Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Očkování domácího králíčka

Příroda si s ušáky opravdu zahrála
12. srpna 2008 | 09:20

Zemřel nám zakrslý králíček na zápal plic, veterinář řekl, že kdyby byl očkovaný na myxomatózu, přežil by. Na co máme nechat nového domácího králíčka očkovat?

Dotaz nám poslala Libuše Plechtilová z Českých Budějovic.

Odpovídá:

MVDr. Jan VAJEC, veterinární klinika pro malá zvířata, Kamenná u Příbrami

V chovech králíků, jak užitkových, tak i pro radost v domácnostech, je vakcinace základní ochranou před infekčními nemocemi. U králíků se jedná o očkování proti moru, myxomatóze, případně pasterelóze.

Myxomatóza je virové onemocnění, které se projevuje velkými otoky pysků, očních víček a pohlavního aparátu. Virus se přenáší mezi králíky buď přímým kontaktem nebo bodavým hmyzem. Mor je smrtelné virové onemocnění králíků. Onemocnění provází masivní krvácení vnitřních orgánů, především plicní tkáně. Podobně jako myxomatóza králíků se přenáší kontaktem a bodavým hmyzem, případně nakaženým krmivem nebo podestýlkou.

Pasterelózu způsobují bakterie Pasterella multocida. Při oslabení imunity postihuje dýchací aparát s různými příznaky - může se projevovat od výtoku z nosu až po těžkou sepsi organismu. Podle průběhu choroby a kondice zvířete je pasterelóza léčitelná s různou úspěšností.

Autor: red
Související články