Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výborné staročeské recepty vám zpříjemní Vánoce!

Staročeské vánoční recepty
23. prosince 2012 | 06:00

Kapr načerno, kuba, krkonošský hubník, klasická vánočka. Zkuste letos vánoční svátky pojmout tak trochu jinak. Oživte tradice se staročeskými recepty našich prababiček.

Recepty nemusíte pracně hledat ve starých kuchařkách, stačí si kliknout na obrázek, a ten už vás zavede na stránku recepty.blesk.cz, kde najdete inspiraci na každý den, pro každou příležitost!

Recepty jsou napsané pěkně přehledně krok po kroku! Díky naší internetové kuchařce budete hned vědět, kolik času vám příprava jídla zabere i kolik kalorií jednotlivé recepty obsahují.

KAPR NAČERNO

Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Rybě pečený na másle, ovoci a ořechách, zalité omáčkou z povidel a zahuštěné strouhaným perníkem neodoláte. Klikněte na obrázek a můžete se pustit do vaření.

 KRKONOŠSKÝ HUBNÍK

Chcete na Štědrý den spatřit zlaté prasátko? Pak byste měli dodržovat půst. Podle zvyků byste si měli dát oběd, který neobsahuje maso. Zkuste si proto letos udělat tradiční krkonošský vánoční pokrm. Uvidíte, že vám zachutná.

STAROČESKÝ KUBA

Další bezmasou variantou je typický staročeský pokrm z krup a hub, ovoněný česnekem a majoránkou. Podává se s kysaným zelím nebo salátem z kysaného zelí.

PRAVÁ ČESKÁ VÁNOČKA

Klasická kynutá vánočka plná rozinek a mandlí neodmyslitelně patří na sváteční stůl. Její pečení bylo považováno za královskou disciplínu, s naším receptem se však povede i vám.