Rýžový chlebíček 10x jinak: Obložený vám bude chutnat
Je dietní a přesto plný energie. Saháme po něm místo pečiva k snídani, chroupeme ho, když nás honí mlsná. Co si ho ale zkusit dát k lehkému obědu, obložený třeba sušenou šunkou, salsou nebo pomazánkou z uzené tresky? Skvělý je naslano, ale i nasladko. Vyzkoušejte naše recepty!
S chorizem, roketou a cibulovým chutney
Uspokojte touhu po obložených chlebíčkách těmito španělskou kuchyní inspirovanými rýžovými chlebíčky. Vrstva pikantního chutney z červené cibule, čerstvé křupavé rokety a paprikového salámu chorizo vašim chuťovým buňkám zaručí úžasný zážitek. Delicioso!
ChorizoAutor: Shutterstock.com
Budete potřebovat:30 g chutney z červené cibule
šťávu z citronu
hrst rokety
4 lžíce extra panenského olivového oleje
12 silnějších plátků salámu chorizo
3 lehce solené rýžové chlebíčky
Postup:
Pokapejte listy rokety olivovým olejem a citronovou šťávou. Na plátky rýžového chleba dejte velkorysou vrstvu cibulového chutney, přidejte ochucenou roketu a plátky voňavého choriza.Se smetanovým sýrem, parmskou šunkou a fíky
Dodejte svým rýžovým chlebíčkům trochu italské atmosféry a chuti tím, že zkombinuje výtečnou parmskou šunkou a sladké, šťavnaté fíky. Tohle malé potěšení si snadno připravíte v práci. Skvěle se hodí k odpolední svačině.
Rýžový chlebíčekAutor: Shutterstock.com
Budete potřebovat:100 g smetanového sýra
8 plátků parmské šunky
2 velké fíky
balsamico
4 nesolené rýžové chlebíčky
Postup:
Plátky chleba pomažte silnou vrstvu sýra a přiklopte dvěma plátky parmské šunky. Fíky nařežte na čtvrtky, dvě nebo tři položte na chlebíček a zakápněte octem balsamico.S pikantní salsou a guacamole
Tyhle v mexickém stylu připravené chlebíčky naložené salsou a guacamole jsou ideální pro svačinku v kanceláři, a to mnohem víc, než kalorické nachos. Navíc tělu prospějete výživnými rajčaty a avokádem - takže se pusťte do krájení!
Rýžový chlebíčekAutor: Shutterstock.com
Na salsu budete potřebovat:5 oloupaných a jemně nasekaných velkých rajčat
½ najemno nakrájené červené cibule
hrst nasekaného čerstvého koriandru
kůru a šťávu z limetky
sůl a pepř
Na guacamole budete potřebovat:1 zralé avokádo
1 jemně nasekané velké oloupané rajče
½ najemno nakrájené červené cibule
hrst nasekaného čerstvého koriandru
kůru a šťávu z limetky
sůl a pepřPostup:
Jemně nakrájejte rajčata a cibuli na salsu, nasekejte koriandr. Smíchejte s kůrou a šťávou z limetky a dochuťte solí a pepřem. Nechte v lednici několik hodin odležet.
Na guacamole vydlabejte dužinu z avokáda do mísy. Přidejte kůru a šťávu z limetky a vidličkou hmotu rozmačkejte. Přidejte nakrájená rajčata, červenou cibuli a koriandr. Ochuťte solí a pepřem.½ najemno nakrájené červené cibule
hrst nasekaného čerstvého koriandru
kůru a šťávu z limetky
sůl a pepřS pomazánkou z uzené makrely
Toto jídlo je neuvěřitelně rychlé, snadné na přípravu a ideální pro lehký oběd! Makrela je navíc výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin a antioxidačního selenu.
Makrela kuchaná v marináděAutor: Foto Blesk – Jiří Hadač, Isifa
Budete potřebovat:200 g uzené makrely nebo jiné uzené ryby
100 g smetanového sýra
1 lžička křenu nebo křenové omáčky
hrst nadrobno nasekané pažitky
kůra z celého citronu a šťáva z poloviny
sůl a pepř
plátky okurky na ozdobu
3 rýžové chlebíčky
Postup:
Rozmixujte všechny přísady v mixéru, až budete mít hrubou pastu. Pomazánku pak namažte na chlebíčky a dozdobte dlouhým plátkem chlazené okurky.S krevetami a zakysanou chilli smetanou
Připravte si Thajskem inspirované rýžové chlebíčky na pikantní svačinu. Pokud nemáte rádi pálivé, nebojte se přidat trochu víc zakysané smetany.
krevetyAutor: Shutterstock.com
Budete potřebovat:1 lžička nasekaných chilli papriček
kůra z limetky
hrst nasekaného čerstvého koriandru
150 g zakysané smetany
sůl a pepř
150 g vařených krevet
opražená sezamová semínka
3 rýžové chlebíčky
Postup:
Smíchejte chilli, kůru z limetky a koriandr se zakysanou smetanou. Ochuťte solí a pepřem a směs nandejte na své rýžové chlebíčky. Dozdobte vařenými krevetami a posypejte opraženými sezamovými semínky.S grilovaným kozím sýrem a pečenými paprikami
Krémovou texturu kozího sýra dokonale doplňují pikantní pečené červené a žluté papriky. Máte-li chuť, ještě teplé je pokropte octem balsamico pro vyváženější chuť.
