Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ženy radí ženám

Domácí paštika
9. května 2007 | 12:35

Poradily jste naší čtenářce paní Mileně, který by ráda udělala své rodině domácí paštiku, jak na to

Naše čtenářka paní Milena by ráda udělala své rodině domácí paštiku, ale bohužel neví, jak na to. Snad využije některý z receptů od našich čtenářek.


Cikánská paštika Tento vyzkoušený a osvědčený recept poslala paní Květoslava z Mladé Boleslavi. Potřebujete: * 200 g vepřových jater * 500 g vepřového masa (plec), ale můžete použít i telecí maso (je dražší), zaječí, husí apod. * 1 žemli * 250 ml mléka * 40 g cibule * trochu muškátového květu * 2 vejce * trochu mletého bílého pepře a zázvoru * 150 g slaniny * 100 g šunky vcelku * olej na vymazání srnčího hřbetu * sůl Postup: Maso z plece nakrájejte na kousky, prosolte a nechte přes noc uležet v chladničce. Na masovém mlýnku dvakrát umelte očištěná a odblaněná játra, žemli namočenou v mléce a cibuli nakrájenou nadrobno. Ke směsi přidejte vejce, koření a 2x umleté nasolené maso. To vše vyšlehejte strojkem. Do takto upravené "kašoviny" zamíchejte slaninu a šunku nakrájené na kostičky, je-li třeba, paštiku přisolte. Směs dejte do formy vymazané olejem, vložte ji do vodní lázně a nechte péct v troubě asi 2 hodiny. Pak nechte paštiku ve formě vychladnout a teprve po vychladnutí ji vyklopte. Nakrájejte na plátky, dejte na mísu a obložte podle chuti (paprikou, okurkami nebo třeba hříbky v octě).


Paštikový mls Potřebujete: * 40 g jater * 50 g telecího masa * 50 g libového vepřového masa * čtvrtku vejce * 10 g žemle * 3 lžíce mléka * půl lžičky hladké mouky * petrželku * sůl Postup: Játra, maso a žemli zvlhčenou mlékem umelte, osolte a dochuťte petrželkou. Směs spojte bešamelem (mouka rozvařená v mléce s kouskem másla) a vejcem. Dobře vymíchejte, dejte do vymazané formy a pečte ve vodní lázni v troubě. Recept na tuto pochoutku poslala i paní Jitka z Prahy.

Související články