Sobota 19. září 2020
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 20°C

Rýžový chlebíček 10x jinak: Obložený vám bude chutnat

  • Saháme po něm místo pečiva k snídani, chroupeme ho, když nás honí mlsná. Co si ho ale zkusit dát k lehkému obědu, obložený třeba sušenou šunkou, salsou nebo pomazánkou z uzené makrely?
    31. července 2013 | 06:00

    Je dietní a přesto plný energie. Saháme po něm místo pečiva k snídani, chroupeme ho, když nás honí mlsná. Co si ho ale zkusit dát k lehkému obědu, obložený třeba sušenou šunkou, salsou nebo pomazánkou z uzené tresky?  Skvělý je naslano, ale i nasladko. Vyzkoušejte naše recepty!

  • S chorizem, roketou a cibulovým chutney


    Chorizo
    Uspokojte touhu po obložených chlebíčkách těmito španělskou kuchyní inspirovanými rýžovými chlebíčky. Vrstva pikantního chutney z červené cibule, čerstvé křupavé rokety a paprikového salámu chorizo vašim chuťovým buňkám zaručí úžasný zážitek. Delicioso!

    Budete potřebovat:

    30 g chutney z červené cibule
    šťávu z citronu
    hrst rokety
    4 lžíce extra panenského olivového oleje
    12 silnějších plátků salámu chorizo
    3 lehce solené rýžové chlebíčky

    Postup:
    Pokapejte listy rokety olivovým olejem a citronovou šťávou. Na plátky rýžového chleba dejte velkorysou vrstvu cibulového chutney, přidejte ochucenou roketu a plátky voňavého choriza.

  • Se smetanovým sýrem, parmskou šunkou a fíky


    Rýžový chlebíček
    Dodejte svým rýžovým chlebíčkům trochu italské atmosféry a chuti tím, že zkombinuje výtečnou parmskou šunkou a sladké, šťavnaté fíky. Tohle malé potěšení si snadno připravíte v práci. Skvěle se hodí k odpolední svačině.

    Budete potřebovat:

    100 g smetanového sýra
    8 plátků parmské šunky
    2 velké fíky
    balsamico
    4 nesolené rýžové chlebíčky

    Postup:
    Plátky chleba pomažte silnou vrstvu sýra a přiklopte dvěma plátky parmské šunky. Fíky nařežte na čtvrtky, dvě nebo tři položte na chlebíček a zakápněte octem balsamico.

  • S pikantní salsou a guacamole


    Rýžový chlebíček
    Tyhle v mexickém stylu připravené chlebíčky naložené salsou a guacamole jsou ideální pro svačinku v kanceláři, a to mnohem víc, než kalorické nachos. Navíc tělu prospějete výživnými rajčaty a avokádem - takže se pusťte do krájení!

    Na salsu budete potřebovat:

    5 oloupaných a jemně nasekaných velkých rajčat
    ½ najemno nakrájené červené cibule
    hrst nasekaného čerstvého koriandru
    kůru a šťávu z limetky
    sůl a pepř

    Na guacamole budete potřebovat:

    1 zralé avokádo
    1 jemně nasekané velké oloupané rajče
    ½ najemno nakrájené červené cibule
    hrst nasekaného čerstvého koriandru
    kůru a šťávu z limetky
    sůl a pepř

    Postup:
    Jemně nakrájejte rajčata a cibuli na salsu, nasekejte koriandr. Smíchejte s kůrou a šťávou z limetky a dochuťte solí a pepřem. Nechte v lednici několik hodin odležet.

    Na guacamole vydlabejte dužinu z avokáda do mísy. Přidejte kůru a šťávu z limetky a vidličkou hmotu rozmačkejte. Přidejte nakrájená rajčata, červenou cibuli a koriandr. Ochuťte solí a pepřem.

    ½ najemno nakrájené červené cibule
    hrst nasekaného čerstvého koriandru
    kůru a šťávu z limetky
    sůl a pepř

  • S pomazánkou z uzené makrely


    Makrela kuchaná v marinádě
    Toto jídlo je neuvěřitelně rychlé, snadné na přípravu a ideální pro lehký oběd! Makrela je navíc výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin a antioxidačního selenu.

    Budete potřebovat:

    200 g uzené makrely nebo jiné uzené ryby
    100 g smetanového sýra
    1 lžička křenu nebo křenové omáčky
    hrst nadrobno nasekané pažitky
    kůra z celého citronu a šťáva z poloviny
    sůl a pepř
    plátky okurky na ozdobu
    3 rýžové chlebíčky

    Postup:
    Rozmixujte všechny přísady v mixéru, až budete mít hrubou pastu. Pomazánku pak namažte na chlebíčky a dozdobte dlouhým plátkem chlazené okurky.

  • S krevetami a zakysanou chilli smetanou


    krevety
    Připravte si Thajskem inspirované rýžové chlebíčky na pikantní svačinu. Pokud nemáte rádi pálivé, nebojte se přidat trochu víc zakysané smetany.

