Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Opožděné lety

letadlo ČSA
15. srpna 2008 | 07:37

Ráda bych věděla, jestli je cestovní kancelář odpovědná za zpožděný odlet a jak se má postarat o své klienty. Mohu žádat slevu? Milada Lišková, Ostrava

Odpovídá:

Ivana Picková, Sdružení obrany spotřebitelů, www.spotrebitele.info

Cestovní kancelář je povinna se při zpoždění letu postarat o své klienty, i když za zpoždění může letecká společnost. Leteckým společnostem obecně ukládá při problémech s tímto druhem cestování řadu povinností. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004. Mimo jiné se v něm uvádí, že pokud se let zpozdí o 2 hodiny nebo více v případě letů do vzdálenosti 1500 km, náleží cestujícím strava a občerstvení v rozsahu přiměřeném čekací době. Zároveň mají právo na poskytnutí dvou telefonních hovorů, podání dvou zpráv telefaxem nebo faxem, případně elektronickou poštou. Totéž se týká zpoždění o 3 hodiny a více v případě všech letů v rámci EU delších než 1500 km a všech ostatních letů o délce od 1500 km do 3500 km, nebo zpoždění o 4 hodiny v jiných případech.

Pokud tyto služby nebyly poskytnuty, měli by cestující právo na jejich náhradu. Jenže se po návratu z dovolené nikdo o toto své právo nebere, takže neseriozní cestovní kanceláře svým zákazníkům žádné občerstvení neposkytují, o možnosti zavolat si ani nemluvě.

 

Související články