Pondělí 13. května 2024
Svátek slaví Servác, zítra Bonifác
Polojasno 22°C

Ženy radí ženám

Česnek
15. května 2007 | 11:29

Paní Zdeňka žádala čtenářky o recept na krémovou česnečku. Přišly hned dva

Paní Zdeňka žádala v čísle 16 čtenářky o recept na krémovou česnečku. Recepty na chutnou česnečku přišly hned dva. Pravá krémová Paní Zdeňka z Prahy poslala chutný a vyzkoušený recept a navíc ještě připojila dvě užitečné rady do kuchyně. Potřebujete: 300 g brambor, 1,25 l vývaru z Masoxu, 0,25 l smetany, 4 stroužky česneku (podle chuti), kousek másla, sůl, zelenou petrželku Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte ve vývaru doměkka. Pak vývar slijte do druhé nádoby. Z uvařených brambor a horké smetany vymíchejte hladkou kaši. Zřeďte ji vývarem, přidejte kousek másla, prolisovaný česnek a povařte. Podle chuti osolte a na talíři posypejte nasekanou zelenou petrželkou. Polévku můžete uvařit i z mléka, ale pak už to není ta lahodná krémová. Krémová česnečka Další vyzkoušený recept poslala paní Bedřiška z Bochova. Množství používaných ingrediencí je určeno pro 4 osoby. Potřebujete: 6 ks brambor, 100 ml smetany, 6 stroužků česneku, 2 lžíce sekané petrželové natě, 1 lžíci Vegety, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku mouky, starší chléb Postup: Česnek prolisujte, v hrnci rozpusťte máslo, osmažte česnek a zaprašte moukou, promíchejte a přilijte 1,3 l vody. Přidejte nakrájené brambory a vařte doměkka. Sundejte hrnec z ohně a do polévky vmíchejte smetanu, dochuťte Vegetou, kmínem a solí. Nakonec přidejte petrželovou nať a všechno rozmixujte. Chléb nakrájejte na kousky a opečte na pánvi na trošce oleje. Před podáváním přidejte osmažený chléb do každé porce.


Ředkvičkové hody Hned několik osvědčených receptů nám pošta doručila do redakce od paní Lenky. Její velmi chutné recepty mají společnou jednu surovinu: ředkvičky. Sýrový salát s ředkvičkou Potřebujete: 2 svazky ředkviček, 200 g ementálu, 1 zelenou papriku, sůl, 2 vejce uvařená natvrdo, citronovou šťávu, 150 g majonézy, 20 g cukru moučky, pažitku Postup: Ředkvičky zbavené kořínků dobře omyjte, nakrájejte na tenká kolečka a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou papriku, vejce nasekaná nahrubo, promíchejte s majonézou a ementálem nakrájeným na plátky. Osolte a dochuťte citronovou šťávou, mírně oslaďte a opět promíchejte. Nakonec přidejte nakrájenou pažitku. Podávejte s celozrnným pečivem. Ředkvičková polévka Potřebujete: 2 svazky ředkviček, 750 ml slepičího vývaru, 100 ml sladké smetany, 100 g smetanového sýra, muškátový oříšek, sůl, cibuli, máslo, bílý pepř Postup: Na másle zpěňte cibulku, přimíchejte ředkvičky nakrájené nahrubo, přidejte i trochu omyté ředkvičkové natě, smetanu, sýr, zalijte vývarem a vařte 20 minut. Přidejte sůl, muškátový oříšek a bílý pepř. Podávejte s čerstvým pečivem. Zdravá jarní pomazánka Potřebujete: 100 g ředkviček, 100 g mrkve, 150 g tvarohu, 100 g másla, 2 vejce uvařená natvrdo, sůl, 1 lžíci pažitky Postup: Omytou ředkvičku a mrkev jemně nastrouhejte, promíchejte s tvarohem, máslem a s vejci nakrájenými nadrobno. Osolte a promíchejte. Natřete na krajíčky chleba a posypejte čerstvou pažitkou.

Související články