Řízky 12x jinak aneb Netradiční proměny české klasiky
Šťavnatý a dobře propečený řízek patří k evergreenům naší kuchyně. Vychutnejte si ho i jinak, než klasicky v trojobalu! Připravily jsme pro vás oblíbený „schnitzel“ v rozmanitých variacích.
Ořechové kotlety
ŘízkyAutor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia6 plátků vepřového masa
100 g vlašských ořechů
šťávu z jednoho citronu
1 cibuli
50 g másla
200 ml smetany na vaření
sůl, pepř
kajenský pepřPostup:
1. Ořechová jádra nasekejte. Maso naklepejte, osolte, opepřete a opečte na másle po obou stranách 7 minut. Odložte je na teplé místo.
2. Do výpeku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, šťávu z citronu, ořechy, kajenský pepř a nechte přikryté pokličkou. Přidejte smetanu a na mírném ohni krátce povařte.
3. Maso podávejte s rýží, přelijte ořechovo-smetanovou omáčkou a ozdobte ořechy a čerstvou petrželovou natí.
Náš tip:
Vlašské ořechy můžete nahradit sekanými mandlemi a místo kajenského pepře můžete použít mleté chilli.
Doba přípravy: 15 minut
Doba smažení: 8 minutŘízky se sýrem a rychlým švestkovým kompotem
ŘízkyAutor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia2 vepřové řízky (po 140 g)
2 lžíce hladké mouky
2 plátky sýra
1 vejce
40 g kukuřičných lupínků
sůl, pepř
olej na smaženína švestkový kompot:
150 g švestek
1 lžičku másla
1 lžíci balzamikového octaPostup:
1. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Krátce je osmahněte na rozpuštěném másle a zastříkněte balzamikovým octem. Sejměte z ohně a nechte vychladnout.
2. Řízky naklepejte, položte na ně sýr a přehněte napůl. Osolte je, opepřete a obalte v mouce, rozšlehaném vejci a kukuřičných lupínkách.
3. Usmažte je v rozpáleném oleji dozlatova 3 až 4 minuty z každé strany. Nechte okapat na papírovém ubrousku a podávejte se švestkovým kompotem.
Doba přípravy: 10 minut
Doba smažení: 8 minutVepřové řízky s brynzou
ŘízkyAutor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia4 plátky vepřové kýty
150 g brynzy
2 lžíce rozpuštěného másla
hladkou mouku a strouhankuna obalování:
2 vejce
2 lžíce petrželové natě
2 lžíce pažitky
olej na smažení
sůl, pepřPostup:
1. Maso omyjte, osušte, naklepejte, osolte a potřete máslem. Brynzu promíchejte s nasekanou petrželovou natí a navrstvěte na plátky masa, které přehnete na polovinu, a spojte párátky.
2. Maso obalte v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance, kterou dobře přimáčkněte.3. Na rozehřátém oleji je usmažte po obou stranách dozlatova. Podávejte
s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a hlávkovým nebo okurkovým salátem.
Náš tip:
Maso vložte do mikrotenového sáčku a pak teprve naklepejte, vaše kuchyně tak zůstane čistá.
Doba přípravy: 30 minut
Doba smažení: 10 minutPřírodní telecí řízek s fazolkami
ŘízkyAutor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia450 g zelených fazolových lusků
6 tenkých telecích řízků (asi po 100 g)
3 chemicky neošetřené citrony
olivový olej
sůl, pepř
1 svazek pažitkyPostup:
1. Fazolové lusky opláchněte, zbavte stopek a vařte 5 až 7 minut v osolené
vodě. Propláchněte je ve studené vodě a nechte okapat. Jeden citron důkladně omyjte v teplé vodě, osušte, odkrojte konce a nakrájejte na šest koleček.2. Řízky naklepejte, osolte a opepřete. Do středu každého plátku položte kolečko citronu a část fazolových lusků. Stočte a spojte párátkem.
