Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Řízky 12x jinak aneb Netradiční proměny české klasiky

  • Řízky
    7. července 2013 | 07:00

    Šťavnatý a dobře propečený řízek patří k evergreenům naší kuchyně. Vychutnejte si ho i jinak, než klasicky v trojobalu! Připravily jsme pro vás oblíbený „schnitzel“ v rozmanitých variacích.

  • Ořechové kotlety

    Řízky
    Autor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    6 plátků vepřového masa
    100 g vlašských ořechů
    šťávu z jednoho citronu
    1 cibuli
    50 g másla
    200 ml smetany na vaření
    sůl, pepř
    kajenský pepř

    Postup:

    1. Ořechová jádra nasekejte. Maso naklepejte, osolte, opepřete a opečte na másle po obou stranách 7 minut. Odložte je na teplé místo.

    2. Do výpeku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, šťávu z citronu, ořechy, kajenský pepř a nechte přikryté pokličkou. Přidejte smetanu a na mírném ohni krátce povařte.

    3. Maso podávejte s rýží, přelijte ořechovo-smetanovou omáčkou a ozdobte ořechy a čerstvou petrželovou natí.

    Náš tip:
    Vlašské ořechy můžete nahradit sekanými mandlemi a místo kajenského pepře můžete použít mleté chilli.

    Doba přípravy: 15 minut
    Doba smažení: 8 minut

  • Řízky se sýrem a rychlým švestkovým kompotem

    Řízky
    Autor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    2 vepřové řízky (po 140 g)
    2 lžíce hladké mouky
    2 plátky sýra
    1 vejce
    40 g kukuřičných lupínků
    sůl, pepř
    olej na smažení

    na švestkový kompot:
    150 g švestek
    1 lžičku másla
    1 lžíci balzamikového octa

    Postup:

    1. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Krátce je osmahněte na rozpuštěném másle a zastříkněte balzamikovým octem. Sejměte z ohně a nechte vychladnout.

    2. Řízky naklepejte, položte na ně sýr a přehněte napůl. Osolte je, opepřete a obalte v mouce, rozšlehaném vejci a kukuřičných lupínkách.

    3. Usmažte je v rozpáleném oleji dozlatova 3 až 4 minuty z každé strany. Nechte okapat na papírovém ubrousku a podávejte se švestkovým kompotem.

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba smažení: 8 minut

  • Vepřové řízky s brynzou


    Řízky
    Autor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    4 plátky vepřové kýty
    150 g brynzy
    2 lžíce rozpuštěného másla
    hladkou mouku a strouhanku

    na obalování:
    2 vejce
    2 lžíce petrželové natě
    2 lžíce pažitky
    olej na smažení
    sůl, pepř

    Postup:

    1. Maso omyjte, osušte, naklepejte, osolte a potřete máslem. Brynzu promíchejte s nasekanou petrželovou natí a navrstvěte na plátky masa, které přehnete na polovinu, a spojte párátky.

    2. Maso obalte v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance, kterou dobře přimáčkněte.

    3. Na rozehřátém oleji je usmažte po obou stranách dozlatova. Podávejte
    s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a hlávkovým nebo okurkovým salátem.

    Náš tip:
    Maso vložte do mikrotenového sáčku a pak teprve naklepejte, vaše kuchyně tak zůstane čistá.

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba smažení: 10 minut

  • Přírodní telecí řízek s fazolkami

    Řízky
    Autor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    450 g zelených fazolových lusků
    6 tenkých telecích řízků (asi po 100 g)
    3 chemicky neošetřené citrony
    olivový olej
    sůl, pepř
    1 svazek pažitky

    Postup:

    1. Fazolové lusky opláchněte, zbavte stopek a vařte 5 až 7 minut v osolené
    vodě. Propláchněte je ve studené vodě a nechte okapat. Jeden citron důkladně omyjte v teplé vodě, osušte, odkrojte konce a nakrájejte na šest koleček.

    2. Řízky naklepejte, osolte a opepřete. Do středu každého plátku položte kolečko citronu a část fazolových lusků. Stočte a spojte párátkem.

