Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Den se zdravotní sestrou

9. června 2008 | 07:02

Jaké to je strávit den v kůži někoho jiného? Jak jiné ženy vaří, nakupují a zvládají pracovní povinnosti? Nahlédněte spolu s námi do všedního dne žen se zajímavým povoláním.

Aby mohla dělat práci, která ji baví, dojíždí každý všední den z Kutné Hory do Prahy. Paní Vendula Flašková není jen tak obyčejná sestřička, asistuje lékařům v IKEMu při peracích srdce. Volný čas, kterého není mnoho, tráví nejraději se svými syny.

Vendula Flašková (30)

- Povolání: zdravotní sestra, instrumentářka a anestezioložka v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze.
- Rozvedená.
- Dvojčata Vojta a Štěpán (7).

Vendula Flašková pracuje jako zdravotní sestra, instrumentářka a anestezioložka.
Autor: Michal Protivanský

Běžné ráno
Vstávání paní Venduly je ovlivněno tím, jestli jede na ranní nebo na odpolední směnu. "Když jedu na ranní, vstávám mezi pátou a 5:15. Pokud mám odpolední, budím se s kluky asi v 6:30. Při vypravování do školy se střídám s rodiči, u kterých bydlím. Když jedu na ranní, musí to za mě rodiče převzít."

Do práce jezdí paní Vendula většinou autem. Vyráží kolem šesté a cesta jí trvá obvykle hodinu. Ranní směna jí začíná v 7:30, odpolední ve 13:00 hodin.

V práci
V IKEMu asistuje při různých zákrocích, které lékaři provádějí pacientům při potížích se srdcem. Paní Vendula pracuje na dvou sálech a tím je ovlivněna i náplň její práce.

"Na jednom sále, kde se implantují kardiostimulátory a defibrilátory, dělám především instrumentářku a anestezioložku. Na druhém sále, kde se korigují srdeční arytmie, pak rovněž dělám anestesii, ale zároveň během operace komunikuji s pacientem a zjišťuji, jestli je u něj všechno v pořádku. Při operacích totiž pacienty většinou neuspáváme, provádíme jen lokální umrtvení," zasvěcuje nás paní Vendula do své práce.

Synové Vojta a Štěpán
"Díky tomu, že pracuji jen ve všední dny, můžu být s dětmi o víkendu a ve svátky a nemusím si brát dovolenou. Často podnikáme různé výlety, v zimě jezdíme lyžovat, v létě jezdíme na bruslích nebo na kolech. Kluci jsou opravdu živí, tak je musím nějak utahat," směje se Vendula.

Večery
Protože je rozvedená, večery téměř pravidelně tráví se svými dvěma syny. Přiznává, že když se vrací z práce, bývá někdy velmi unavená

"Pokud mám zrovna den, kdy jsem opravdu utahaná, najím se a na půl hodinky si klidně schrupnu. Ale než jdu spát, musím uvařit večeři, poklidit, projít s dětmi učebnice, zkontrolovat sešity, připravit jim tašky do školy a svačinu. Když mám někdy čas a náladu, čtu ještě před spaním klukům knížky."

Relax
Samozřejmě, že i paní Vendula si najde spolu s dětmi chvilku na televizi.

"Večer ráda sleduji seriály "Ordinace v růžové zahradě" nebo "Chirurgové". Mám také ráda české filmy s laskavým humorem." Chvilky u televize využívá i ke cvičení na rotopedu. "Samy o sobě jsou totiž cvičící nástroje hrozně nudné," vtipkuje paní Vendula.

Co se na fotky nevešlo

Kolegové

Její povolání je někdy velmi stresující, ale paní Vendula nedá dopustit na pracovní kolektiv: "Ačkoliv jsme převážně ženský kolektiv – je nás deset sestřiček – myslím, že se máme docela rády a že se nám pracuje hezky."

Obědy

"Pokud právě nejsem na sále, kde se musíme sterilně převlékat, chodíme mezi 11.00 až 12.30 hodinou na obědy do jídelny. Na druhý sál nám většinou vozí obědy sanitářka."

Nákupy, domácnost

Jednou za týden udělá paní Vendula velký nákup. Drobné věci kupuje podle potřeby při návratu z práce. Velký úklid připadá na sobotu. "Musím vyprat, vyžehlit, vysmýčit, pak teprve můžeme s dětmi někam vyrazit."

Kvíz pro paní Vendulu

Muži: nezanevřela na ně, ale ani na nich netrvá.
Co se jí v životě nejvíc povedlo
: jednoznačně synové.
Nejoblíbenější sport:
lyžování, v zimě mu musí obětovat aspoň týden.

Den paní Venduly je opravdu nabitý

7:00 Ačkoliv musí paní Vendula vstávat už kolem páté, do práce přijíždí s úsměvem. A to jí dnes na cestě zdržela autonehoda.

7:10 Pokud se operuje na sále, který vyžaduje přísnou sterilitu, zamíří Vendula rovnou do šatny.
"Protože nám momentálně předělávají spodní sál, všechny věci jsme nahrnuli do horní šatny a máme tu teď trochu stísněné podmínky," vysvětluje paní Vendula nedostatek prostoru v šatně.

7:20 Zatím jde všechno podle plánu, a tak Vendula stíhá ještě kávu s kolegyní v místnosti pro sestry.

7:27 Před odchodem na sál ještě probere denní program se staniční sestrou. "Prvním dnešním úkolem bude nachystat sál pro pacienta, kterému budeme upravovat srdeční arytmii," vysvětluje paní Vendula.

12:28 Operace prvního pacienta trvala asi 4 hodiny. A teď vzhůru na dalšího. "Musíme opět všechno nachystat – lůžko, infuzi, stoleček s nástroji."

12:35 Operační stůl se před zákrokem pokrývá čistými prostěradly. "Všechny tyto monitory využíváme pro sledování stavu pacienta," vysvětluje nám Vendula.

12:50 Nástroje potřebné k operaci je potřeba narovnat na pojízdný stolek. Vše musí být přísně sterilní, proto musí každý předmět uchopit tzv. podávačkami. Na nic se nesmí sáhnout rukou. "Ještě na závěr překrýt prostěradlem – a je to!" Pochvaluje si usměvavá sestřička.

17:15 Po příchodu domů následuje povinná chvilka učení se s dětmi. "Někdy jim potom povolím počítač, ale musím přiznat, že kluky u počítače nevidím ráda."

18:00 Přes den maminka s kluky bohužel nemůže být. Proto se jim věnuje aspoň večer. "Při hraní nebo procházce s nimi proberu všechno, co se děje a co se mnou potřebují vyřešit."

19:00 "Kluci vyžadují teplou večeři. Když nestíhám, uvaří někdy klukům babička." Štěpán a Vojta prý naštěstí nejsou vybíraví a "slupnou" všechno!

21:00 Je čas jít na kutě! Kluci se ani nebrání, i když jsou hodně živí, přece jen bývají večer unavení. Ještě pohádka, pusa od mámy a kluci konečně spokojeně usínají.

Autor: Alena Dušková
Související články