Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rodinu dcera živí sama!

Moje dcera žije s druhem ve společné domácnosti od narození jejich dítěte, kterému je nyní 9 měsíců.
10. července 2008 | 13:14

Moje dcera žije s druhem ve společné domácnosti od narození jejich dítěte, kterému je nyní 9 měsíců. Vdobě těhotenství pracovala, po porodu pobírala od zaměstnavatele mateřský příspěvek asi 13 000 Kč, od letošního ledna dostává rodičovský příspěvek cca 7 000 Kč. Druh jí dosud nepřispíval žádnou částkou.

Ohrazuje se tím, že pořídil byt (je evidován na jeho jméno) a že platí náklady na služby spojené s užíváním bytu (měs. záloha 2 500 Kč). Je vcelku dobrým otcem, o dítě má zájem, vozí oba vlastním vozem k lékaři, na nákupy i příležitostné návštěvy. Dcera investovala do zařízení bytu asi 100 000 Kč. Prosím o sdělení, jakým způsobem by se měl druh podílet na chodu domácnosti, protože ze 7 000 Kč ufinancovat tříčlennou a v dohledné době čtyřčlennou domácnost (dcera je podruhé těhotná) nelze.
čtenář si nepřál uvést své jméno

Na vaše otázky odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková, občanské a rodinné právo

Vážený pane,

problém, o kterém píšete, je vcelku běžný. Samozřejmě je možné řešit situaci vaší dcery právní cestou. Tu bych však považovala za krajní řešení už proto, že by takové řešení pokřivilo vztahy v dosud fungující rodině.
Druh vaší dcery si možná ani neuvědomuje, jaké výdaje s rodinou má jeho partnerka, zvláště, byl-li zvyklý, že dříve měla svůj dostatečný příjem.Vaše dcera by mu měla objasnit svoji situaci a uzavřít s ním dohodu, kolik jí bude měsíčně přispívat na domácnost a na děti. Na tyto částky by měla podle zákona nárok.
Vzhledem k tomu, že nejsou sezdáni, vzniká ke společně nabytým věcem podílové vlastnictví, nikoliv bezpodílové jako v manželství. Proto je nutné o každé společné věci (byt, zařízení bytu) uzavřít dohodu, jinak se počítá s tím, že podíly jsou stejné.
Pokud by taková dohoda nebyla možná, doporučuji obrátit se na právníka, který sepíše příslušné žaloby. To však, obávám se, by byl konec poklidného rodinného života. Přeji mnoho štěstí!

Moje dcera žije s druhem ve společné domácnosti od narození jejich dítěte, kterému je nyní 9 měsíců.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Autor: zpracovala: duš
Klíčová slova: bpž;bpz;poradna;právo;
Související články