Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Smrti se nebojí! Chlapec (18) odmítá transplantaci srdce: Chci teď žít svůj život naplno

30. srpna 2013 | 08:00

Čeká ho jistá smrt! Lékaři mu dávají maximálně jen pár týdnů, možná dokonce jen dnů života. Přesto Brit Liam Gawthorpe (18) už podruhé odmítl transplantaci srdce.

"Znal jsem hodně lidí, kterým tenhle zákrok vůbec nepomohl. Chci všem ukázat, že vůbec nezáleží na tom, jaký zdravotný problém máte, abyste mohli udělat cokoliv, co chcete," tvrdí Liam.

Osmnáctiletý chlapec je nemocný už od narození. Když mu byly pouhé tři měsíce, zjistili lékaři, že trpí vážnou vrozenou srdeční vadou. Srdíčko mu narostlo obráceně. A navíc se ještě přidala plicní hypertenze.

Transplantace srdce by byla jediním řešením. Poprvé jí Liam měl podstoupit, když mu bylo jedenáct let. Odmítl. Podruhé mu jí lékaři nabídli nedávno, když se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. I tentokrát se rozhodl nechat si srdce své.

Podle lékařů zbývá Liamovi už jen pár měsíců, možná dnů. Přesto transplantaci srdce už dvakrát odmítl.
Autor: profimedia.cz

Podle něj totiž není transplantace zárukou, že se jeho zdravotní stav zlepší. "Během svého života jsem se setkal s pacienty, kteří transplantaci podstoupili a teď už nejsou mezi námi. Já jsem ji už dvakrát odmítl a přesto jsem stále naživu," vysvětluje Liam důvody svého rozhodnutí.

Rodiče Sharon a Neil Gawthorpovi jeho rozhodnutí plně respektují. "Každé ráno musí jeden z nás jít do jeho pokoje zkontrolovat, jestli ještě žije. Každý večer uleháme do postele s tím, že nevíme, jestli to nebylo naposledy, kdy jsme ho viděli živého," říká otec, který je však na syna pyšný.

Každé ráno vstupují Sharon a Neil Gawthorpovi do ložnice svého syna se strachem, zda ho nenajdou mrtvého. V jeho rozhodnutí ho ale plně podporují.
Autor: profimedia.cz