Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak uspět ve všem: 10 tipů pro rovnováhu v práci, doma i ve vztahu

  • 28. listopadu 2016 | 06:00

    Všichni ji známe. Žena, která na Facebooku či Instagramu vystavuje svůj dokonalý život. Dělá šéfku v marketingové firmě, má milujícího manžela a překrásné děti. Vše zvládá se záviděníhodnou svěžestí a je připravena dobýt svět. Jak dokáže tak perfektně balancovat ve všech oblastech svého bezchybného života?

  • Zdravá rovnováha... A kde ji vzít?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ti nejúspěšnější vědí, že udržení úspěchu tkví ve zdravé rovnováze. Vědí, že svých cílů dosáhnou i bez stresu a nervování. Na rozdíl od snaživých lidí, které pohání strach, ať už z odmítnutí od ostatních nebo z toho, že nejsou dost dobří. Jak se tedy dostat do světa úspěšných? Prvním krokem je věřit v sebe sama a vědět, že si úspěch zasloužíte.

    Některé ženy sdílí zastaralý názor, že nemohou být kompetentními zaměstnankyněmi a matkami zároveň. Jakmile si však uvědomí svůj plný potenciál a zbaví se negativních myšlenek, mohou vzít život do svých rukou. Zde je několik tipů doktorky Suzanne Gelbové, klinické psycholožky a životní koučky, jak se i vy můžete stát tím úspěšným ve všech oblastech vašeho života. Svěřila se s nimi webu Hufington Post. 

  • V práci

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    1. Najděte si mentora.

    Najděte si kompetentního a motivujícího učitele. Tohle by si pro sebe přála na začátku své kariéry i doktorka Gelbová. Obklopit se podobně smýšlejícími odborníky vám nejlépe pomůže vytvořit inspirativní místo pro práci, budete se cítit vedena a podporována.

    2. Užijte si cestu s otevřenou myslí.

    „Mnoho žen frustruje, když vývoj na pracovišti nebo v jejich kariérách trvá příliš dlouho, případně nepostupuje přesně tak, jak si představovaly. Je důležité být trpělivá a tolik se nefixovat na konečný cíl,“ radí Gelbová.

    Je důležité zůstat pilná a zároveň být otevřená přínosným příležitostem, i když to není to, co jste původně zamýšlela. Jak se říká, když se zavřou jedny dveře, další se otevřou. Tak jimi projděte a využijte novou příležitost!

    3. Jděte do toho!

    "Vyzkoušejte, cokoliv chcete," říká Gelbová. Objevte nové podnikatelské aktivity nebo na pracovní schůzce mluvte o všem, o čem jste pevně přesvědčena. Usilujte i o práci, na kterou nejste kvalifikovaná. Zeptejte se svého šéfa na zvýšení platu. Nepodceňujte se a prostě jděte na to!

     

  • Ve vztahu

    3124972:gallery:true:true

    1.Definujte, co je zdravý vztah, a poznejte, jestli jste na něj připravená.

    „Víte, že si zasloužíte šťastný a zdravý vztah, který začíná dvěma vyrovnanými jedinci. Ne vztah s někým emocionálně nezralým," podotýká Gelbová. Mnoho párů se dostane do problémů, když si jeden řeší své emocionální nedostatky, to není zodpovědnost k vztahu. Mějte rády samy sebe. Nečekejte, že vaší potřebu lásky vyplní váš partner tím, co chcete.

    2. Abyste mohla respektovat svého partnera, musíte nejprve respektovat sebe.

    "Když budete respektovat sama sebe, pak budete mít reálný i dost vysoký standard pro to, co jste ochotna ve vztahu akceptovat a co nikoliv," říká Gelbová. "Také bude snazší respektovat jinou osobu a vzájemné rozdíly, tak můžete koexistovat a vzájemně se doplňovat."

    3. Pečujte o svou mysl, tělo i duši.

    Také to, že o sebe budete pečovat ve všech aspektech života, vám umožní přinést do vtahu to nejlepší. Gelbová navrhuje každodenní cvičení a meditace, dýchací techniky a nutričně vyvážené jídlo. Zvláště povzbuzuje klientky, aby se zaměřily na své duševní zdraví. Velká část osobní péče spočívá v tom, naučit se bezpečně vypořádat se svými vlastními emocemi. Je lepší své frustrace vypustit o samotě než je řešit se svým partnerem. Po cestě z práce se projděte a říkejte si nahlas například to, co jste chtěla říct svému hrubému šéfovi. Nebo se uvolněte pomocí terapeutického výkřiku.

    4. Vneste humor do každodenního života.

    „Neberte se příliš vážně, naučte se smát sami sobě a pokuste se najít humor ve všech situacích,“ radí Gelbová. Společný smích vás uvolní a víc si užijete vzájemnou společnost. Vychutnejte si vtip s tím, koho milujete.

    Video se připravuje ...
    Pokus: Děti se tak zabraly do tabletů, že nevnímají, co se děje kolem nich • VIDEO: Youtube/Dolmio

  • Jako rodič

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    1. Plně se jim věnujte.

    „Děti jsou velice intuitivní a vnímavé, potřebují mít pocit, že jsou centrem vašeho světa,“ říká Gelbová. Takže je důležité, ukázat jim - zejména pokud jsou malé - že si zaslouží vaši plnou pozornost. Nechte vyřizování mailů a telefonáty do práce, nebo se k nim vraťte teprve poté, co jste své dítě uložila do postele. Jedině tak si s dítětem vytvoříte kvalitní zážitky a bude se cítit milované a vychovávané.

    2. Naslouchejte, ptejte se a sdílejte moudrost.

    Zapojte své dítě do rozhovoru. Mluvte s ním, dokud je malé. Dávejte mu podněty prostřednictvím společného povídání, umožní vám to vybudovat pevný vztah, který bude pokračovat i v dalších letech. Když dítěti ukážete, že vám může důvěřovat už v raném dětství, bude s vámi dostatečně komunikovat i v pubertě a dospělosti. Takto vytvoříte základ pro jeho další úspěšný život. „Nechat dítě vyjádřit své pocity je důležitou součástí budování vlastní identity. Takže se ptejte a poslouchejte,“ radí Gelbová.

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na neuvěřitelná místa, kde děti mohou uvíznout! • VIDEO: Youtube.com / Kyoot Kids

    3. Buďte člověkem, kterým chcete, aby se stalo vaše dítě.

    Být rodičem také znamená být učitelem, a nedílnou součástí této role tak je být dobrým vzorem. Většina toho, co se dítě naučí, pochází z pozorování jeho rodičů. Pokud jste úspěšní, šťastní a milovaní, pak bude vaše dítě v dospělosti stejné. "Všechno začíná s pocitem, že si to zasloužíte," uzavírá Gelbová.

     

Autor: Radka Pilzová
Diskuse ke článku
.