Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Připravil nás o peníze!

chata Výhled do zalesněného údolí a golfové hřiště. Idylka na chatě na Cínovci. Navíc tu má ministr za souseda svého prvního náměstka Jiřího Hodače.
20. srpna 2008 | 08:13

Maminka prodávala chatu. Nechala si ji ocenit odborníkem, který vypracoval odhad na 112 000 Kč. Zanedlouho ale odhadce zjistil, že se spletl o 38 000 Kč.

Kupující zaplatil mamince 112 000 Kč, ale o zbývající částce nechce ani slyšet. Kam a na koho se má maminka obrátit? Děkuji, Eva

Na vaše otázky odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková, občanské a rodinné právo

Vážená paní Evo,

zřejmě vás zklamu. Problém je v tom, že znalecký posudek již není nutným podkladem k určení kupní ceny. Je nutný vlastně jen pro finanční úřad pro daňové účely. Cena je tržní, záleží jen na vás, může být vyšší i nižší než ocenění uvedené v posudku. Posudek je pro vlastní cenu pouze orientační, cena se určuje dle nabídky a poptávky v dané oblasti. Pokud odhadce učinil chybu, má samozřejmě povinnost ji opravit. K tomu slouží běžné reklamační řízení. Jak ale píšete, chybu již opravil. Neznám podrobnosti vašeho případu, ale za jistých okolností je tu ještě možnost domáhat se u soudu náhrady škody v důsledku odpovědnosti za škodu. Doporučuji vám vyhledat právníka, poskytnout mu všechny potřebné podklady, aby mohl posoudit, zda má tato možnost smysl. Přeji hodně štěstí.

chata Výhled do zalesněného údolí a golfové hřiště. Idylka na chatě na Cínovci. Navíc tu má ministr za souseda svého prvního náměstka Jiřího Hodače.
Autor: David Malík

Autor: zpracovala: Silva Širillová; duš
Související články