Kozí sýr PucalaAutor: z knihy Káva - Putování za tajemstvím kávových specialit, vydalo Nescafé
Budete potřebovat:2 velké červené papriky
2 velké žluté papriky
4 lžíce extra panenského olivového oleje
200 g jemného kozího sýra
sůl a pepř
calsamico
3 kukuřičné chlebíčky
Postup:
Očištěné papriky dejte do pekáče, polijte olivovým olejem a pečte po dobu 20 minut. Rozkrájejte kozí sýr na kolečka a vložte pod mírně rozpálený gril na dobu 2 až 3 minuty. Na plátky rýžového chleba dejte opečené papriky, grilovaný sýr, osolte, opepřete a úpkaúejte olivovým olejem. Nakonec vše můžete ještě pokropit balsamico octem.S exotickým kuřecím salátem
Jde o variantu klasického sendviče s kuřecím masem. Skvělý je tenhle chlebíček obložený čerstvou rukolou a posypaný čerstvě namletým černým pepřem.
Pomazánka s cibulí a šunkouAutor: Michal Protivanský
Budete potřebovat:25 g majonéza
25 g zakysané smetany
30 g mangového chutney
½ lžičky kari koření
½ lžičky limetkové kůry
2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
1/4 lžičky soli
250 g kuřecího masa bez kůže, uvařeného a nakrájeného na kostičky
hrst čerstvé roketa
1 lžíce mandlových lupínků
balení rýžových chlebíčků
Postup:
Smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, mangové chutney, kari koření, kůru a šťávu z limetky a sůl ve velké míse. Přidejte kuřecí maso a dobře promíchejte. Zakryjte a až do servírování uložte do chladničky. Před podáváním podle chuti posypejte chlebíčky plátky mandlí.S banány a karamelem
Karamelové rýžové chlebíčky patří mezi hodně oblíbené, zvlášť když je doplníte křupavými ořechy, karamelem, banány a smetanou. Tenhle revept sice není nejzdravější, ani nejdietnější, ale zaručeně uspokojí vaši chuť na sladké!
Ilustrační foto. Muslimky by podle šejka neměly vůbec sahat na banányAutor: Profimedia.cz
Budete potřebovat:1 banán (rozříznutý podélně na polovinu)
25 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
15 g másla
3 karamelové rýžové chlebíčky
hrst nasekaných ořechů
50 g šlehačky
Postup:
V pánvi na mírném plameni zahřívejte cukr asi po dobu 1-2 minut než začne na okrajích karamelizovat. Míchejte dřevěnou vařečkou dokud se cukr nezmění na hmotu zlaté jantarové barvy. Pokračujte ve vaření, ale dávejte pozor, aby nezhořkl. Pak sejměte pánev z ohně a vmíchejte máslo, vanilku a 2 lžíce studené vody, aby se zastavilo vaření. Přidejte banány stranou řezu dolů a vráťte pánev na oheň; vařte po dobu 1-2 minut a pak banány otočte, aby měly karamelovou barvu ze všech stran. Na chlebíčky dejte plátky banánu v karamelu, dozdobte šlehačkou a posypejte strouhanými ořechy. Báječné!S čokoládou a jahodami
Uspokojit chuť na sladké je někdy skutečně těžké. Ale zkuste si někdy dát rýžový chlebíček máčený v hořké čokoládě s hrstí malin, borůvek a jahod. Už nikdy nebudete chtít nic jiného...
Rýžový chlebíčekAutor: Shutterstock.com
Budete potřebovat:
3 tenké rýžové chlebíčky máčené v jořké čokoládě
150 g nasekaných bobulí (například jahody, maliny nebo borůvky)
pár lístků nasekané máty
lžička medu
Postup:
Nakrájejte ovoce a listy máty, promíchejte a přidejte trochu medu. Lžící pak směs nandejte na chlebíčky obalené v čokoládě.S borůvkami a řeckým jogurtem
Tyto borůvkovo-jogurtové rýžové chlebíčky jsou plné antioxidantů, vápníku a vitamínů. Jsou ideální na snídani - a oběd také! Ve skutečnosti je můžete konzumovat v kteroukoli denní dobu...
Rýžový chlebíčekAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat:
150 g borůvek
3 lžíce řeckého jogurtu
1 lžičku medu
3 rýžové chlebíčky (mohou být třeba jogurtové)
trocha nasekané máty (na přání)
Postup:
Na každý chlebíček dejte lžíci řeckého jogurtu a hrst borůvek. Zakápněte medem a posypejte trochou nasekané máty.
