Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Den s pošťačkou

17. června 2008 | 07:17

Paní Vlasta Odstrčilíková skvěle zvládá práci, rodinu i domácnost. Její pracovní náplní je rozvoz pošty. Každý den najezdí na kole několik kilometrů a přesto ji tato práce baví natolik, že by neměnila.

Jaké to je strávit den v kůži někoho jiného? Jak jiné ženy vaří, nakupují, zvládají své pracovní povinnosti? Nahlédněte spolu s námi do všedního dne žen se zajímavým povoláním

Vlasta Odstrčilíková (35 let)

Povolání: pošťačka

Vdaná

Manžel Vladimír (41 let), synové Tomáš (13 let) a Martin (6 let)

Pracovní náplní paní Vlasty je rozvoz pošty.
Autor: Michal Protivanský

Vstávání mi nevadí
"Každé ráno vstávám v pět hodin a už v šest jsem v práci,“ říká paní Vlasta s úsměvem. Vůbec jí nevadí, že vstává tak brzy. Snídá zpravidla obloženou housku, na rozdíl od svých synů. Ti si každé ráno pochutnávají na cereáliích s mlékem a manžel obvykle posnídá nějakou dobrotu, kterou upekla ona sama. Do práce to má jen kousek. Vyjde z paneláku, kde bydlí a do 10 minut už je v práci.

Práce – je to pohoda
Vlasta pracuje od 6 hodin asi do půl třetí odpoledne . Má na starosti jeden "rajón", ve kterém rozváží poštu. Znát však musí ještě jeden, kdyby náhodou někdo onemocněl a ona to musela vzít za kolegu. Na starosti má více než 600 domácností.
Kondici má velmi slušnou, protože denně najezdí na kole minimálně 10 kilometrů. A nejsou to žádné vyhlídkové jízdy! Na kole má naloženo asi 7 tašek plných pošty.
"Všechno by bylo fajn, až na ty letáky. Ty jsou nejhorší a je jich strašně moc!" stěžuje si. Nejen letáky jsou těžké. V době, kdy lidem chodí výpisy z účtů a inkasa, to také není žádný med.
Na kolegyně v práci si absolutně nemůže stěžovat. Kolektiv je perfektní a se všemi si rozumí. Lepší by si snad ani nemohla přát!

Děti a manžel
Čtyřčlenná rodina bydlí v bytě 2+1, ale vůbec jim to nevadí. "Aspoň máme k sobě blíž. Jsme spokojeni a neměnili bychom," říká s úsměvem. Je vyučená foukačkou vánočních ozdob, i její manžel Vladimír má netradiční zaměstnání. Věnuje se pasířině.
S manželem se poznali před 17 lety na "totalitní" schůzi a 15 let jsou manželé. "V mnoha věcech se shodneme. I v domácnosti rádi děláme různé činnosti společně," popisuje své manželství Vlasta.
Oba kluci jsou zlatíčka, nemají s nimi žádné problémy. "Starší Tomáš je takový náš "snesitelný puberťák". Dělá nám radost a vůbec se s ním nemusíme učit. Mladší Martin chodí ještě do školky, ale myslím si, že bude stejný."

Doma je doma
"Doma se všichni sejdeme až při seriálu "Ulice" a potom ještě večer, když jdeme s manželem dát klukům pusu na dobrou noc," popisuje paní Vlasta běžný den. Bohužel spolu celá rodina nevečeří, protože manžel se vrací z práce později. Večer vždymaminkaa připravuje pro své kluky svačiny a obědy na druhý den. Pro syny obložené housky a pro manžela vaří teplé jídlo. Sama si do práce také nosí obložené housky nebo chléb. "Jinak by to ani nešlo. Jíme doslova v letu.

Kvíz pro paní Vlastu

Oblíbená zpěvačka: Lucie Vondráčková, Madonna.

Co ji dokáže rozesmát: Děti a manžel.

Nejoblíbenější část dne: Odpoledne, když dorazí z práce domů.

Nejoblíbenější film: "S tebou mě baví svět".

Den paní Vlasty začíná v 5 hodin

8:30–14:00 V tomto čase paní Vlasta rozváží poštu do více než 600 domácností, které má na starosti.

8:30–14:00 Tolik schránek jen v jednom domě. Ještě několik podobných má před sebou.

15:30 Přestože se starší Tomáš učí dobře, kontrola domácích úkolů je nezbytností.

16:20 Domácím mazlíčkem u Odstrčilíků je suchozemská želva Tereza.

17:15 Odpolední relaxace. Děti si hrají v pokojíčku a manželé si při kávě povídají o tom, jaký měli den.

18:00 Vlasta připravuje jídlo na druhý den k snídani, aby její kluci začali den co možná nejlépe.

18:30 Celá rodina se v tuto dobu schází u televize a společně sledují svůj oblíbený seriál "Ulice".

19:00 Každý den čte Vlasta mladšímu Martínkovi pohádku na dobrou noc. Pohádka se však nikdy nesmějí opakovat, pokaždé musí zaznít jiná.

Co se na fotky nevešlo

Přání a rodinná "nej"

Nejhezčí překvapení: Když pozval Vladimír Vlastu do restaurace a jako překvapení jí tam dal krásný prstýnek.

Ideální odpoledne bez rodiny: "S rodinou jsem šťastná, ale… Dala bych si skleničku něčeho dobrého, k tomu dobré jídlo, romantický film a dlouhý, klidný spánek."

Největší radost by paní Vlastě udělal výlet do Benátek nebo do Paříže, ale také zlaté srdce s kamínky.

Největší radost rodině: "Jsem si jistá, že největší radost by moji kluci měli, kdyby mohli jet rybařit do Norska. Opravdu by si to užili!"

Nejvíce paní Vlastu potěší manželův příchod z práce, nebo když vyluxuje nebo utře prach.

Pana Vladimíra nejvíce potěší, když ho po návratu z práce manželka hezky přivítá a připraví mu dobré jídlo.

Vaření a výlety

* "Vařím každý den, protože manžel musí mít do práce teplé jídlo. Celé rodině nejvíce udělají radost špagety, svíčková nebo pečené kuřete s domácím zelím a knedlíkem. Na tom si pochutnají nejvíce."

* Na nákup jezdí většinou celá rodina. Pokud jedou nakupovat do Prahy, musí povinně do KFC, protože ho děti zbožňují. Tatínkovi udělá radost nějaká drobnost na rybaření a maminka si pro radost koupí něco na sebe. Příjemné je spojeno s užitečným a celá rodina je spokojená.

* Na dovolenou a na výlety jezdí celá rodina společně. "Největším nepřítelem je čas, kterého je málo, ale když je, tak se ho snažíme pořádně využít. Vyrážíme někam na kole nebo na jdeme procházky do přírody. Na dovolenou jezdíme už několik let k našemu známému do penzionu, který je v Chlumu u Třeboně, tam je báječné. Už abychom mohli zase jet!"

Autor: Milada Fialová
Související články