Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Den s řidičkou tramvaje

20. června 2008 | 08:07

Paní Lucii Helmovou možná znáte. Ano, je to právnička, která pracovala v parlamentu a měla nakročeno za velkou kariérou. Ale pak se najednou rozhodla řídit tramvaj. Jaký je dnes její všední den?

Lucie Helmová (39 let)

- vdaná, manžel Bedřich

- povolání: řidička tramvaje, modelka, právnička, jednatelka občanského sdružení Unie pracovníků v dopravě (odbory)

Lucie Helmová (39) je žádaná i jako modelka.
Autor: Michal Protivanský

Každé ráno s jiným povoláním
Když má odpolední nebo noční službu, vstává až kolem sedmé osmé hodiny ráno. "Během dopoledne mě čeká spoustu schůzek a pochůzek. Jednak postupně rekonstruujeme byt a také stále pracuji jako právnička. Navíc mě teď dost oslovují novináři a jsem žádána i jako modelka," popisuje Lucie své aktivity.

Sen o modelingu si uskutečňuje v době, kdy většina modelek už má po kariéře. Ale držet se konvencí nebo vzdávat se snů, než se pokusí si je splnit, to není její styl.

"Je mi jasné, že nedobudu svět. Ale modeling je práce, která mě velice baví. Teď jsem například tváří dopravního podniku."

Přitom Lucie není žádná štika, která vás probodne pohledem a ochromí nekonečným sebevědomím. Naopak, je velmi milá a příjemně se s ní povídá.

Na trati – ve dne v noci
Lucie pracuje na zkrácený pracovní úvazek, o něco více než poloviční. Má tedy určený rytmus služeb a směn, který si může s jistým předstihem upravit.

"Někdy mi začíná směna ve tři ráno, jindy končím někde na konečné ve dvě v noci," říká půvabná blondýnka. Kupodivu nikdy neměla na trati problém s bezdomovci nebo s dotěrnými opilci. "Strach nemívám. Je pravda, že když je jakýkoliv problém, dorazí okamžitě po zavolání policie nebo dispečeři. A když končím směnu v noci, vyzvedává mě manžel."

Kvíz pro paní Lucii

Recept na mladistvý vzhled – pomeranče a sport.

Oblíbený seriál – Zoufalé manželky.

Diety – kvůli modelingu si hlídá linii.

Zamilované místo – chalupa v Třaskonicích.

Ve zkratce – co se na fotky nevešlo

Kolegové
S kolegy se Lucie vidí jen ve vozovně Kobylisy, kde má i svou "odborovou" kancelář.

"Někteří mě mají rádi, jiní pořád nemůžou pochopit, že blondýna a právnička šla dobrovolně řídit tramvaj. Ale pro mě bylo to povolání symbolem klidu a svobody. Prostě jsem potřebovala nějak odbourat pracovní stres, který jsem prožívala léta před tím. Teď je mi jasné, že ke klidu má řízení tramvaje mnohdy velmi daleko, ale přesto svého rozhodnutí vůbec nelituji."

Pracovní prostředí a obědy
"I proto jsem šla do 'odborů', protože mi v dopravním podniku nevyhovovaly pracovní podmínky. Je to boj. Boj o varnou konvici, mikrovlnnou troubu, o to, kde bych si mohla ohřát oběd…" Mikrovlnku zatím neuhájila, takže pokud je Lucie přes den v práci, má jen studené obědy.

Nákupy, vaření, domácnost

- Lucie dělá velký nákup jednou za týden.

- Domácnosti se věnuje průběžně. "Rádi zajdeme s manželem na dobrou večeři, ale on říká, že moje kuchařské umění je restaurací stejně nenahraditelné."

Den paní Lucie je opravdu dlouhý

6:30
Ne sice každý den, ale pravidelně dostává Lucie od svého manžela snídani do postele. "Je to opravdu nádherné vstávání. Muž mi přinese snídani, než odchází do práce."

7:08
Lucie vyběhne před dům s pejskem, kterého si před čtyřmi měsíci přivezli z útulku. "Řekli mi, že Jack je tak ztýraný, že nám za pár dní umře. A už ho máme 4 měsíce. Chceme mu udělat hezký každý den…"

8:30
Své nádherné vlasy obvykle nosí rozpuštěné. V kostýmku se právě chystá na schůzi odborů Dopravního podniku hlavního města Prahy.

11:53
Schůze dopadla dobře a Lucie kontroluje tramvaj před výjezdem. "V té bedně pod sedačkou je písek, který používám, když je potřeba rychle a hodně brzdit."

13:15
Pauza na konečné sídliště Barrandov. "Miluji pomeranče, je to moje oblíbená svačina. Ráda si sednu jen tak do tramvaje a dívám se ven nebo také vyřizuji spoustu pracovních telefonů."

13:45
Dispečer hlásí Lucii odklon trasy kvůli nehodě. "Stává se to běžně, musíme být stále ve spojení. Tentokrát to není nic vážného."

20:03
Konec směny. Ve vozovně Kobylisy právě "zaparkoval" svou tramvaj kromě Lucie také její kolega.

21:10
"Bazén miluji kromě jiného i proto, že tady nemusím brát mobil."

22:15
Krátká květnová procházka s manželem. "Večer si doma budeme ještě dlouho povídat."

Autor: Olga Poucheová
Související články