Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na sladkosti už jsem zapomněla

26. června 2008 | 09:19

Kamila Machová (60) celý život zápasí s váhou. Až když se ručička na její váze vyšplhala na jedničku se dvěma nulami, řekla si, že stačilo.

Na Kamilině postavě se po čtyřicítce odrazily hormonální změny.
"Kdybych si dávala pozor, určitě bych nepřibrala tolik. Ale neuměla jsem odolat dobrotám, které jsem pekla a vařila. Bez sladkostí jsem si nedokázala představit ani jeden den. Dnes se bez nich obejdu. Místo sušenek si dám sušené ovoce nebo kvalitní hořkou čokoládu," říká.

Zvládnu to taky
Když během loňských Vánoc přibrala paní Kamila dalších 5 kilogramů, řekla si dost. Inspiroval ji příběh v rubrice "Dokázala to" v Blesku pro ženy – paní, která zhubla skoro třicet kilo.
"Četla jsem si ten článek a řekla jsem si, že přeci nejsem o nic horší než ona. A tak jsem to zkusila. Výsledek se dostavil hned po měsíci – zhubla jsem 8 kilo."


Přiznává, že nejtěžší byly první dny. Aby zbytečně nejedla, snažila se paní Kamila zdržovat doma co nejméně. A když bylo nejhůř, zašla ke kamarádce na partičku žolíků.
"Když jsem byla ve společnosti, na jídlo jsem ani nepomyslela."
Kromě zdravého stravování se Kamila vrhla i na sport. Jízda na kole nebo na rotopedu a kalanetika se staly součástí jejího života.
"Ze všeho nejvíc jsem jedla ovoce a zeleninu. Maso jsem z jídelníčku vypustila. Řízek pro mě znamená kapustový list se sýrem."

Stačí jen chtít
Za necelé čtyři měsíce zhubla paní Kamila 30 kilogramů.
"Cítím se skvěle. Mnohem lépe se mi chodí, vůbec se nezadýchávám. Moje dcera tvrdí, že s každým shozeným kilem mi přibyla energie, kterou teď s láskou využívám se svými vnoučaty."
Kamila se stala inspirací i pro svoje kamarádky. "Když viděly, jak se den za dnem měním, rozhodly se, že to zkusí také. Jedna z kamarádek zhubla 12 kilogramů za tři měsíce."

MOJE FINTY

* Mít silnou vůli.
* Pít hodně tekutin.
* Vyhýbat se těžkým mastným jídlům.

Příklad jídelníčku paní Kamily:

Snídaně: Ovoce nebo pšeničný chléb s máslem, rajčetem a okurkou.

Oběd: Zeleninová polévka nebo kapusta a zelí na různé způsoby, případně kuřecí maso.

Večeře (do 17 hodin): Ovoce

Autor: luc, oli
Související články