Naše čtenářka paní Milena by ráda udělala své rodině domácí paštiku, ale bohužel neví, jak na to. Snad využije některý z receptů od našich čtenářek.
Cikánská paštika Tento vyzkoušený a osvědčený recept poslala paní Květoslava z Mladé Boleslavi. Potřebujete: * 200 g vepřových jater * 500 g vepřového masa (plec), ale můžete použít i telecí maso (je dražší), zaječí, husí apod. * 1 žemli * 250 ml mléka * 40 g cibule * trochu muškátového květu * 2 vejce * trochu mletého bílého pepře a zázvoru * 150 g slaniny * 100 g šunky vcelku * olej na vymazání srnčího hřbetu * sůl Postup: Maso z plece nakrájejte na kousky, prosolte a nechte přes noc uležet v chladničce. Na masovém mlýnku dvakrát umelte očištěná a odblaněná játra, žemli namočenou v mléce a cibuli nakrájenou nadrobno. Ke směsi přidejte vejce, koření a 2x umleté nasolené maso. To vše vyšlehejte strojkem. Do takto upravené "kašoviny" zamíchejte slaninu a šunku nakrájené na kostičky, je-li třeba, paštiku přisolte. Směs dejte do formy vymazané olejem, vložte ji do vodní lázně a nechte péct v troubě asi 2 hodiny. Pak nechte paštiku ve formě vychladnout a teprve po vychladnutí ji vyklopte. Nakrájejte na plátky, dejte na mísu a obložte podle chuti (paprikou, okurkami nebo třeba hříbky v octě).
Paštikový mls Potřebujete: * 40 g jater * 50 g telecího masa * 50 g libového vepřového masa * čtvrtku vejce * 10 g žemle * 3 lžíce mléka * půl lžičky hladké mouky * petrželku * sůl Postup: Játra, maso a žemli zvlhčenou mlékem umelte, osolte a dochuťte petrželkou. Směs spojte bešamelem (mouka rozvařená v mléce s kouskem másla) a vejcem. Dobře vymíchejte, dejte do vymazané formy a pečte ve vodní lázni v troubě. Recept na tuto pochoutku poslala i paní Jitka z Prahy.