Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chci nová okna!

Chci nová okna!
25. července 2008 | 07:15

Jsme spoluvlastníky obytného domu a vzhledem ke zdražení energií bychom rádi vyměnili okna za plastová. Druhá spolumajitelka s tím však nesouhlasí.

Jsme spoluvlastníci obytného domu – tzv. ideální poloviny. Obýváme byt v přízemí, máme zde trvalé bydliště. Druhá spolumajitelka vlastní byt v 1. poschodí, byt ale trvale neužívá. Dům byl postaven v roce 1939. Vzhledem ke zdražení energií jsem se rozhodla k výměně oken za plastová, členění oken bude zachováno. Potřebuji souhlas spolumajitelky? Nechce mi výměnu povolit. Děkuji za radu. Hana, Rýmařov

Na vaše otázky odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková, občanské a rodinné právo

Vážená paní Hano,

co se týče povolení na výměnu oken, je velmi důležité, zda váš dům leží v památkové zóně. Potom byste měla dle zákona ohlašovací povinnost na stavební odbor obecního úřadu. V tomto případě by byl třeba i souhlas spolumajitelky. Pokud váš dům v památkové zóně neleží a vzhled oken se nezmění, členění a plocha skla zůstane zachována, povolení na výměnu od stavebního odboru není třeba. Pokud by s výměnou oken majitelka druhé poloviny vašeho domu nesouhlasila, mohla byste teoreticky podat stížnost. Poté byste zřejmě musela prokázat, že jde o nutnou údržbu. Myslím, že než se do výměny oken pustíte, měla byste předem konzultovat svůj postup na příslušném stavebním odboru městského úřadu.

Autor: zpracovala: duš
Související články