Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Holčička Liberty (3): Nádor na mozku sám zmizel

8. února 2010 | 05:00

Když lékaři odmítli provést Britce Liberty Rose Finn (tehdy 2 roky) další chemoterapii, jelikož její tělíčko by to nezvládlo, rodiče se obávali nejhoršího. Jejich dceři byl diagnostikován neoperovatelný nádor u mozku.

Hrozilo, že oslepne. Šance na uzdravení měla minimální. Rok po ukončení léčby se však stalo něco, co překvapilo nejenom lékaře – nádor jednoduše zmizel!

Když se v prosinci 2006 narodila manželům Finnovým dvojčátka Destiny Mai a Liberty Rose, nic nenasvědčovalo tomu, že by měla mít nějaké komplikace. Vše se změnilo už o šest týdnů později. Rose začala mít problémy se zrakem, čím dál tím častěji se u ní objevovaly tiky. Lékaři zjistili, že jejich příčinou je nádor, který holčička měla okolo nervů v oblasti mezi očima a mozkem. Rodičům pak oznámili, že většina hmoty nemůže být nikdy odstraněna, jelikož nádor se nachází v příliš citlivé oblasti a operace by byla velice nebezpečná.

V deseti měsících tak dívka nastoupila na osmnáctiměsíční chemoterapii a musela brát velké množství léků. Nádor se zmenšil o 50 %, avšak tělo dívky bylo natolik vyčerpané, že další léčbu už podstoupit nemohla. Hrozila jí slepota a to, že by ji další chemoterapie mohla zabít.

Před pár týdny se však rodiče i lékaři dočkali překvapení. Nádor dívce zmizel. „Ani v nejodvážnějších snech by nás nenapadlo, že se něco takového stane,“ říká s dojetím matka (32) Rose. Ta se dokonce s manželem několikrát ptala lékařů, zdali se opravdu dívají na správný rentgenový snímek. Nevěřili vlastním očím. Lékaři si tento jev vysvětlují tím, že organismus Rose byl natolik silný, že rakovinu sám porazil. Britku čeká půlroční docházení do nemocnice na kontroly, má však naději vést plnohodnotný život.

Autor: INT, vk