3. Rolky položte na plech vymazaný olivovým olejem, pokapejte šťávou ze dvou citronů, trochou olivového oleje a polévkovou lžící vody. Pečte ve vyhřáté troubě. V průběhu pečení je pravidelně potírejte vypečenou šťávou a před podáváním ozdobte pažitkou.
Doba přípravy: 20 minut
Doba smažení: 25 minutŘízky pod jablečnou peřinou
Řízky pod jablečnou peřinouAutor: z knihy "Recepty ze života (15)", vydavatelství Ringier Slovakia4 řízky z vepřové kýty
hladkou mouku na obalování
4 plátky tvrdého sýra
olej na smažení
4 plátky anglické slaniny
2 jablka
vodu na podlití
sůl, pepř
Postup:
1. Maso omyjte, naklepejte, osolte, opepřete a nechte chvíli uležet. Maso obalte v hladké mouce a zprudka opečte po obou stranách.
2. Plátky opečeného masa rozložte na pekáč a zalijte vypečenou šťávou. Na každý řízek položte plátek slaniny a jablka. Připravené maso podlijte vodou tak, aby ve šťávě bylo ponořené jen maso, nikoliv slanina a jablka. Dejte péct do předem vyhřáté trouby.
3. Před koncem pečení položte na každý řízek plátek sýra a nechte zapéct ještě 5 minut. Podávejte s bramborovou kaší nebo s rýží.
Náš tip:
K přípravě se hodí i kuřecí nebo krůtí maso.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minutKřenovo-hořčicové řízky
ŘízkyAutor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia
4 vepřové řízky
4 lžíce křenu
4 lžíce hořčice
hladkou mouku na obalování
sůl, pepř
olej na smaženíPostup:
1. Maso omyjte, osušte a naklepejte. Pokud jsou plátky velké, můžete je i překrojit a připravit větší množství menších kusů. Nastrouhaný křen a hořčici vymíchejte v misce na hladký krém. Dejte přednost čerstvému křenu, který má větší říz.
2. Naklepané řízky mírně osolte, opepřete a namočte do směsi hořčice a křenu. Takto připravené je ještě obalte v mouce, obal přitiskněte a řízky smažte v rozehřátém oleji dozlatova.
Náš tip:
Jako přílohu můžete podávat chléb a pivní omáčku. Nakrájejte dvě cibule,
zpěňte je na másle, polovinu odeberte, zbylou polovinu zalijte trochou piva a vařte, dokud se cibule nezačne rozpadat. Dochuťte solí, pepřem a hořčicí. Přidejte druhou polovinu cibule a podávejte teplé.Doba přípravy: 30 minut
Doba smažení: 10 minutHoubové řízky z hlívy ústřičné
ŘízkyAutor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia12 velkých kloboučků hlívy ústřičné
2 vejce
sůl, mletý pepř
hladkou mouku a strouhanku
na obalování
olej na smaženíPostup:
1. Kloboučky hub pečlivě zbavte nečistot a otřete papírovou utěrkou. Vejce rozšlehejte, osolte a opepřete.
2. Houby postupně obalte v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích a na závěr ve strouhance.
3. Hlívové řízky smažte na rozpáleném oleji dozlatova, vyjměte je na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk, a teplé podávejte ozdobené kolečky červené cibule.
Doba přípravy: 30 minut
Doba smažení: 10 minutSójové řízky plněné žampiony
ŘízkyAutor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia200 g žampionů
205 g sójových plátků
200 ml zeleninového vývaru
1 lžíci másla
sůl, pepř
2 vejce
hladkou mouku, strouhanku
ovesné vločky na obalování
olej na smaženíPostup:
1. Sójové plátky zalijte vroucím vývarem a nechte 20 minut stát, potom je vyjměte. Žampiony očistěte, nakrájejte nadrobno, osolte, opepřete a opečte na másle.
2. Do plátků nařízněte otvor, aby vznikla kapsa, naplňte ji žampiony, konce spojte párátky a obalte v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a na závěr ve směsi strouhanky a ovesných vloček.
