl a pepř

Postup:
Nejdříve rajčata oloupeme. Slupku nařízneme do kříže a v misce je přelijeme převařenou vodou. Oloupená rajčata rozpůlíme, lžící vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Směs zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme nasekanou čerstvou bazalkou. Poté přidáme trochu drceného česneku a dáme vychladit. Před podáváním rozpečeme rozkrojené bagetky, potřeme je stroužkem česneku, poklademe rajčatovou směsí a zasypeme nastrouhaným parmezánem. Můžeme ozdobit lístky čerstvé bazalky.

Prostřeno
Autor: FTV Prima
Rukolový krém s parmezánem a krutonky

Ingredience:

1 balení rukoly,
1 cibule,
5–8 brambor,
kus másla
250 ml smetany ke šlehání,
2 l drůbežího vývaru,
špetka muškátového oříšku,
50 g parmezánu,
5 plátků toustového chleba,
sůl a pepř

Postup:
Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na kousku másla. Když zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájené očištěné brambory a chvíli restujeme společně s cibulí. Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme do změknutí brambor. Pak přihodíme rukolu, zalijeme smetanou a rozmixujeme. Poté dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Při podávání přidáme hoblinky parmezánu a krutonky z bílého pečiva.

Prostřeno
Autor: FTV Prima
Tagliatelle se špenátem a kuřecím masem

Ingredience:

500 g kuřecích prsních řízků,
500 g tagliatelle,
1 balení listového špenátu,
250 ml smetany s více procenty tuku,
3 stroužky česneku,
olivový olej,
sůl a pepř

Postup:
Na olivovém oleji orestujeme kousky kuřecích prsních řízků, maso osolíme a opepříme. Přidáme listový špenát, který po zavadnutí zalijeme smetanou, kterou necháme vyvařit do jemného zhoustnutí. Přidáme česnek, dosolíme, opepříme. Mezitím dáme vařit osolenou vodu na těstoviny a nalijeme do ní několik kapek oleje. Uvaříme tagliatelle (5–7 minut), které po scezení vhodíme do pánve se špenátovou směsí. Vše důkladně promícháme. Podáváme stočené do hnízda s lístky čerstvého špenátu a pár kapkami olivového oleje.

Prostřeno
Autor: FTV Prima
Tiramisu

Ingredience:

400 g (cca 80 ks) cukrářských piškotů,
250 g mascarpone,
3 vejce,
2 lžíce moučkového cukru,
1 šlehačka,
1 vanilkový cukr,
1 ztužovač šlehačky (Smetafix),
1 hrnek silné kávy,
1 malý panák rumu,
holandské kakao

Postup:
V misce ušleháme žloutky s moučkovým cukrem a lžící horké vody. Přidáme mascarpone, vyšlehaný sníh ze zbylých bílků a šlehačku ušlehanou s vanilkovým cukrem a ztužovačem. Do formy klademe cukrářské piškoty, které polijeme silnou kávou s kapkou rumu. Na ně navrstvíme krém, který zasypeme holandským kakaem. Opakujeme až do úplného zaplnění formy.

Klíčová slova: recept, prostřeno
Diskuse ke článku
.
Související články