Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Catherine Deneuveová

Catherine Deneuve
27. října 2008 | 09:36

Při vyslovení jména tét herečky vás napadne jedno jediné. Je ztělesněním šarmu a elegance. Krásná žena s velkým talentem, kterým nás okouzluje na filmovém plátně.

Je to neuvěřitelné, ale tento týden – 22. října – slaví tato obdivuhodná žena pětašedesáté narozeniny. Odhadovala byste jí takový věk? Přestože oba její rodiče byli herci, nikdy své děti k této profesi nenutili. Catherine se jim narodila jako třetí ze čtyř dcer.

Z této početné rodiny nevzešla pouze jedna herecká hvězda. Další krásnou a talentovanou dcerou byla Françoise Dorléacová, která však v roce 1967 zahynula při autohavárii. Mladou Catherine sestřina smrt nesmírně zasáhla.

Možná by dnes z Catherine byla uznávaná módní návrhářka. Kdo ví? Každopádně se nechtěla stát herečkou. Můžeme tomu říkat zásah osudu. Na gymnáziu byla ještě s několika dalšími děvčaty vybrána k účinkování ve filmu. První větší roli dostala ve filmu Gymnazistky.

Catherine Deneuve
Autor: ČTK

Ach, ti muži!
Už v sedmnácti letech si zahrála ve filmu známého režiséra Rogera Vadima. Jejich profesní vztah přerostl v intimní poměr. Nežili spolu sice příliš dlouho, ale intenzitu jejich vztahu dokazuje syn Christian, který se Catherine narodil v roce 1963.

Po profesní stránce se Catherine setkala ještě s mnoha dalšími významnými a známými muži, kteří ovlivnili její život i kariéru. Důležitou roli sehrál také režisér Jacques Demy. Právě ten jí pomohl odhalit v sobě herecké schopnosti, které ji dostaly na vrchol. Nehrála jen povrchní role. Ukázala, že se v ní skrývá skutečný talent, a charakterním postavám dokázala vtisknout osobité kouzlo.

Catherine však toužila po lásce. V šedesátých letech ji zaujal anglický fotograf David Bailey. Okouzlil ji natolik, že si ho po dvoutýdenní známosti v roce 1965 vzala. Jejich manželství vydrželo formálně pět let, ale už dva roky po svatbě spolu nežili. Na krachu jejich vztahu se podepsala Davidova záliba v mladých modelkách, kterou jeho žena nemohla tolerovat.

Nezapomenutelnou vzpomínku má na svého kolegu a velkou lásku – na filmovou legendu a lamače ženských srdcí Marcella Mastroianniho. Nebyli partneři jen před kamerou, ale i v osobním životě. Ze vztahu těchto dvou hereckých talentů se v roce 1972 narodila Chiara Mastroianniová, která je také herečkou. Ani Catherinin vztah s Marcellem nevydržel, protože Mastroianni byl ženatý.

Nejkrásnější žena světa
Od amerického časopisu Look se jí dostalo velké pocty. Právě tento magazín ji totiž označil za nejkrásnější ženu světa. Kromě herectví se jí dařilo i v jiných uměleckých oblastech. Počátkem 70. let založila produkční společnost a o deset let později začala spolupracovat s vyhlášenými firmami na poli reklamy. Francouzi ji dokonce vybrali, aby – po své kolegyni Brigitte Bardottové – propůjčila tvář národnímu symbolu Marianne.

Herecká ocenění
Díky svému hereckému nadání získala tato "dáma francouzského filmu! řadu prestižních ocenění. Hned dvě ceny, Cézara a Donatellova Davida, obdržela v roce 1980 za roli ve snímku Poslední metro. O dvanáct let později byla nominována na Oscara a získala opět Cézara za úlohu ve filmu Indočína. Bohužel i přes veškeré své úspěšné role a nepopiratelný talent se jí ještě nepovedlo proměnit nominaci na Oscara, takže cena americké filmové akademie jí dosud chybí.

Catherine Deneuve
Autor: ČTK

VIZITKA

Narozena: 22. 10. 1943

Znamení: Váhy

Rodina: otec Maurice Dorléac, matka Renée Deneuveová a 3 sestry

Stav: rozvedená

Děti: syn Christian a dcera Chiara

Nominací na Oscara: 8

Nejznámější filmy:
Hnus
Afričan
Indočína
Tchyně
Tanec v temnotách
8 žen
Nebezpečné známosti
Králové a královna
Taková normální královská rodinka

Autor: mif
Související články