    Budete potřebovat:

    1 lžička nasekaných chilli papriček
    kůra z limetky
    hrst nasekaného čerstvého koriandru
    150 g zakysané smetany
    sůl a pepř
    150 g vařených krevet
    opražená sezamová semínka
    3 rýžové chlebíčky

    Postup:
    Smíchejte chilli, kůru z limetky a koriandr se zakysanou smetanou. Ochuťte solí a pepřem a směs nandejte na své rýžové chlebíčky. Dozdobte vařenými krevetami a posypejte opraženými sezamovými semínky.

  • S grilovaným kozím sýrem a pečenými paprikami


    Kozí sýr Pucala
    Krémovou texturu kozího sýra dokonale doplňují pikantní pečené červené a žluté papriky. Máte-li chuť, ještě teplé je pokropte octem balsamico pro vyváženější chuť.

    Budete potřebovat:

    2 velké červené papriky
    2 velké žluté papriky
    4 lžíce extra panenského olivového oleje
    200 g jemného kozího sýra
    sůl a pepř
    calsamico
    3 kukuřičné chlebíčky

    Postup:
    Očištěné papriky dejte do pekáče, polijte olivovým olejem a pečte po dobu 20 minut. Rozkrájejte kozí sýr na kolečka a vložte pod mírně rozpálený gril na dobu 2 až 3 minuty. Na plátky rýžového chleba dejte opečené papriky, grilovaný sýr, osolte, opepřete a úpkaúejte olivovým olejem. Nakonec vše můžete ještě pokropit balsamico octem.

  • S exotickým kuřecím salátem


    Pomazánka s cibulí a šunkou
    Jde o variantu klasického sendviče s kuřecím masem. Skvělý je tenhle chlebíček obložený čerstvou rukolou a posypaný čerstvě namletým černým pepřem.

    Budete potřebovat:

    25 g majonéza
    25 g zakysané smetany
    30 g mangového chutney
    ½ lžičky kari koření
    ½ lžičky limetkové kůry
    2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
    1/4 lžičky soli
    250 g kuřecího masa bez kůže, uvařeného a nakrájeného na kostičky
    hrst čerstvé roketa
    1 lžíce mandlových lupínků
    balení rýžových chlebíčků

    Postup:
    Smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, mangové chutney, kari koření, kůru a šťávu z limetky a sůl ve velké míse. Přidejte kuřecí maso a dobře promíchejte. Zakryjte a až do servírování uložte do chladničky. Před podáváním podle chuti posypejte chlebíčky plátky mandlí.

  • S banány a karamelem


    Ilustrační foto. Muslimky by podle šejka neměly vůbec sahat na banány
    Karamelové rýžové chlebíčky patří mezi hodně oblíbené, zvlášť když je doplníte křupavými ořechy, karamelem, banány a smetanou. Tenhle revept sice není nejzdravější, ani nejdietnější, ale zaručeně uspokojí vaši chuť na sladké!

    Budete potřebovat:

    1 banán (rozříznutý podélně na polovinu)
    25 g cukru krupice
    1 vanilkový lusk
    15 g másla
    3 karamelové rýžové chlebíčky
    hrst nasekaných ořechů
    50 g šlehačky

    Postup:
    V pánvi na mírném plameni zahřívejte cukr asi po dobu 1-2 minut než začne na okrajích karamelizovat. Míchejte dřevěnou vařečkou dokud se cukr nezmění na hmotu zlaté jantarové barvy. Pokračujte ve vaření, ale dávejte pozor, aby nezhořkl. Pak sejměte pánev z ohně a vmíchejte máslo, vanilku a 2 lžíce studené vody, aby se zastavilo vaření. Přidejte banány stranou řezu dolů a vráťte pánev na oheň; vařte po dobu 1-2 minut a pak banány otočte, aby měly karamelovou barvu ze všech stran. Na chlebíčky dejte plátky banánu v karamelu, dozdobte šlehačkou a posypejte strouhanými ořechy. Báječné!

  • S čokoládou a jahodami

    Rýžový chlebíček
    Uspokojit chuť na sladké je někdy skutečně těžké. Ale zkuste si někdy dát rýžový chlebíček máčený v hořké čokoládě s hrstí malin, borůvek a jahod. Už nikdy nebudete chtít nic jiného...

    Budete potřebovat:

    3 tenké rýžové chlebíčky máčené v jořké čokoládě
    150 g nasekaných bobulí (například jahody, maliny nebo borůvky)
    pár lístků nasekané máty
    lžička medu

    Postup:
    Nakrájejte ovoce a listy máty, promíchejte a přidejte trochu medu. Lžící pak směs nandejte na chlebíčky obalené v čokoládě.

  • S borůvkami a řeckým jogurtem


    Rýžový chlebíček
    Tyto borůvkovo-jogurtové rýžové chlebíčky jsou plné antioxidantů, vápníku a vitamínů. Jsou ideální na snídani - a oběd také! Ve skutečnosti je můžete konzumovat v kteroukoli denní dobu...

    Budete potřebovat:

    150 g borůvek
    3 lžíce řeckého jogurtu
    1 lžičku medu
    3 rýžové chlebíčky (mohou být třeba jogurtové)
    trocha nasekané máty (na přání)

    Postup:
    Na každý chlebíček dejte lžíci řeckého jogurtu a hrst borůvek. Zakápněte medem a posypejte trochou nasekané máty.

Klíčová slova: recept, rýžový chlebíček
Diskuse ke článku
.