Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Srdceryvný příběh malé baletky: Amputovali jí nohu, přesto jde za svým snem

28. června 2016 | 06:00

Život se s dnes čtrnáctiletou Gabi Shull nemazlil. Rakovina ji v pouhých devíti letech připravila o nohu v koleni. A tím i o možnost věnovat se milovanému tanci. Ona se ale vzepřela osudu a dnes exceluje na pódiu.

Děsivou diagnózu lékaři odhalili vlastně náhodou. Tehdy devítiletá dívenka z amerického Missouri totiž upadla, když jezdila na kolečkových bruslích, a zlomila si nohu. Nic neobvyklého. Jen nešťastná nehoda, říkali si rodiče i personál nemocnice.

Jenže zlomenina se nehojila a problémy s nohou se stupňovaly. Všem začínalo docházet, že něco není v pořádku. Že jde ale o rakovinu kostí, nikoho zpočátku nenapadlo. Pravdu ukázala až magnetická rezonance. Šlo o osteosarkom v koleni, zhoubný nádor kostní tkáně. Ten nejčastěji postihuje dlouhé kosti dolní končetiny v blízkosti kolenního kloubu.

Video se připravuje ...
Gabi si splnila svůj velký sen... • VIDEO: YouTube.com

Jediným řešením byla rychlá amputace až vysoko nad kolenem. Pro malou Gabi, která už v té době žila jen tancem, to byl šok. Měla přijít o možnost věnovat se tomu, co ji skutečně bavilo a čemu od útlého dětství věnovala všechen svůj čas i energii.

Gabi je velká bojovnice, která se nedokázala vzdát své vášně.
Autor: profimedia.cz
S tím se houževnatá dívenka nehodlala smířit. Lékaři proto ji i rodinu seznámili s možným řešením. Tím byla poměrně náročná operace, takzvaná rotioplastika, při níž chirurgové vezmou spodní část amputované nohy, včetně chodidla, otočí ji o 180 stupňů a přišijí ji ke vzniklému pahýlu. Ta pak slouží jako flexibilní náhrada kolena.

Malá Gabi ani na minutu nezaváhala. A svým odhodláním přesvědčila i rodiče. Díky této operaci tak mohla začít používat protézu, která ji zase přiblížila k jejímu snu.

Pomocí ní se nejen naučila znovu chodit, ale především i mohla znovu začít trénovat svůj milovaný tanec. Rozhodně to však nebylo snadné.

Gabi je velká bojovnice, která se nedokázala vzdát své vášně.
Autor: profimedia.cz
Cesta k zotavení byla dlouhá a těžká. Zpočátku se mohla pohybovat jen na kolečkovém křesle. I na něm ale navštěvovala tréninky a naučila se na něm „tančit“. Trvalo víc než rok, než byla vůbec schopna sama bez jakékoliv pomoci chodit.

„Mou největší motivací byla myšlenka na tanec. Chtěla jsem prostě znovu tančit,“ prozradila Gabi v rozhovoru pro Daily Mail.

A její sen se jí splnil. Dnes předvádí čtrnáctiletá baletka na pódiu úžasné výkony a bez potlesku se ani jedno její vystoupení neobejde. Na základě jejího životního příběhu se dokonce nyní připravuje film s názvem Cancer Survivor. Navíc je statečná dívka tváří kampaně, kterou dodává sílu a naději všem tělesně postiženým.

Klíčová slova: příběh, Gabi Shull, balet, amputace
Diskuse ke článku
.
Související články