3. Řízky smažte na rozpáleném oleji dozlatova, dejte je na papírový ubrousek, aby se dobře vsákl přebytečný tuk. Podávejte se zeleninovým salátem.
Doba přípravy: 40 minut
Doba smažení: 10 minutŘízky se sardelovým očkem
Řízky se sardelovým očkemAutor: z knih Recepty ze života (11) a (13) vydavatelství Ringier Slovakia
4 vepřové řízky
4 sardelová očka
4 lístky máty peprné
1 rajče
2 stroužky česneku
olej
sůl
Postup:
1. Řízky naklepejte a po jedné straně potřete prolisovaným česnekem.
2. Do středu každého položte rozvinuté sardelové očko, omytý mátový lístek a měsíček oloupaného rajčete.
3. Maso přeložte napůl, okraje spojte párátky a na horkém oleji opečte z obou stran dozlatova. Podávejte s pečenými bramborami a se zeleninovou přílohou.
Doba přípravy: 25 minutKuřecí kapsa plněná paprikou a sýrem
ŘízekAutor: Shutterstock.com4 kuřecí prsa
4 plátky prorostlé slaniny
200 ml drůbežího vývaru
půlku červené a půlku zelené papriky
50 g tvrdého sýra
olej na smažení
1 šálek smetany
2 stroužky česneku
sůl, pepřPostup:
1. Papriky nakrájejte na drobné kostičky a osmahněte je na oleji, přidejte prolisovaný česnek a špetku soli.
2. Každý řízek osolte, opepřete a po straně nařízněte tak, aby vznikla kapsa. Na plátek slaniny navršte lžíci osmažené paprikové směsi, 1 hranolek sýra, slaninu opatrně zaviňte a vložte rolku do připraveného otvoru v mase. Kapsy zafixujte párátky nebo nití a smažte na rozpáleném oleji.
3. Přilijte vývar a duste asi 15 minut. Pak maso vyjměte. Do vývaru přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Maso přelijte omáčkou a podávejte s rýží nebo s těstovinami.
Podhradské telecí řízky
Telecí kapsaAutor: Shutterstock.com500 g telecí kýty
200 g sterilovaných žampionů
100 g drůbeží paštiky
100 g sterilovaného hrášku
mletý černý pepř
sůlPostup:
1. Maso odblaňte, omyjte, osušte a rozkrájejte na 4 plátky.
2. Důkladně je naklepejte, osolte, opepřete a potřete paštikou. Na každý plátek dejte lžíci žampionů nakrájených nadrobno, maso přeložte na polovinu a po stranách spojte párátky.
3. Masové kapsy opečte po obou stranách na rozpáleném oleji, podlijte horkou vodou a zakryté duste asi 15 minut. Potom přidejte scezený hrášek a duste doměkka.
Plněné kotlety se sýrovou omáčkou
Plněné řízkyAutor: z knih Recepty ze života 10, 15, Ringier Slovakia4 plátky karé s kostí (po 150 g)
4 plátky uzené slaniny
1 větší pór
olej
sůl, pepřna omáčku:
100 g sýra Niva
250 ml mléka
1 lžičku Maizeny
1 lžičku másla
sůlPostup:
1. Kotlety mírně naklepejte, osolte a po stranách nařízněte, aby vznikla "kapsa".
2. Pór očistěte, chvíli povařte v osolené vodě a nakrájejte na čtyři stejně dlouhé kusy. Každý zabalte do slaniny a vložte do "kapsy". Otvory uzavřete párátky, maso zaprašte pepřem a obalte v mouce.
3. Na rozehřátém oleji maso po obou stranách zprudka osmažte a pak na mírném ohni smažte doměkka. Hotové vyjměte na předehřátý talíř.
4. Mléko přiveďte k varu, přidejte sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Maizenu rozmíchejte ve lžičce vody a vlijte do omáčky. Ochuťte ji a nakonec přidejte máslo. Před podáváním maso přelijte omáčkou.