    3. Rolky položte na plech vymazaný olivovým olejem, pokapejte šťávou ze dvou citronů, trochou olivového oleje a polévkovou lžící vody. Pečte ve vyhřáté troubě. V průběhu pečení je pravidelně potírejte vypečenou šťávou a před podáváním ozdobte pažitkou.

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba smažení: 25 minut

  • Řízky pod jablečnou peřinou

    Řízky pod jablečnou peřinou
    Autor: z knihy "Recepty ze života (15)", vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    4 řízky z vepřové kýty
    hladkou mouku na obalování
    4 plátky tvrdého sýra
    olej na smažení
    4 plátky anglické slaniny
    2 jablka
    vodu na podlití
    sůl, pepř

    Postup:

    1. Maso omyjte, naklepejte, osolte, opepřete a nechte chvíli uležet. Maso obalte v hladké mouce a zprudka opečte po obou stranách.

    2. Plátky opečeného masa rozložte na pekáč a zalijte vypečenou šťávou. Na každý řízek položte plátek slaniny a jablka. Připravené maso podlijte vodou tak, aby ve šťávě bylo ponořené jen maso, nikoliv slanina a jablka. Dejte péct do předem vyhřáté trouby.

    3. Před koncem pečení položte na každý řízek plátek sýra a nechte zapéct ještě 5 minut. Podávejte s bramborovou kaší nebo s rýží.

    Náš tip:
    K přípravě se hodí i kuřecí nebo krůtí maso.

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 25 minut

  • Křenovo-hořčicové řízky

    Řízky
    Autor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    4 vepřové řízky
    4 lžíce křenu
    4 lžíce hořčice
    hladkou mouku na obalování
    sůl, pepř
    olej na smažení

    Postup:

    1. Maso omyjte, osušte a naklepejte. Pokud jsou plátky velké, můžete je i překrojit a připravit větší množství menších kusů. Nastrouhaný křen a hořčici vymíchejte v misce na hladký krém. Dejte přednost čerstvému křenu, který má větší říz.

    2. Naklepané řízky mírně osolte, opepřete a namočte do směsi hořčice a křenu. Takto připravené je ještě obalte v mouce, obal přitiskněte a řízky smažte v rozehřátém oleji dozlatova.

    Náš tip:
    Jako přílohu můžete podávat chléb a pivní omáčku. Nakrájejte dvě cibule,
    zpěňte je na másle, polovinu odeberte, zbylou polovinu zalijte trochou piva a vařte, dokud se cibule nezačne rozpadat. Dochuťte solí, pepřem a hořčicí. Přidejte druhou polovinu cibule a podávejte teplé.

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba smažení: 10 minut

  • Houbové řízky z hlívy ústřičné

    Řízky
    Autor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    12 velkých kloboučků hlívy ústřičné
    2 vejce
    sůl, mletý pepř
    hladkou mouku a strouhanku
    na obalování
    olej na smažení

    Postup:

    1. Kloboučky hub pečlivě zbavte nečistot a otřete papírovou utěrkou. Vejce rozšlehejte, osolte a opepřete.

    2. Houby postupně obalte v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích a na závěr ve strouhance.

    3. Hlívové řízky smažte na rozpáleném oleji dozlatova, vyjměte je na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk, a teplé podávejte ozdobené kolečky červené cibule.

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba smažení: 10 minut

  • Sójové řízky plněné žampiony

    Řízky
    Autor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    200 g žampionů
    205 g sójových plátků
    200 ml zeleninového vývaru
    1 lžíci másla
    sůl, pepř
    2 vejce
    hladkou mouku, strouhanku
    ovesné vločky na obalování
    olej na smažení

    Postup:

    1. Sójové plátky zalijte vroucím vývarem a nechte 20 minut stát, potom je vyjměte. Žampiony očistěte, nakrájejte nadrobno, osolte, opepřete a opečte na másle.

    2. Do plátků nařízněte otvor, aby vznikla kapsa, naplňte ji žampiony, konce spojte párátky a obalte v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a na závěr ve směsi strouhanky a ovesných vloček.

