Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mareček (5,5) : Chodí díky Blesku

19. října 2009 | 05:00

V pěti a půl letech je na úrovni ani ne ročního dítěte. Mareček Förster z Nové Vsi u Kolína trpí vzácnou genetickou poruchou. Robinowův syndrom mu nedovoluje vzpřímit se ani postavit se na vlastní nožičky.

Alespoň částečnou možnost pohybu mu nyní umožňuje speciální chodítko Lojzík. A na to přispěli čtenáři, kteří posílají peníze do projektu Blesk Srdce pro děti.



Jitka Försterová (34) přišla do jiného stavu v červnu 2003. Celé těhotenství probíhalo naprosto normálně, Mareček přišel na svět v řádném termínu, vážil 3,85 kilogramu a měřil 51 centimetrů. Krátce po porodu ale začalo být zřejmé, že něco není v pořádku. Mareček neprospíval, ubýval na váze a po prvním měsíci života musel přejít na umělou výživu.

Následovala nejrůznější neurologická, genetická a mnohá další vyšetření, až lékaři sdělili rodičům chlapce zdrcující zprávu. „Kromě toho, že trpí mentálním postižením a je na úrovni ani ne ročního dítěte, má Mareček navíc Robinowův syndrom. Nedokáže vůbec ovládat své tělíčko a kvůli nedostatečnému svalovému napětí nemůže vstát ani se pohybovat,“ řekla Blesku chlapečkova maminka.

Försterovi se ale s krutým osudem nehodlají smířit. „Synka jsme přihlásili do speciální školy pro hendikepované děti v Poděbradech, denně s ním rehabilituje odborník a navíc s ním cvičíme i doma. Vidíme velké zlepšení, protože už se sám posadí, což předtím nepřipadalo v úvahu,“ tvrdí Jiří Förster (36).

Marečkovi rodiče věří, že speciální chodítko, které získal díky projektu Blesk Srdce pro děti, mu velice pomůže. „Má ho tři týdny a už jsou znát pokroky. Nemůže sice chodit, alespoň se odráží nožičkama. Co bude dál, není jisté, moc záleží na rehabilitaci. Nad každým zlepšením jásáme a všem, kteří nám pomohli, moc děkujeme.“

Kam psát?
Vaše dopisy s popisem problémů konkrétních dětí posílejte na adresu Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 - Holešovice. Heslo: Srdce pro děti. Můžete samozřejmě i mailovat, a to na adresu srdceprodeti@ringer.cz

Jak můžete přispět i vy?
Pošlete jakoukoli částku na účet 83297339/0800 pod variabilním symbolem 1234, či můžete přispět dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena SMS je 30 Kč).

Autor: Jan Doležal