Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bude partner dědit?

V závěti byste sice mohla stanovit podmínku, že děti nechají vašeho přítele v bytě dožít.
5. června 2008 | 13:42

Žiji s přítelem v mém bytě. Ráda bych věděla, zda a za jakých podmínek máme nárok na vdovský nebo vdovecký důchod v případě úmrtí druhého partnera. Je nutný sňatek, nebo stačí nahlásit soužití nějakému úřadu? V OP máme stejné bydliště. Je nějaká možnost, aby partner i po mojí smrti mohl setrvat v mém bytě? Mám 3 děti a partnerovi bych ráda zabezpečila klidné dožití. Dana

Na vaše otázky odpovídá:

Mgr. Nora Vlášková, občanské a rodinné právo

Vážená paní Dano,

jestliže nejste s vaším přítelem oddáni, pak v případě úmrtí jednoho z vás tomu druhému žádný nárok na důchod nevzniká. A pokud jde o možnost zůstat po smrti partnera bydlet v bytě, je důležité, zda byt vlastníte, nebo jestli jste pouze nájemcem. Pokud jste vlastníkem bytu, byl by součástí dědického řízení a stal by se majetkem vašich dětí. V závěti byste sice mohla stanovit podmínku, že děti nechají vašeho přítele v bytě dožít, to by však samo o sobě nemuselo stačit k tomu, aby se předešlo dalším možným problémům.

V závěti byste sice mohla stanovit podmínku, že děti nechají vašeho přítele v bytě dožít.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Jsem ten poslední, kdo by někoho nutil k uzavření manželství, leč zdá se mi, že ve vašem případě by tato varianta vyřešila všechny vaše obavy. Manžel by měl právo na vdovecký důchod a byt by zdědil společně s vašimi dětmi. Přeji vám mnoho štěstí!

Související články