Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mám strach ho opustit

Pokud se bojíte samoty, nejsnadnější seznámení najdete na internetu.
11. srpna 2008 | 12:16

Naše Poradna pro duši vám nabízí prostor k řešení problémů z trochu jiného pohledu, než poskytují tradiční odborníci. Tentokrát vám radí šamanka Marie K. Matoušková.

Po 31 letech manželství jsem podala žádost o rozvod. Přišla jsem na nevěru svého muže a nemohla jsem to zvládnout, protože je to žena od něj ze zaměstnání, kde pracuji i já. Prosila jsem ho, že to pomalu zkusíme znovu, dcera ho též prosila (máme 4 dospělé děti), ale nechtěl. Celý život jsem mu odpouštěla nevěry a automaty, snažila jsem se mluvit o problémech, ale nebyl ochoten jít ani do poradny. Ale mám strach, jak to budu zvládat. Z domku se odstěhuji, budu v bytě. Najednou zůstanu v 50 letech sama.
Děkuji, Jiřina

Odpovídá

Šamanka Marie K. Matoušková
Věnuje se systemickým konstelacím, hypnóze, neurolingvistickému programování, reiki, několikrát navštívila Jižní Ameriku,napsala knihu Arco Iris – Cesta duhy, cesta hada. (více o Marii na www.marikat.mysteria.cz)

Šamanka Marie K. Matoušková
Autor: archiv

Milá paní Jiřino,
vaše situace je sice bolestná, ale řešitelná. Jak píšete, do vztahu jste více dávala, než sama dostávala. S dáváním se nemá plýtvat, to jeho hodnotu snižuje a zároveň ničí vztah, který funguje a může růst jenom tehdy, když je dávání a braní v rovnováze. Máte spolu děti a v nich jistě žije dál to, co bylo na vašem vztahu pěkné. Přiznejte si to! Uchovejte si v srdci, co vás v manželství naplňovalo, a ostatní nechte minulosti. Padesátka není nic strašného, jsou to krásná zralá léta. Smiřte se s tím a neváhejte začít znovu. Stačí udělat ten první krok, ostatní už půjdou snáz. Neustupujete tolik v otázce vašeho společného domku. Poraďte se s právníkem. Neciťte se vázaná tím, že jste muži slíbila, že odejdete. Kolikrát on své sliby nedodržel? I vy můžete změnit názor. Hvězdy říkají, že máte brilantního ducha, vnitřní sílu, otevřenost a velkorysost. Udělejte těm krásným vlastnostem ve svém životě místo a žijte jimi. Snažte se být nezávislá na rodině a mínění druhých. Když se silněji soustředíte na potřeby své duše, jistě se vám to podaří.

Na slovíčko s Marií na téma

"BOJÍM SE OPUSTIT SVÉHO PARTNERA"

Co se stane, když ulpíváme na vztahu, který neplní funkci?
Láska nás naplňuje štěstím, radostí, a proto po ní všichni toužíme. Ale žádný okamžik štěstí netrvá věčně, nelze na něm ulpívat, musíme ho nechat odejít a jít dál. Vztah je křehký jako květina a je třeba o něj pečovat. Patří k životu, a ten je plný změn. Změna představuje pohyb. Když se ho snažíme zastavit, smete nás.
Láska s sebou zákonitě přináší také bolest a utrpení. Pokud bolest nepřijmeme, může se změnit ve vztek, nenávist a agresi. Následný postoj: "Tys mě zranil, tak já ti to vrátím!" k ničemu nevede. V takové soukromé válce můžeme ztratit bok po boku spoustu let.

Pokud se bojíte samoty, nejsnadnější seznámení najdete na internetu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak překonat strach z následné samoty?
Vztah končí tehdy, pokud si partneři navzájem už nic nevyměňují. Pokud v něm ze strachu z neznámé budoucnosti setrvávají dál, jenom ho tím posilují. Strach ze změny, ze samoty člověka často ochromuje a přitom právě změna může být tím nejvyšším dobrem. Vytvářet si hrůzyplné scénáře života bez partnera, který jím už v pravém slova smyslu dávno není, to stojí spoustu energie, která nám pak v reálném životě při řešení každodenních situací bude scházet. Má rada zní: "Nevracejte se k minulosti a dopřejte si nový začátek! Zkušeností máte dost, a proto by to v žádném případě nemělo být horší!" Pokud si na takový krok netroufáte sama, vyhledejte odborníka, který vám přes obtížný úsek vašeho života pomůže najít cestu.

Autor: zpracovala: Olga Poucheová
Související články