    3. Řízky smažte na rozpáleném oleji dozlatova, dejte je na papírový ubrousek, aby se dobře vsákl přebytečný tuk. Podávejte se zeleninovým salátem.

    Doba přípravy: 40 minut
    Doba smažení: 10 minut

  • Řízky se sardelovým očkem


    Řízky se sardelovým očkem
    Autor: z knih Recepty ze života (11) a (13) vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    4 vepřové řízky
    4 sardelová očka
    4 lístky máty peprné
    1 rajče
    2 stroužky česneku
    olej
    sůl

    Postup:

    1. Řízky naklepejte a po jedné straně potřete prolisovaným česnekem.

    2. Do středu každého položte rozvinuté sardelové očko, omytý mátový lístek a měsíček oloupaného rajčete.

    3. Maso přeložte napůl, okraje spojte párátky a na horkém oleji opečte z obou stran dozlatova. Podávejte s pečenými bramborami a se zeleninovou přílohou.

    Doba přípravy: 25 minut

  • Kuřecí kapsa plněná paprikou a sýrem


    Řízek
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    4 kuřecí prsa
    4 plátky prorostlé slaniny
    200 ml drůbežího vývaru
    půlku červené a půlku zelené papriky
    50 g tvrdého sýra
    olej na smažení
    1 šálek smetany
    2 stroužky česneku
    sůl, pepř

    Postup:

    1. Papriky nakrájejte na drobné kostičky a osmahněte je na oleji, přidejte prolisovaný česnek a špetku soli.

    2. Každý řízek osolte, opepřete a po straně nařízněte tak, aby vznikla kapsa. Na plátek slaniny navršte lžíci osmažené paprikové směsi, 1 hranolek sýra, slaninu opatrně zaviňte a vložte rolku do připraveného otvoru v mase. Kapsy zafixujte párátky nebo nití a smažte na rozpáleném oleji.

    3. Přilijte vývar a duste asi 15 minut. Pak maso vyjměte. Do vývaru přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Maso přelijte omáčkou a podávejte s rýží nebo s těstovinami.

  • Podhradské telecí řízky


    Telecí kapsa
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat  (pro 4 osoby): 

    500 g telecí kýty
    200 g sterilovaných žampionů
    100 g drůbeží paštiky
    100 g sterilovaného hrášku
    mletý černý pepř
    sůl

    Postup:

    1. Maso odblaňte, omyjte, osušte a rozkrájejte na 4 plátky.

    2. Důkladně je naklepejte, osolte, opepřete a potřete paštikou. Na každý plátek dejte lžíci žampionů nakrájených nadrobno, maso přeložte na polovinu a po stranách spojte párátky.

    3. Masové kapsy opečte po obou stranách na rozpáleném oleji, podlijte horkou vodou a zakryté duste asi 15 minut. Potom přidejte scezený hrášek a duste doměkka.

  • Plněné kotlety se sýrovou omáčkou

    Plněné řízky
    Autor: z knih Recepty ze života 10, 15, Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    4 plátky karé s kostí (po 150 g)
    4 plátky uzené slaniny
    1 větší pór
    olej
    sůl, pepř

    na omáčku:
    100 g sýra Niva
    250 ml mléka
    1 lžičku Maizeny
    1 lžičku másla
    sůl

    Postup:

    1. Kotlety mírně naklepejte, osolte a po stranách nařízněte, aby vznikla "kapsa".

    2. Pór očistěte, chvíli povařte v osolené vodě a nakrájejte na čtyři stejně dlouhé kusy. Každý zabalte do slaniny a vložte do "kapsy". Otvory uzavřete párátky, maso zaprašte pepřem a obalte v mouce.

    3. Na rozehřátém oleji maso po obou stranách zprudka osmažte a pak na mírném ohni smažte doměkka. Hotové vyjměte na předehřátý talíř.

    4. Mléko přiveďte k varu, přidejte sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Maizenu rozmíchejte ve lžičce vody a vlijte do omáčky. Ochuťte ji a nakonec přidejte máslo. Před podáváním maso přelijte omáčkou.

Autor: archiv
Klíčová slova:  recepty, řízek
Diskuse ke článku
.